HRS4R
Vull donar

A l’IDIBGI promovem la cultura innovadora i fomentem que la ciència i la nostra recerca generin coneixements que acabin aplicant-se a la pràctica assistencial per millorar la salut de la societat i el nostre entorn. 

La interacció amb el nostre personal investigador és essencial per identificar aquells resultats amb potencial de transferència i comercialització derivats de la recerca de qualitat de l’IDIBGI, perquè es converteixin en col·laboracions publico-privades, acords i/o spin-offs que generin actius, productes, processos o serveis que abasteixin la comunitat científica i la població.

Donem suport durant tot el procés, des de l’identificació d’oportunitats fins a l’adopció d’aquestes a la pràctica assistencial, afavorint la millora dels resultats en salut, la qualitat de l'atenció i la seguretat dels pacients i professionals, a més de generar un retorn que impacti en la població i en millorar la recerca que es desenvolupa a l’institut.

“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.”
Dr. Albert Szent- Györgyi (Premi Nobel de Medicina 1937)  

Innovació a l’IDIBGI

Innovar al sector salut és clau. Donar valor als resultats de recerca, especialment la recerca biomèdica que genera el personal investigador i assistencial de l’IDIBGI i les institucions de l’entorn, és primordial per avançar i enfortir el sistema sanitari i els/les seus/seves integrants, però sobretot és vital per millorar la qualitat de vida i salut de la població.

Innovació es refereix a un "producte o procés nou o millorat (o una combinació dels dos) que difereix significativament dels productes o processos existents i que es posa a disposició de potencials usuaris o és capaç de ser implementat*". 


L'àrea d’innovació de l’IDIBGI fomenta la innovació i la transferència de coneixement i/o resultats d'investigació a la pràctica clínica per millorar la salut de les persones, generant un retorn cap a la societat i alhora una sostenibilitat institucional. Malgrat que els serveis oferts pretenen abastar totes les etapes d'innovació, les actuacions se solen centrar en: la detecció i valorització d'idees/resultats de recerca, gestió de la Cartera de Propietat Intel·lectual, gestió i seguiment dels registres de proteccions i suport en la cerca de finançament i socis tecnològics o comercials.

*Basat en la definició d’Innovació a OECD/Eurostat (2018), Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECD Publishing, Paris/Eurostat, Luxembourg.

L’equip de la unitat està format per professionals amb trajectòria científica i àmplia experiència en innovació i transferència, tant a institucions públiques com al sector privat. L’estratègia de la unitat està basada en vàries línies, estretament alineades amb el Pla Estratègic institucional. 

Estratègia i gestió de la innovació

  • Consolidar i professionalitzar la unitat d'innovació, amb l'objectiu d'adequar i desenvolupar l'estructura de la unitat, millorar la captació i gestió de projectes d'innovació, i formar de manera contínua a gestors, equip de suport i investigadors/es.
  • Potenciar la innovació en salut, per estimular el talent innovador i donar suport en la planificació i redacció de projectes d'innovació.
  • Incentivar la transferència tecnològica i de coneixement, amb l'objectiu de donar suport a la valorització d'idees i la translació dels resultats d'investigació.
  • Potenciar les relacions amb tots els actors d'innovació, amb l'objectiu de crear una xarxa de contactes i fomentar les sinergies entre agents d'innovació de l’entorn i internacionals.
Activitats
Projectes d'innovació
Participació en xarxes

Activitats

La unitat ha dut a terme un seguit d’activitats relacionades amb la innovació des de la seva creació, entre d’altres, el suport en la creació de guies clíniques, l’organització de jornades d’innovació, col·laboracions amb empreses per projectes estratègics com l’Imagenoma de l’Envelliment i projectes de la Xarxa de Salut Mental (Fujitsu Labs, Toshiba Medical Systems/Canon) o la gestió de la pandèmia originada pel COVID-19 (HIPRA - col·laboració pel desenvolupament d’un kit ELISA per la detecció de la COVID-19), a banda de la gestió de la cartera de propietat intel·lectual (9 famílies de patents i 2 models d’utilitat), i el suport en la creació de dues empreses spin-offs (GoodGut i MetaboStem)

Projectes d'innovació

La unitat d’Innovació i Transferència ofereix un servei personalitzat al personal investigador en relació a les idees innovadores i les invencions originades a l’IDIBGI, amb un procés d’acompanyament i assessorament intern i extern en conjunció amb experts del sector (consultoria, agents de propietat intel·lectual, assessoria jurídica).
 
Amb el suport d’altre personal de la BDU també oferim assessorament de l’impacte dels resultats de recerca, un aspecte d’especial importància a l’hora d’elaborar propostes competitives.
 
Ets investigador/a l’IDIBGI o a les institucions associades i tens una idea o projecte innovador? Vols col·laborar amb altres institucions o empreses?

Contacta’ns a innovacio@idibgi.org

Si tens una invenció o un projecte innovador i vols assessorament o vols sol·licitar protecció de la propietat intel·lectual contacta’ns i descarrega’t la Fitxa d’Invenció.

Fitxa d’Invenció

Participació en xarxes

L’IDIBGI forma part com a col·laborador del Grupo E-hospital Plataforma de Innovación en Tecnologías Médicas y Sanitarias (ITEMAS) finançada per l’Instituto de Salud Carlos III i l’Agencia Estatal de Investigación. 

ITEMAS ISCIII

L'IDIBGI forma part de la REGIC, Red de Entidades Gestoras de Investigación Clínica hospitalaria y biosanitaria.

 

REGIC

i4KIDS Hub d’Innovació Pediàtrica (HIP) consta de més de 30 institucions de l’ecosistema d’R+D+I de Catalunya i compta amb la participació de 3 grups de recerca de l’IDIBGI:

L'IDIBGI forma part de la Xarxa d'Innovació de Noves Tecnologies en Salut Mental (Xarxa TECSAM) que promou la innovació en salut mental. En concret, hi participa el grup de recerca en Salut Mental i Addiccions.

Transferència

Oferta tecnològica
Guies de pràctica clínica
Spin-offs
Gencardio Diagnòstics
Recerca clínica
Col·laboracions
Altres

Oferta tecnològica

Serena Leal Joaquín, Gubern Mérida Maria Carme, Silva Blas Yolanda, Terceño Izaga Mikel, Bashir Viturro Saima, Castillo Sánchez José, Sobrino Moreiras Tomás
METHOD FOR THE DIFFERENTIAL DIAGNOSIS OF SYMPTOMATIC VERSUS ASYMPTOMATIC CAROTID STENOSIS
Número de publicació: WO2020234269
Data de publicació: 2020-11-26

Oferta tecnològica

José Manuel Fernández-Real, Jordi Mayneris, María Arnorriaga, Rafael Maldonado López, Aurelijus Burokas, Andrés Moya, Vicente Pérez-Brocal
Gut microbiota composition and uses thereof.
Número de publicació: EP20382592.2

Oferta tecnològica

Estàs interessat/da en la nostra oferta tecnològica? Contacta’ns

Guies de  pràctica clínica

Text en construcció.

Spin-offs

GoodGut és una start-up biotecnològica sorgida del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l’IDIBGI, liderat pel Dr. Xavier Aldeguer, i de la Universitat de Girona (UdG). GoodGut es dedica a la recerca i desenvolupament de sistemes no invasius de suport al diagnòstic i el tractament de malalties digestives basats en la microbiota intestinal com a factor determinant.

MetaboStem era una empresa biotecnològica fundada el 2016 sorgida de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i del Grup de Recerca de Metabolisme i Càncer, liderat pel Dr. Javier Menéndez. Enfocada al desenvolupament de fàrmacs oncològics dirigits a Cancer Stem Cells (CSC). Va cessar la seva activitat al 2018. 

Gencardio Diagnòstics: Laboratori de Diagnòstic Genètic

Un exemple d'èxit d'impacte en transferència tecnològica de l’IDIBGI és Gencardio Diagnòstics, el Laboratori de Diagnòstic Genètic (LDG). El LDG és una iniciativa conjunta de l'ICS i IDIBGI, liderada pel Dr. Ramon Brugada, un referent nacional i internacional en el diagnòstic genètic de malalties cardiovasculars. 

El LDG és un exemple de la transferència de la recerca de l'Institut, amb la creació d’un laboratori de diagnosi que, des del 2015 és laboratori de referència en genètica cardiovascular segons la instrucció CatSalut 6/2015. El LDG es dedica principalment a la diagnosi de les malalties genètiques cardiovasculars. El LDG ha desenvolupat diferents panells disponibles per la diagnosi genètica i té en marxa diverses col.laboracions amb empreses pel desenvolupament de panells genètics, la seva fabricació i comercialització. Gràcies a la seva expertesa, el LDG ha desenvolupat un panell d’anàlisi genética de cáncer somàtic, juntament amb l’Institut Català d’Oncologia i el servei d’anatomia patológica de l’Hospital Trueta. 

L' IDIBGI ha treballat per a que les eines i serveis de l'LDG es puguin extrapolar a el sector privat o hospitals del nostre país i/o internacionals. El LDG manté els estàndards científics i de qualitat necessaris que ha permès desenvolupar col·laboracions científiques de gran valor i un retorn cap a la recerca de l'institut.

Per a més informació visiteu Gencardio Diagnostics

Assaigs Clínics i Estudis Observacionals

Dins de l’estratègia de promoció d’innovació i transferència a la pràctica assistencial es troba l’activitat relacionada amb la recerca clínica que es realitza a institucions sanitàries de l’entorn i/o associades a l’IDIBGI (assaigs clínics i estudis observacionals), donant la possibilitat als pacients de tenir accés a teràpies o tecnologies punteres i establir lligams amb la indústria farmacèutica, que sovint sol ser l’agent promotor d’aquesta activitat.

Aquesta recerca és indispensable per poder millorar teràpies i tractament existents, així com trobar-ne de nous, i poder dotar a la població d’una assistència millor i de millor qualitat.

Actualment dins el marc de recerca clínica a IDIBGI es realitzen assaigs clínics i estudis observacionals en diferents àrees terapèutiques i per diferents indicacions. 

Per més informació visiteu la pàgina de Recerca Clínica o Serveis/Unitat d'Assaigs Clínics.

Col·laboracions

L’IDIBGI col·labora amb entitats, empreses privades, organitzacions i associacions mitjançant aliances estratègiques que ajuden a impulsar iniciatives innovadores en l'àmbit de la salut,  donar valor a tecnologies sorgides de la recerca biomèdica i  implementar-les al sistema català de salut i al territori. Treballem per establir vincles estratègics amb el teixit empresarial que resultin en coneixement de gran valor científic i ens permetin dur a terme processos de transferència.

Ets una empresa o institució i tens un projecte o repte innovador i voldries col·laborar amb l’IDIBGI?

Contacta’ns a bdu@idibgi.org

Leicester Cough Questionnaire

IDIBGI disposa dels drets d’explotació de la traducció a l’espanyol del Leicester Cough Questionnaire, del Servei de Pneumologia, resultant d’una iniciativa liderada per la Dra. Montserrat Vendrell.

Si esteu interessats en la traducció espanyola del qüestionari contacteu-nos.

Contacte

Si ets una empresa i vols col·laborar amb un projecte innovador amb l’IDIBGI, 
Si ets investigador/a l’IDIBGI o a les institucions associades i tens una idea innovadora,
Si ets investigador/a i vols col·laborar amb altres institucions o empreses,
Si ets investigador/a i necessites assessorament en propietat intel·lectual, creació d’empreses o valorització de tecnologia.

Marc Serra Masramon

Responsable d'Innovació

Coneix l’IDIBGI!

menu