HRS4R
Vull donar
“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.”
Dr. Albert Szent- Györgyi (Premi Nobel de Medicina 1937)  

 

A l’IDIBGI promovem la cultura innovadora i fomentem que la ciència i la nostra recerca generin coneixements que acabin aplicant-se a la pràctica assistencial per millorar la salut de la societat i el nostre entorn.

El departament d’Innovació és el responsable de la identificació i valorització dels resultats de la recerca,  gestionar la Transferència tecnològica de l’IDIBGI a la societat, les col·laboracions amb empreses i entitats, oferir formacions al personal investigador, gestió dels títols de propietat Industrial i Intel·lectual, suport en convocatòries d’ajuts per projectes d’innovació i assessorament per la creació d’Empreses de Base Tecnològica.

A l'IDIBGI, donem suport en la totalitat del procés d’innovació en salut i la transferència tecnològica del nostre personal investigador. El procés inclou les següents fases:

  • Fase de detecció de resultats: Identificar els resultats innovadors obtinguts en la recerca. 
  • Fase de valorització de resultats: Analitzar i avaluar les tecnologies detectades per determinar la possibilitat de ser protegides des del punt de vista de la novetat i el seu potencial de mercat. 
  • Fase de protecció: Protecció dels resultats de recerca abans de ser divulgats. 
  • Fase de validació: Definir, concretar i executar aquelles proves de concepte prèvies a la comercialització i que permeten obtenir un producte final. 
  • Fase de comercialització: Planificar i executar les accions necessàries per tal d'identificar i contactar amb empreses interessade en comercialitzar la tecnologia. Negociació i gestió del contracte de llicència. Possibilitat de creació d'spin-off.

Serveis

El departament d’Innovació de l’IDIBGI ofereix serveis de suport i acompanyament a mida al personal investigador en el procés d’innovació:

  • Assessorament 
  • Valorització de resultats
  • Propietat intel·lectual i industrial 
  • Emprenedoria 
  • Networking 
  • Formació 
  • Promoció tecnològica 
  • Acceleració 

Treballem amb estreta col·laboració del Departament de Projectes de l’IDIBGI per la cerca i gestió de convocatòries de finançament i l’avaluació de l’impacte en les propostes de projectes.

Contacta aquí amb el departament d’Innovació

Estratègia i gestió de la innovació

  • Consolidar i professionalitzar la unitat d'innovació, amb l'objectiu d'adequar i desenvolupar l'estructura de la unitat, millorar la captació i gestió de projectes d'innovació, i formar de manera contínua a gestors, equip de suport i investigadors/es.
  • Potenciar la innovació en salut, per estimular el talent innovador i donar suport en la planificació i redacció de projectes d'innovació.
  • Incentivar la transferència tecnològica i de coneixement, amb l'objectiu de donar suport a la valorització d'idees i la translació dels resultats d'investigació.
  • Potenciar les relacions amb tots els actors d'innovació, amb l'objectiu de crear una xarxa de contactes i fomentar les sinergies entre agents d'innovació de l’entorn i internacionals.
Activitats
Projectes d'innovació
Participació en xarxes
Polítiques 

Activitats

La unitat ha dut a terme un seguit d’activitats relacionades amb la innovació des de la seva creació, entre d’altres, el suport en la creació de guies clíniques, l’organització de jornades d’innovació, col·laboracions amb empreses per projectes estratègics com l’Imagenoma de l’Envelliment i projectes de la Xarxa de Salut Mental (Fujitsu Labs, Toshiba Medical Systems/Canon) o la gestió de la pandèmia originada pel COVID-19 (HIPRA - col·laboració pel desenvolupament d’un kit ELISA per la detecció de la COVID-19), a banda de la gestió de la cartera de propietat intel·lectual (9 famílies de patents i 2 models d’utilitat), i el suport en la creació de dues empreses spin-offs (GoodGut i MetaboStem)

Projectes d'innovació

La unitat d’Innovació i Transferència ofereix un servei personalitzat al personal investigador en relació a les idees innovadores i les invencions originades a l’IDIBGI, amb un procés d’acompanyament i assessorament intern i extern en conjunció amb experts del sector (consultoria, agents de propietat intel·lectual, assessoria jurídica).
 
Amb el suport d’altre personal de la BDU també oferim assessorament de l’impacte dels resultats de recerca, un aspecte d’especial importància a l’hora d’elaborar propostes competitives.
 
Ets investigador/a l’IDIBGI o a les institucions associades i tens una idea o projecte innovador? Vols col·laborar amb altres institucions o empreses?

Contacta’ns a innovacio@idibgi.org

Si tens una invenció o un projecte innovador i vols assessorament o vols sol·licitar protecció de la propietat intel·lectual contacta’ns i descarrega’t la Fitxa d’Invenció.

Fitxa d’Invenció

Participació en xarxes

L’IDIBGI forma part de la xarxa XarSmart que promou la innovació en medicina personalitzada de precisió, dispositius mèdics i ciència de dades. En concret, hi participa el grup el grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació.

La xarxa agrupa 30 grups de recerca pertanyents a 13 institucions de recerca de Catalunya, en la medicina de precisió personalitzada, els dispositius mèdics i la ciència de les dades. XarSmart està promogut per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i finançat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

i4KIDS Hub d’Innovació Pediàtrica (HIP) consta de més de 30 institucions de l’ecosistema d’R+D+I de Catalunya i compta amb la participació de 3 grups de recerca de l’IDIBGI:

L'IDIBGI forma part de la Xarxa d'Innovació de Noves Tecnologies en Salut Mental (Xarxa TECSAM) que promou la innovació en salut mental. En concret, hi participa el grup de recerca en Salut Mental i Addiccions.

Transferència

Oferta tecnològica
Guies de pràctica clínica
Spin-offs
Gencardio Diagnòstics
Recerca clínica
Col·laboracions

Oferta tecnològica

PATENTS

José Manuel Fernández-Real, Jordi Mayneris, Josep Maria Del Bas Prior, Xavier Escoté Miró, Sergio Quesada Vázquez
Pharmaceutical and nutraceutical compositions with a combination of amino acids and its use in diseases characterized by lipid accumulation in tissues
Número de sol·licitud: EP22382390

Oferta tecnològica

José Manuel Fernández-Real, Jordi Mayneris, Anna Castells Nobau, María Arnorriaga, Rafael Maldonado López, Andrés Moya, Vicente Pérez-Brocal
Bacteriófago para uso terapéutico
Número de sol·licitud: P202130786

Oferta tecnològica

Jaume Marrugat De La Iglesia, Roberto Llanos Elosua, Anna Camps Vilaró, Isaac Subirana Cachinero, Xavier Nogues Solan, Joan Ramon Masclans, Roberto Güerro Fernández, Judith Marin Corral, Helena Tizon Marco, Ramón Brugada i Terradelles, Mel·lina Pérez Serra, Alexandra Pérez Serra, Rafel Ramos Blanes, Ruth Martí Lluch, Irene Roman Degano
Genetic markers for severe COVID-19
Número de sol·licitud: EP22382342

Oferta tecnològica

Óscar Juan Pozo Mendoza , Àlex Gómez Gómez, Gabriel Gil Gómez, Manuel Roman Pera Roman, Laura Visa Turmo, Edurne Arriola Aperribay, Rosa Peracaula Miró, Esther Llop Escorihuela, Ernest Castro Gutiérrez, Adelaida García Velasco, Esther Fort Martorell, Dúnia Pérez Del Campo
Method for diagnosing cancer
Número de sol·licitud: EP22382244

Oferta tecnològica

Lluís Ramió-Torrentà, Jordi Gich, Jordi Freixenet, Clàudia Coll, Judit Salavedra
EM-Line! Kids. Free online cognitive rehabilitation for Kids

Oferta tecnològica

Jaime Aboal (IDIBGI), Rafel Ramos (IDIAP Jordi Gol)
App ODISEA

Oferta tecnològica

Xavier Castells, Beatriz López, Domènec Serrano, Òscar Raya, Sandra Gelabert, David Rigau, David Ramírez
TDApp, eina per al tractament del TDAH

Oferta tecnològica

SOFTWARE

EM-Line!

El "Projecte EM-line!" és un programa de rehabilitació cognitiva per a pacients neurològics. Va ser dissenyat perquè el pacient pugui utilitzar-lo gratuïtament des de casa seva, sense interferir en les seves activitats personals o professionals.

https://www.em-line.com/

Lluís Ramió-Torrentà, Jordi Gich, Jordi Freixenet, Clàudia Coll, Judit Salavedra

 

ODISEA

ODISEA és un programari que permet millorar la coordinació i el flux d'informació entre professionals sanitaris que atenen un infart agut de miocardi.

https://www.odiseacodigoinfartoapp.es/

TDApp

TDApp es una aplicación diseñada para facilitar la participación de los pacientes y sus familiares en la toma de decisiones sobre el tratamiento del Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad (TDAH).

https://tdapp.org/es/

Estàs interessat/da en la nostra oferta tecnològica? Contacta’ns

Guies de pràctica clínica

Granell Gil M,Murcia Anaya M,Sevilla S,Martínez Plumed R,Biosca Pérez E,Cózar Bernal F,Garutti I,Gallart L,Ubierna Ferreras B,Sukia Zilbeti I,Gálvez Muñoz C,Delgado Roel M,Mínguez L,Bermejo S,Valencia O,Real M,Unzueta C,Ferrando C,Sánchez F,González S,Ruiz Villén C,Lluch A,Hernández A,Hernández Beslmeisl J,Vives M,Vicente R. Clinical guide to perioperative management for videothoracoscopy lung resection (Section of Cardiac, Vascular and Thoracic Anesthesia, SEDAR; Spanish Society of Thoracic Surgery, SECT; Spanish Society of Physiotherapy). Rev Esp Anestesiol Reanim (Engl Ed). 2022. 69. (5):p. 266-301.

Palacio Portilla EJ,Roquer J,Amaro S,Arenillas JF,Ayo Martín O,Castellanos M,Freijo MM,Fuentes B,García Pastor A,Gomis M,Gómez Choco M,López Cancio E,Martínez Sánchez P,Morales A,Rodríguez Yáñez M,Segura T,Serena J,Vivancos Mora J,de Leciñana MA,Comité ad hoc del Grupo de Estudio de Enfermedades Cerebrovasculares de la S. Dyslipidemias and stroke prevention: recommendations of the Study Group of Cerebrovascular Diseases of the Spanish Society of Neurology. Neurologia. 2022. 37. (1):p. 61-72. IF:5,486. (Q1).

García Pastor A,López Cancio Martínez E,Rodríguez Yáñez M,Alonso de Leciñana M,Amaro S,Arenillas JF,Ayo Martín O,Castellanos M,Fuentes B,Freijo MM,Gomis M,Gómez Choco M,Martínez Sánchez P,Morales A,Palacio Portilla EJ,Segura T,Serena J,Vivancos Mora J,Roquer J,Ad hoc committee of the Spanish Society of Neurology's Cerebrovascular Disease S. Recommendations of the Spanish Society of Neurology for the prevention of stroke. Interventions on lifestyle and air pollution. Neurologia (Engl Ed). 2021. 36. (5):p. 377-387.

Fuentes B,Amaro S,Alonso de Leciñana M,Arenillas JF,Ayo Martín O,Castellanos M,Freijo M,García Pastor A,Gomis M,Gómez Choco M,López Cancio E,Martínez Sánchez P,Morales A,Palacio Portilla EJ,Rodríguez Yáñez M,Roquer J,Segura T,Serena J,Vivancos Mora J,Comité ad hoc del Grupo de Estudio de Enfermedades Cerebrovasculares de la S. Stroke prevention in patients with type 2 diabetes or prediabetes. Recommendations from the Cerebrovascular Diseases Study Group, Spanish Society of Neurology. Neurologia. 2021. 36. (4):p. 305-323. IF:5,486. (Q1).

Nadal E,Bosch Barrera J,Cedrés S,Coves J,García Campelo R,Guirado M,López Castro R,Ortega AL,Vicente D,de Castro Carpeño J. SEOM clinical guidelines for the treatment of malignant pleural mesothelioma (2020). Clin Transl Oncol. 2021. 23. (5):p. 980-987. IF:3,340. (Q3).

Redondo A,Guerra E,Manso L,Martin Lorente C,Martinez Garcia J,Perez Fidalgo JA,Varela MQ,Rubio MJ,BARRETINA P,Gonzalez Martin A. SEOM clinical guideline in ovarian cancer (2020). Clin Transl Oncol. 2021. 23. (5):p. 961-968. IF:3,340. (Q3).

Luque R,Benavides M,Del Barco S,Egaña L,García Gómez J,Martínez García M,Pérez Segura P,Pineda E,Sepúlveda JM,Vieito M. SEOM clinical guideline for management of adult medulloblastoma (2020). Clin Transl Oncol. 2021. 23. (5):p. 940-947. IF:3,340. (Q3).

Pajares MA,Margarit JA,García Camacho C,García Suarez J,Mateo E,Castaño M,López Forte C,López Menéndez J,Gómez M,Soto MJ,Veiras S,Martín E,Castaño B,López Palanca S,Gabaldón T,Acosta J,Fernández Cruz J,Fernández López AR,García M,Hernández Acuña C,Moreno J,Osseyran F,Vives M,Pradas C,Aguilar EM,Bel Mínguez AM,Bustamante Munguira J,Gutiérrez E,Llorens R,Galán J,Blanco J,Vicente R. Guidelines for enhanced recovery after cardiac surgery. Consensus document of Spanish Societies of Anesthesia (SEDAR), Cardiovascular Surgery (SECCE) and Perfusionists (AEP). Rev Esp Anestesiol Reanim (Engl Ed). 2021. 68. (4):p. 183-231.

Palacio Portilla EJ,Roquer J,Amaro S,Arenillas JF,Ayo Martín O,Castellanos M,Freijo MM,Fuentes B,García Pastor A,Gomis M,Gómez Choco M,López Cancio E,Martínez Sánchez P,Morales A,Rodríguez Yáñez M,Segura T,Serena J,Vivancos Mora J,de Leciñana MA,Comité ad hoc del Grupo de Estudio de Enfermedades Cerebrovasculares de la S. Dyslipidemias and stroke prevention: Recommendations of the Study Group of Cerebrovascular Diseases of the Spanish Society of Neurology. Neurologia (Engl Ed). 2020. 37. (1):p. 61-72.

Avilés Jurado FX,Álvarez Escudero J,Aldecoa Álvarez Santuyano C,de Haro López C,Díaz de Cerio Canduela P,Ferrandis Perepérez E,Ferrando Ortolá C,Ferrer Roca R,Hernández Tejedor A,López Álvarez F,Monedero Rodríguez P,Ortiz Suñer A,Parente Arias P,Planas Roca A,Plaza Mayor G,Rascado Sedes P,Sistiaga Suárez JA,Vera Ching C,Villalonga Vadell R,Martín Delgado MC,Bernal Sprekelsen M. Consensus Document of the Spanish Society of Intensive and Critical Care Medicine and Coronary Units (SEMICYUC), the Spanish Society of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery (SEORL-CCC) and the Spanish Society of Anesthesiology and Resuscitation (SEDAR) on Tracheotomy in Patients with COVID-19 Infection. Rev. Esp. Anestesiol. Reanim. 2020. 67. (9):p. 504-510.

Bernal Sprekelsen M,Avilés Jurado FX,Álvarez Escudero J,Aldecoa Álvarez Santuyano C,de Haro López C,Díaz de Cerio Canduela P,Ferrandis Perepérez E,Ferrando Ortolá C,Ferrer Roca R,Hernández Tejedor A,López Álvarez F,Monedero Rodríguez P,Ortiz Suñer A,Parente Arias P,Planas Roca A,Plaza Mayor G,Rascado Sedes P,Sistiaga Suárez JA,Vera Ching C,Villalonga Vadell R,Martín Delgado MC. Documento de consenso de la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica, y Unidades Coronarias (SEMICYUC), la Sociedad Española de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello (SEORL-CCC) y la Sociedad Española de Anestesiología y Reanimación (SEDAR) sobre la traqueotomía en pacientes con COVID-19. Acta Otorrinolaringol Esp (Engl Ed). 2020. 71. (6):p. 386-392.

Ballesteros Sanz MÁ,Hernández Tejedor A,Estella Á,Jiménez Rivera JJ,González de Molina Ortiz FJ,Sandiumenge Camps A,Vidal Cortés P,de Haro C,Aguilar Alonso E,Bordejé Laguna L,García Sáez I,Bodí M,García Sánchez M,Párraga Ramírez MJ,Alcaraz Peñarrocha RM,Amézaga Menéndez R,Burgueño Laguía P,Grupos de Trabajo de la Sociedad Española de Medicina Intensiva CYU,Grupos de Trabajo de la Sociedad Española de Medicina Intensiva CYU,Grupo de Trabajo de Cuidados Intensivos Cardiológicos YRCP,Grupo de Trabajo de Cuidados Intensivos N,Grupo de Trabajo de Donación Trasplantes Y,Grupo de Trabajo de Enfermedades Infecciosas Sepsis Y,Grupo de Trabajo de Evaluación de Tecnologías Metodología de la Investigación Y,Grupo de Trabajo de Insuficiencia Respiratoria A,Grupo de Trabajo de Metabolismo Nutrición Y,Grupo de Trabajo de Neurointensivismo Trauma Y,Grupo de Trabajo de Planificación OYG,Grupo de Trabajo de Sedación AYD,Grupo de Trabajo de S,Grupo de Trabajo de T,Grupo de Trabajo de Transfusiones Hemoderivados Y,Grupo de Trabajo de Transporte C,Junta D. Recommendations of the Working Groups from the Spanish Society of Intensive and Critical Care Medicine and Coronary Units (SEMICYUC) for the management of adult critically ill patients in the coronavirus disease (COVID-19). Med. Intensiv. 2020. 44. (6):p. 371-388. IF:2,491. (Q3).

Estella Á,Saralegui I,Rubio Sanchiz O,Hernández Tejedor A,López Camps V,Martín MC,Cabré Pericas L,Masnou Burralló N,Recuerda Nuñez M,Monzón JL. Update and recommendations in decision making referred to limitation of advanced life support treatment. Med. Intensiv. 2020. 44. (2):p. 101-112. IF:2,491. (Q3).

Caballeria L,Augustin S,Broquetas T,Morillas RM,Vergara M,Virolés S,Hernández MR,Serra I,Goday A,Vila L,Siso Almirall A,Solans R,Fernández Real JM,Carrión JA,Graupera I,Ginès P. Recommendations for the detection, diagnosis and follow-up of patients with non-alcoholic fatty liver disease in primary and hospital care. Med Clin (Barc). 2019. 153. (4):p. 169-177. IF:1,635. (Q3).

Díaz de Cerio Canduela P,Arán González I,Barberá Durban R,Sistiaga Suárez A,Tobed Secall M,Parente Arias PL,en representación del Grupo de trabajo de Rehabilitación del LARINGECTOMIZADO. Rehabilitation of the laryngectomised patient. Recommendations of the Spanish Society of Otolaryngology and Head and Neck Surgery. Acta Otorrinolaringol. Esp. 2019. 70. (3):p. 169-174.

Transferència a la pràctica clínica

Leicester Cough Questionnaire

L'IDIBGI disposa dels drets d’explotació de la traducció a l’espanyol del Leicester Cough Questionnaire, del Servei de Pneumologia, fruit d’una iniciativa liderada per la Dra. Montserrat Vendrell.

Si esteu interessats en la utilització de la versió espanyola del qüestionari, contacteu-nos.

 

Spin-offs

GoodGut és una start-up biotecnològica sorgida del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l’IDIBGI, liderat pel Dr. Xavier Aldeguer, i de la Universitat de Girona (UdG). GoodGut es dedica a la recerca i desenvolupament de sistemes no invasius de suport al diagnòstic i el tractament de malalties digestives basats en la microbiota intestinal com a factor determinant.

MetaboStem era una empresa biotecnològica fundada el 2016 sorgida de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i del Grup de Recerca de Metabolisme i Càncer, liderat pel Dr. Javier Menéndez. Enfocada al desenvolupament de fàrmacs oncològics dirigits a Cancer Stem Cells (CSC). Va cessar la seva activitat al 2018. 

Gencardio Diagnòstics: Laboratori de Diagnòstic Genètic

Un exemple d'èxit d'impacte en transferència tecnològica de l’IDIBGI és Gencardio Diagnòstics, el Laboratori de Diagnòstic Genètic (LDG). El LDG és una iniciativa conjunta de l'ICS i IDIBGI, liderada pel Dr. Ramon Brugada, un referent nacional i internacional en el diagnòstic genètic de malalties cardiovasculars. 

El LDG és un exemple de la transferència de la recerca de l'Institut, amb la creació d’un laboratori de diagnosi que, des del 2015 és laboratori de referència en genètica cardiovascular segons la instrucció CatSalut 6/2015. El LDG es dedica principalment a la diagnosi de les malalties genètiques cardiovasculars. El LDG ha desenvolupat diferents panells disponibles per la diagnosi genètica i té en marxa diverses col.laboracions amb empreses pel desenvolupament de panells genètics, la seva fabricació i comercialització. Gràcies a la seva expertesa, el LDG ha desenvolupat un panell d’anàlisi genética de cáncer somàtic, juntament amb l’Institut Català d’Oncologia i el servei d’anatomia patológica de l’Hospital Trueta. 

L' IDIBGI ha treballat per a que les eines i serveis de l'LDG es puguin extrapolar a el sector privat o hospitals del nostre país i/o internacionals. El LDG manté els estàndards científics i de qualitat necessaris que ha permès desenvolupar col·laboracions científiques de gran valor i un retorn cap a la recerca de l'institut.

Per a més informació visiteu Gencardio Diagnostics

Assaigs Clínics i Estudis Observacionals

Dins de l’estratègia de promoció d’innovació i transferència a la pràctica assistencial es troba l’activitat relacionada amb la recerca clínica que es realitza a institucions sanitàries de l’entorn i/o associades a l’IDIBGI (assaigs clínics i estudis observacionals), donant la possibilitat als pacients de tenir accés a teràpies o tecnologies punteres i establir lligams amb la indústria farmacèutica, que sovint sol ser l’agent promotor d’aquesta activitat.

Aquesta recerca és indispensable per poder millorar teràpies i tractament existents, així com trobar-ne de nous, i poder dotar a la població d’una assistència millor i de millor qualitat.

Actualment dins el marc de recerca clínica a IDIBGI es realitzen assaigs clínics i estudis observacionals en diferents àrees terapèutiques i per diferents indicacions. 

Per més informació visiteu la pàgina de Recerca Clínica o Serveis/Unitat d'Assaigs Clínics.

Col·laboracions

L’IDIBGI col·labora amb entitats, empreses privades, organitzacions i associacions mitjançant aliances estratègiques que ajuden a impulsar iniciatives innovadores en l'àmbit de la salut,  donar valor a tecnologies sorgides de la recerca biomèdica i  implementar-les al sistema català de salut i al territori. Treballem per establir vincles estratègics amb el teixit empresarial que resultin en coneixement de gran valor científic i ens permetin dur a terme processos de transferència.

Ets una empresa o institució i tens un projecte o repte innovador i voldries col·laborar amb l’IDIBGI?

Contacta’ns a innovacio@idibgi.org

Contacte

Si ets una empresa i vols col·laborar amb un projecte innovador amb l’IDIBGI, 
Si ets investigador/a l’IDIBGI o a les institucions associades i tens una idea innovadora,
Si ets investigador/a i vols col·laborar amb altres institucions o empreses,
Si ets investigador/a i necessites assessorament en propietat intel·lectual, creació d’empreses o valorització de tecnologia.

Albert Verdaguer Comas

Tècnic d'Innovació

Coneix l’IDIBGI!

menu