El 31 de març del 2015 l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) va rebre el "HR Excellence in Research Award" (Premi a l'Excel·lència en Recursos Humans en Investigació). Aquest premi i el logotip reflecteixen el compromís de l'IDIBGI de millorar contínuament les seves polítiques i pràctiques de recursos humans en línia amb la Carta Europea de l'Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadores (Carta i Codi).
La Carta i el Codi es dirigeixen tant als investigadors com als ocupadors i finançadores dels sectors públic i privat. Són elements clau en la política de la Unió Europea per fer de la investigació una carrera atractiva, cosa que constitueix un element vital de la seva estratègia per estimular el creixement econòmic i de l'ocupació.
L'Institut de Recerca Biomèdica de Girona es va adherir a la Carta i al Codi el maig del 2011, i es va unir a la Quarta Cohort del Grup d'Estratègia Institucional de Recursos Humans el 2012, assistint a la reunió de llançament del projecte del grup a Brussel·les . A partir de llavors, l'IDIBGI va començar a implementar la seva Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors (HRS4R).
La implementació dels processos HRS4R Pla d'Acció són responsabilitat del comitè HRS4R, un grup de treball intern d'IDIBGI, que implementa i realitza les accions, monitoritza el progrés i avalua els indicadors d'assoliment d'acord amb el Pla aprovat per la UE. El Comitè està format per investigadors amb experiència, trajectòria i afiliació diferents, amb l'objectiu d'incorporar la seva visió i opinió en el desenvolupament de les polítiques i pràctiques internes de Recursos Humans.
Durant el 2014, l'IDIBGI va dur a terme una anàlisi interna de les deficiències i va completar un pla d'acció per als propers 5 anys on s'identifiquen una sèrie d'àrees clau per al canvi i el desenvolupament posterior. Aquest procés va ser completament obert, amb la participació activa d'un Grup de Treball intern format per representants de totes les categories professionals de l'IDIBGI.
El Pla d'Acció 2014-2018 d'IDIBGI va alinear l'estratègia de RRHH de la institució amb els principis de la Carta i el Codi europeus. Aquest pla va ser aprovat pel Patronat de l'IDIBGI l'11 de desembre del 2014 i per la Comissió Europea el març del 2015.
El 2017 el Grup de Treball de l'IDIBGI va actualitzar el pla d'acció després de completar una autoavaluació (vegeu el Pla d'Acció Revisat 2014-2018 de Març 2017). AAlhora, es van revisar els procediments i les pràctiques de contractació vigents a l'IDIBGI d'acord amb la política de contractació de l'Àrea de Recerca Europea (OTM-R, contractació oberta, transparent i basada en el mèrit del personal investigador) i per primer cop es va completar la llista de verificació OTM-R. L'avaluació intermèdia va ser revisada i aprovada per la Comissió Europea a l'octubre del 2017.
El HRS4R segueix un enfocament cíclic de revisió, avaluació i progrés continu cap a la millora de la qualitat. Per tant, el 2019, quan va concloure el Pla d'Acció 2014-2018, el Grup de Treball de l'HRS4R va elaborar una nova anàlisi de deficiències i un Pla d'Acció per 2020-2023. També es va revisar la llista de comprovació OTM-R.
S'ha seguit la mateixa metodologia del 2014 per desenvolupar l'anàlisi de deficiències amb l'objectiu d'avaluar i comparar els resultats i proposar noves accions per millorar les nostres polítiques i les pràctiques de recursos humans en línia amb la Carta i el Codi.
El Pla d'Acció 2020-2023 va ser enviat a la Comissió Europea el novembre de 2020 per revisar-lo i renovar-lo del "Premi a l'Excel·lència en Investigació en Recursos Humans".
L’IDIBGI compta amb unes polítiques de selecció que garanteixen els processos oberts, transparents i basats en els mèrits (OTM-R) per a tots els candidats/es i totes les fases del procés.
L'IDIBGI va obtenir el segell "Human Resources Strategy for Researcgers" (HRS4R) l’any 2014, com a reconeixement de la qualitat de les polítiques internes, alineades amb la Carta Europea d'Investigadors, i el Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors, que marquen uns principis per garantir unes òptimes condicions de treball, desenvolupament, selecció, ètica i professionalitat per la institució.
Podeu veure més informació sobre el segell i els plans d'acció marcats, AQUÍ.
A continuació es detallen les etapes dels processos de selecció a l’IDIBGI:
Fase 1: Difusió de l'oferta de treball i presentació de sol·licituds
Fase 2: Avaluació i selecció de personal
Fase 3: Nomenament
Fase 4: Incorporació i acollida
Fase 5: Avaluació del procés de selecció
Dubtes, suggeriments i feedback
Segons els principis de l'OTM-R, si tens qualsevol pregunta, sugerència o feedback/queixa sobre els processos de selecció de l’IDIBGI es pot contactar amb el departament de RRHH o bé fer arribar una carta adreçada a la Direcció del centre exposant la situació i els motius de la disconformitat.
Es donarà resposta a totes les sol·licituds de feedback, sugerències o dubtes.
A l’IDIBGI treballem contínuament per millorar l’experiència dels candidats/es, confiem les aportacions ens ajudaran en el camí cap a l'excel·lència.
Diversitat i igualtat d'oportunitats laborals
L’IDIBGI aplica una política interna d’igualtat en els processos de selecció, condicions de treball, creació de comitès i metodologia investigadora. Es consideren totes les candidatures sense tenir en compte la seva raça, color, religió, sexe, orientació sexual, identitat de gènere, origen nacional, edat, discapacitat o qualsevol altre aspecte que no sigui el que es recull en els requisits que marca la convocatòria per ocupar el lloc de treball.
Protecció de dades
El Departament de Recursos Humans gestiona la informació i documentació que ens fan arribar els/les candidats/es.
Tota la informació es tracta amb la deguda confidencialitat i únicament per al fi esmentat, i es posarà a disposició dels membres del comitè d’avaluació en la mesura que sigui necessària per a la gestió del procés.
Per més informació sobre els processos de selecció a l’IDIBGI, podeu consultar el MANUAL DE SELECCIÓ.
L’IDIBGI és un institut de recerca de referència en l’àmbit de la biomedicina a nivell territorial. Actualment està en plena expansió i està manifestant un fort creixement en l’àmbit nacional i europeu.
Entrar a formar part de l’IDIBGI és trobar l’oportunitat de formar part d’un equip professional, qualificat i multidisciplinar.
L’IDIBGI ofereix una trajectòria professional amb oportunitats de creixement. Si ets una persona professional, innovadora, dinàmica i et motiva el món de la recerca biomèdica, posa’t en contacte amb nosaltres.
L’IDIBGI està compromès amb l’ètica i la professionalitat. Per això té desenvolupades unes polítiques internes en aquesta direcció i les difon per garantir la seva aplicació en tots els àmbits que correspongui:
Més informació sobre la nostra institució aquí.
La carrera investigadora de l’IDIBGI té com a objectius:
El personal investigador que vulgui progressar i passar d’una categoria de la carrera científica a una altra i el personal amb vinculació estable a l’IDIBGI caldrà que passi per un procés d’avaluació intern. En aquest sentit, hi haurà 2 tipus d’avaluacions, que es basaran en l’assoliment de les competències i requisits definits per a cada categoria professional.
Per a més informació consulteu el document del Pla de Carrera Científica de l’IDIBGI.
A l’IDIBGI es potencia i prioritza la formació continuada dels i les nostres professionals.
Des de l’àrea de RRHH i altres departaments de Suport a la Recerca, es programen formacions i cursos d'interès general o específic, per tal que el personal pugui adquirir noves competències i coneixement.
Es treballa transversalment per detectar, recollir i organitzar estratègicament totes aquelles millores competencials en l’equip de l’IDIBGI.
L’objectiu principal és el de facilitar la consecució d’objectius de la institució, amb la contribució de tot l’equip; un equip format i amb el coneixement necessari per poder assolir molts èxits.
Com a centre de recerca biomèdica situat a la demarcació de Girona, l’IDIBGI té com a finalitat generar i explotar coneixement sobre problemes mèdics rellevants, i contribuir amb aquest coneixement a la formació de professionals sanitaris i de l’àmbit biomèdic. Volem estimular sinergies entre les entitats de l’entorn per tal de promoure la interacció amb la recerca, activitat assistencial, sector empresarial i la docència universitària.
L’IDIBGI és un centre d’investigació adscrit a la Universitat de Girona (UdG). Part del nostre personal investigador sènior i els/les Investigadores/es Principals imparteix docència a la UdG i altres universitats i/o centres catalans.
Juntament amb l’assistència i la recerca, la docència és la tercera branca d’activitat a l’Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Cada any, passen per aquest centre més de 900 alumnes (pregrau, postgrau i majoritàriament d’infermeria o de medicina, malgrat que també hi ha estudiants d’altres disciplines, com ara dietètica i nutrició, fisioteràpia, farmàcia o estudiants de mòduls formatius (laboratori, anatomia patològica, radiologia, tècnics de cures infermeres,...).
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona disposa de Pla d’Igualtat des del 2014. L’any 2018 el va renovar per continuar treballant contra la discriminació de gènere i garantir la màxima igualtat entre tot el col·lectiu de la institució. Continuant en la mateixa línia, l'any 2023, es renova el pla fins al 2026.
El Comitè d’Igualtat fa un seguiment periòdic del Pla d’Accions que es desprèn del Pla d’Igualtat, alhora que recull propostes i debat sobre aspectes rellevants per garantir unes òptimes condicions de treball, d’accés, de salut laboral, conciliació amb la vida personal, etc.
Entre d’altres, es posa èmfasi en la formació, sensibilització i conscienciació, no només pels membres del Comitè d’Igualtat sinó de tot el col·lectiu investigador. Tanmateix, és important tenir previstes les eines i els protocols per prevenir, combatre i actuar davant de possibles situacions de discriminació o violència de gènere.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona disposa de Pla de Diversitat per la voluntat de la institució d'encaminar-se cap a una millora de la seva empremta social. El pla s'emmarca dins el programa Next Diversitat i Empresa, coordinat per PIMEC i ECAS. S'ha elaborat per Fundació Resilis i l'IDIBGI.
Aquest pla s'orienta, entre altres, a fomentar a la incorporació de la perspectiva de la diversitat o bé a la millora de la gestió d'aquesta perspectiva, per mitjà de projectes integrats de gestió de la diversitat i d'acompanyament per a la inserció laboral de les persones pertanyents a col·lectius vulnerables amb més dificultats d'inserció o provinents d’altres països.
L'Ombudsperson de l'IDIBGI és una figura independent i qualificada que vetlla per la integritat de la recerca. Actua com a mediador en conflictes i conseller en qüestions de bones pràctiques científiques. Està disponible per a la comunitat investigadora de l'IDIBGI en casos de possible vulneració d'aquests principis i garanteix la confidencialitat de la informació proporcionada.
L'Ombudsperson de l'IDIBGI és el Dr. Wifredo Ricart, i es pot contactar a ombudsperson@idibgi.org