El greix humà és un teixit complex, plàstic, dinàmic, metabòlic i endocrí. Com a màxim responsable de l’emmagatzematge i la canalització de l’excés d’energia, exerceix funcions cardinals per la salut. L’obesitat o l’envelliment comprometen el bon funcionament d’aquest teixit paradigmàtic. Un equip investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) estudia quins són els mecanismes moleculars responsables d’aquesta pèrdua de funció, el col·lapse de la cèl·lula adiposa (adipòcit), i l’aparició de malalties comunament associades a l’obesitat, i ha descobert que, en aquest punt d’inflexió, intervé la placofilina-2 (PKP2), més coneguda per la seva relació amb malalties del cor.
Els resultats, publicats a Nature Communications, descriuen per primer cop el rol de la PKP2 en el funcionament de les cèl·lules adiposes que conformen l’anomenat teixit adipós, el greix corporal. Fins ara, aquesta proteïna havia estat molt estudiada pel seu paper en afeccions cardíaques d’origen genètic, però no s’havia analitzat mai abans la seva funció al teixit adipós. L’estudi, liderat pel Dr. Francisco José Ortega, investigador Miguel Servet del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBEROBN, apunta que la PKP2 és deficitària al teixit adipós de persones amb obesitat. Aquesta carència trenca la dinàmica molecular de l’adipòcit i condueix la seva senescència o mort prematura. “Aquest és un fenomen clau per entendre millor la disfunció del teixit adipós en persones amb obesitat”, explica el Dr. Ortega.
“L’obesitat és una condició, no una malaltia com a tal”, indica l’investigador, que afegeix: “El problema és que les cèl·lules adiposes no són capaces de gestionar tot aquest excés d’energia característic d’un estil de vida sedentari i dietes inadequades. Elles fan el que poden, però arriba un punt en el que col·lapsen. Aleshores, en comptes d’absorbir, tamponar i protegir, el teixit adipós deixa de funcionar correctament, i augmenta el risc de patir malalties comunament associades a l’obesitat”.
El descobriment del rol de la proteïna PKP2 en aquest procés permet comprendre millor el funcionament de la cèl·lula adiposa i la fisiopatologia de la obesitat. “El treball demostra que la presència de PKP2 és important per mantenir la viabilitat de la cèl·lula adiposa. Quan falla al greix de persones amb obesitat, s’atura el cicle cel·lular, i la cèl·lula grassa entra en senescència, accentuant la inflamació característica d’aquesta condició i el risc de patir problemes de salut”, exposa el Dr. Ortega. “Altrament, si el pacient obès perd pes, els nivells d’expressió d’aquesta proteïna es recuperen, el cicle es reactiva, i els adipòcits surten de la zona de risc”, conclou l’investigador.
L’estudi s’ha realitzat en col·laboració amb el Centre Cardiològic Monzino – IRCCS de Milà (Itàlia), la Universitat Phillips de Maburg i el Max Delbrück Center for Molecular Medicine (Alemanya), l’Institut Maimonides d’Investigación Biomèdica de Cordoba (IMIBIC), i la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla (Espanya), i té com a primera signant Aina Lluch, investigadora predoctoral del mateix grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI. El grup està dirigit pel Dr. José Manuel Fernández-Real, investigador principal de l’IDIBGI i el CIBEROBN, cap de la Secció d’Endocrinologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona i catedràtic de la Universitat de Girona (UdG).
Sobre l’IDIBGI
L’IDIBGI és un institut d’investigació biomèdica que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, dedicat a la recerca translacional, clínica i epidemiològica orientada a millorar la salut i la cura de les persones. L’Institut està format per 22 grups de recerca que investiguen en sis àrees de la salut: cardiovascular i respiratòria, oncohematologia, metabolisme i inflamació, neurociències, salut mental i imatge mèdica. Actualment, a més de comptar amb personal investigador propi, l’IDIBGI gestiona la recerca que porten a terme els professionals sanitaris dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina, l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona, i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).
Article de referència: Lluch, A., Latorre, J., Serena-Maione, A. et al. Impaired Plakophilin-2 in obesity breaks cell cycle dynamics to breed adipocyte senescence. Nat Commun 14, 5106 (2023).