HRS4R
Vull donar

L’IDIBGI s’adhereix al Manifest europeu per la Salut de la Dona

21 September 2023
  • L’Institut Europeu per la Salut de la Dona ha redactat un manifest per promoure l’equitat de gènere a la sanitat pública, la investigació i les polítiques socials a tot Europa.
  • L’acció va en la línia del compromís de l’IDIBGI amb la igualtat de gènere entre dona i home en la institució, que es promou amb polítiques internes com el Pla d’Igualtat.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), amb la certesa de continuar treballant per la igualtat de gènere, s’ha subscrit al Manifest europeu per la Salut de la Dona. L’objectiu principal del manifest és promoure la igualtat de gènere en la política sanitària, la investigació, els drets laborals i l'assistència de les persones. 

Entre els diferents aspectes que el manifest té en compte sobre la salut de les dones, s’especifica la recerca biomèdica. El text posa en relleu la necessitat de fer recerca tenint en compte la perspectiva de gènere per garantir l’eficàcia dels fàrmacs o evitar possibles reaccions adverses a un medicament si no s’investiga tenint en compte les possibles diferències biològiques entre sexes.

També es posa èmfasi a la importància d’investigar en el camp de les malalties específiques de les dones. Parlem per exemple de l’endometriosi, que és diagnosticada amb un retard "de 7,4 anys de mitjana, malgrat que aquesta malaltia afecta 1 de cada 10 dones", com esmenta el manifest, o la síndrome d'ovari poliquístic, que no té un tractament normalitzat – l’IDIBGI participa en el projecte europeu Spiomet4health per trobar el primer tractament específic per aquesta patologia. Altres qüestions com la menopausa i la dismenorrea –menstruació dolorosa– continuen estigmatitzades avui en dia.

Podeu consultar el Manifest europeu per la Salut de la Dona fent clic aquí.

El compromís de l’IDIBGI amb la igualtat de gènere

La implicació de l’IDIBGI en la igualtat de gènere s’estructura amb el Pla d’Igualtat, disponible des de l’any 2014. L’objectiu del Pla d’Igualtat és crear un conjunt ordenat de mesures, adoptades a partir d’un diagnòstic de situació, tendents a assolir a l’institut la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes, i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

A partir d’aquest diagnòstic, s’estima la magnitud de les desigualtats, desavantatges, dificultats i obstacles, existents o que puguin existir a l’institut, per aconseguir la igualtat efectiva, obtenint la informació necessària per dissenyar i establir les mesures avaluables que cal adoptar, prioritat en la seva adopció i els criteris necessaris per avaluar-ne el compliment.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu