HRS4R
Vull donar

El Pint of Science acosta la recerca biomèdica de l’IDIBGI als bars de Girona

26 May 2023
  • La iniciativa de divulgació científica s’organitza en paral·lel a 27 països diferents, i va celebrar-se a la ciutat de Girona amb xerrades als bars Sbar-jo, Kerunta i Cu-cut durant tres dies seguits.
  • Les ponències per part d’investigadors de l’IDIBGI, van tractar la relació entre la intel·ligència artificial i la medicina, i l’estudi la microbiota intestinal i el seu lligam amb la depressió o la memòria amb mosques de la fruita.

El Pint of Science, el festival que acosta la ciència local als bars de referència de la ciutat, va tornar a aterrar a contrades gironines els passats 22,23 i 24 de maig. La recerca biomèdica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), va ser una de les protagonistes en les diverses ponències, que van apropar la investigació al públic general.

La intel·ligència artificial arriba al camp de la medicina

El dilluns 22 de maig, el bar Sbar-jo, va acollir la ponència: Intel·ligència artificial i medicina. On som i cap a on anem? Càncer de pròstata, ressonància magnètica i intel·ligència artificial. El Dr. Kai Vilanova, investigador consolidat del grup d’Imatge Mèdica de l’IDIBGI, va parlar del projecte europeu ProCAncer-I, que està creant una eina d’Intel·ligència Artificial per millorar el recorregut del càncer de pròstata. El consorci del projecte està entrenant l’algoritme amb més de 15.000 imatges de ressonància magnètica de casos, una de les bases de dades més grans del món en aquest àmbit. A la sessió també hi va participar el grup de recerca VICOROB, de la Universitat de Girona, que també treballen l’estreta relació que pot tenir la IA i la seva aplicació en la medicina des de l’àmbit de l’enginyeria.

El Dr. Kai Vilanova va explicar la utilització de la IA en el projecte europeu ProCAncer-I

Les mosques de la fruita, les nostres grans aliades

L’endemà dimarts 23 de maig, la cerveseria Kerunta, situada al cor de Girona, va ser escenari per mostrar la importància de la influència de la microbiota intestinal en nombrosos processos del nostre cos, i com, a través del seu estudi, s’ha pogut arribar a demostrar que influeix en la depressió i la memòria.

El grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI va ser l’encarregat de fer visible el gran paper de les mosques de la fruita, en la investigació del que s’anomena Eix microbiota-cervell.  La ponència, amb títol Les mil mosques de Sant Narcís: Quina és la relació entre la memòria i la depressió?, de la mà del Dr. Jordi Mayneris, Irene Puig i Lisset de la Vega va fer encara més llegendària la figura de la mosca a la ciutat de Girona. Els tres ponents van subratllar que la mosca del vinagre és un bon model biomèdic per estudiar certes malalties, ja que els éssers humans compartim amb elles un 75% dels gens que causen malalties.

Els assistents es van sentir d’allò més satisfets de palpar de prop la recerca biomèdica que es desenvolupa en els laboratoris de l’IDIBGI. El festival Pint of Science va demostrar que iniciatives d’aquesta mena desperten l’interès científic del públic general.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu