HRS4R
Vull donar

Un estudi de l’IDIBGI i l’ICO identifica una nova diana en la lluita contra el càncer metastàtic

28 March 2024
  • La silibinina, una molècula natural procedent del card marià, bloqueja una proteïna clau en la metàstasi del càncer que fins ara s’havia resistit a la manipulació terapèutica.

Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha identificat un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi, l’oncoproteïna ID3. És el primer cop que aquesta proteïna, que fins ara s’havia resistit a la manipulació terapèutica, pot inhibir-se amb un compost natural per a reduir la capacitat metastàtica dels tumors.

L’article, publicat a la revista científica Phytomedicine, descriu com la silibinina – una molècula natural procedent del card marià – és capaç de bloquejar eficaçment l’activació de la proteïna ID3 en les cèl·lules especialitzades que recobreixen els vasos sanguinis del cervell. Aquestes cèl·lules són clau en l’establiment de les metàstasis cerebrals.

Aquest treball, impulsat pels grups de recerca en Metabolisme i Càncer i en Oncologia de Precisió de l’IDIBGI i l’ICO, també mostra que la silibinina impedeix l’activació d’ID3 en les cèl·lules de càncer de pulmó, un dels tumors que origina un major número de metàstasis cerebrals en pacients oncològics. En aquest tipus de càncer, se sap que aquesta proteïna “reprograma” les cèl·lules tumorals per a fer-les insensibles als tractaments actuals. L’activació d’aquesta proteïna també els proporciona el “passaport molecular” per a poder viatjar a altres parts del cos durant les primeres etapes de la metàstasi.

En els primers passos d’aquesta recerca, es va examinar la interacció entre la proteïna ID3 i altres gens en pacients amb càncer de pulmó, utilitzant eines bioinformàtiques. “Vam descobrir que la proteïna ID3 té una forta connexió amb unes altres proteïnes específiques que regeixen el creixement i la reparació dels vasos sanguinis, denominades BMP. Això suggereix que el paper d’ID3 en la propagació metastàtica del càncer de pulmó podria bloquejar-se actuant sobre aquestes vies”, indica la Dra. Elisabet Cuyàs, investigadora consolidada de l'IDIBGI i que ha co-liderat aquesta publicació.

Aleshores, es va plantejar l’ús de la silibinina com a potencial inhibidor de la ID3. La silibinina és un biocompost amb activitat anti-metastàtica que aquests grups de l’IDIBGI i l’ICO han investigat en nombrosos estudis moleculars i clínics. Així, es van realitzar estudis de laboratori amb models cel·lulars en què el tractament amb silibinina va aconseguir impedir l'activació d'ID3 desencadenada per aquestes proteïnes BMP, no només a les cèl·lules endotelials que envolten els vasos sanguinis cerebrals, sinó també a les pròpies cèl·lules de càncer de pulmó.

"La silibinina ho aconsegueix esmorteint el funcionament dels receptors de les proteïnes BMP, impedint així l’arribada dels senyals reguladors a regions genètiques específiques que controlen l´expressió d´ID3, bloquejant així la seva activació aberrant", subratlla Sara Verdura, que ha delineat els detalls moleculars de tot el procés i és la primera signant de l’estudi.

Cal destacar que aquestes troballes no es van limitar únicament a les plaques de cultiu i els tubs d’assaig: “La supressió d’ID3 amb silibinina també es va observar en animals tractats amb dosis similars a les que es poden trobar en pacients oncològics que prenen complements alimentaris rics en silibinina. En estudis anteriors, ja vàrem observar que proporcionen un benefici clínic als pacients amb metàstasis cerebrals”, indica el Dr. Joaquim Bosch, cap del grup d’Oncologia de Precisió de l’IDIBGI i l’ICO i que ha co-liderat aquesta publicació.

Amb tot, els equips investigadors de l'IDIBGI han revelat en aquest estudi com la silibinina podria contrarestar una de les dianes més esmunyedisses del càncer. “ID3 és un factor de transcripció que facilita la propagació del càncer, perquè dota a les cèl·lules endotelials i canceroses de característiques similars a les de les cèl·lules mare. Per aquest motiu, ha estat notòriament difícil d'inhibir amb els tractaments actuals”, subratlla el Dr. Javier A. Menéndez, cap del Grup Metabolisme i Càncer de l’IDIBGI i l’ICO, i que també ha co-liderat aquesta publicació.

Aquesta recerca desmitifica la impossibilitat d’inhibir els factors de transcripció potenciadors de la metàstasi, com és la proteïna ID3, utilitzant fàrmacs. A més, l’estudi també reforça el potencial del desenvolupament clínic de versions millorades de la silibinina com una nova estratègia capaç de frustrar la propagació de les cèl·lules tumorals a altres òrgans, un repte primordial en la prevenció terapèutica del càncer metastàtic.

Article de referència: Sara Verdura, José Antonio Encinar, Alexei Gratchev, Àngela Llop-Hernández, Júlia López, Eila Serrano-Hervás, Eduard Teixidor, Eugeni López-Bonet, Begoña Martin-Castillo, Vicente Micol, Joaquim Bosch-Barrera, Elisabet Cuyàs, Javier A. Menendez, Silibinin is a suppressor of the metastasis-promoting transcription factor ID3, Phytomedicine, Volume 128, 2024, 155493, ISSN 0944-7113, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2024.155493.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu