HRS4R
Vull donar

Dues societats científiques reconeixen l'app Odisea, que vol millorar la coordinació i el temps de resposta al tractament dels infarts

23 June 2022

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat guardonat recentment pels projectes App Odisea i "Girona, Territori cardioprotegit", dos projectes pioners i d’innovació amb un enfocament de millora del serveis envers els pacients. L'aplicació pretén millorar el temps de resposta dels hospitals quan hi ha un pacient amb infart, mentre que el projecte "Girona, Territori Cardioprotegit" es basa en la instal·lació de la xarxa pública de desfibril·ladors automàtics més gran de l’Estat.

Per una banda Sociedad Española de Cardiología ha guardonat amb una beca el projecte APP Odisea, dins la convocatòria de Becas para Formación e Investigación de la Asociación de Cardiopatía Isquémica y Cuidados Críticos Cardiológicos 2022. Per l’altra, el projecte també ha rebut una altra beca per part de la Societat Catalana de Cardiologia en el marc dels Projectes de Recerca 2022. En aquest cas, dels 27 projectes presentats, en van seleccionar dos, un dels quals el gironí: “Aplicació de noves tecnologies (app Odisea) en el Codi IAM per millorar els temps d’angioplàstia primària”. El lliurament d’aquestes beques va tenir lloc el divendres 3 de juny a Barcelona, durant la celebració del Congrés Anual de societat. Per l’impulsor d’aquesta app, el cardiòleg del Trueta i investigador del grup de recerca en Genètica Cardiovascular de l'IDIBGI, el Dr. Jaime Aboal, “suposa un reconeixement al projecte i aquestes ajudes ens permetran realitzar millories i nous projectes en relació a la app”.

Sobre l'App Odissea

L'app Odisea ha estat desenvolupada per professionals de l’Hospital Trueta, l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat de Girona (UdG). Aquesta aplicació té per objectiu millorar la coordinació, el flux d’informació i el temps de tractament dels pacients que han patit un infart agut i que són traslladats d’urgència a l’Hospital Trueta, l’hospital de referència del Codi infart de la Regió Sanitària de Girona. El desenvolupament d’aquesta app s’emmarca dins un projecte de recerca, anomenat Odisea, que determinarà si realment l’ús d’aquesta app aconsegueix els objectius plantejats inicialment.

Amb la app, quan algun dels hospitals comarcals de la Regió de Girona rep un pacient que genera una activació del Codi infart, incorporen les seves dades a la nova aplicació, incloses les imatges de l’electrocardiograma, que permeten a l’Equip de Cardiologia de l’Hospital Trueta valorar a l’instant l’estat del pacient a través d’un dispositiu mòbil o tauleta i, per tant, poden orientar els professionals de l’hospital on ha arribat el pacient. L’aplicació també inclou un xat a través del qual els facultatius dels diferents centres poden intercanviar impressions i orientacions clíniques en temps real, un suggeriment de tractament per a cada cas.

En la prova també hi participa activament el SEM, que és l’entitat encarregada de l’activació del Codi Infart a través de la seva Central de Coordinació Sanitària. L’app incorpora una geolocalització que permet saber en tot moment en quin punt del trasllat hospitalari es troba el pacient i dona eines als especialistes en hemodinàmica del Trueta per millorar la gestió i l’ocupació de la sala d’hemodinàmica, on els pacients seran sotmesos a una intervenció que permeti restaurar el flux de l’artèria coronària afectada.

Una vegada el pacient ha estat atès a l’Hospital Trueta, se segueix abocant tota la informació clínica a l’aplicació, de manera que els professionals dels hospitals comarcals que han atès els casos en primera instància poden seguir l’evolució dels pacients.

Font: ICS Girona

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu