HRS4R
Vull donar

Es desenvolupa una aplicació mòbil per millorar la coordinació i el temps de resposta al tractament dels infarts

15 October 2021

L’app s’ha ideat en el marc d’un projecte de recerca que investiga si l’ús d’aquest sistema permet reduir el temps entre l’infart fins a l’inici del tractament, i també pretén millorar la coordinació entre els diferents professionals i centres de salut

El 15 de setembre es va començar a utilitzar en les activacions del Codi infart en les quals hi ha implicats els hospitals de Blanes, Olot i Campdevànol, a més del Trueta i el Sistema d’Emergències Mèdiques

Professionals de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat de Girona (UdG) han desenvolupat una app que té per objectiu millorar la coordinació, el flux d’informació i el temps de tractament dels pacients que han patit un infart agut i que són traslladats d’urgència a l’Hospital Trueta, l’hospital de referència del Codi infart de la Regió Sanitària de Girona. El desenvolupament d’aquesta app s’emmarca dins un projecte de recerca, anomenat Odisea, que determinarà si realment l’ús d’aquesta app aconsegueix els objectius plantejats inicialment.

Així, des del 15 de setembre s’ha iniciat una fase d’aplicació de l’app amb pacients reals, els quals arriben inicialment als hospitals comarcals de Blanes, Olot i Campdevànol. Ara, quan aquests centres hospitalaris reben un pacient que genera una activació del Codi infart incorporen les seves dades a la nova aplicació, incloses les imatges de l’electrocardiograma, que permeten a l’Equip de Cardiologia de l’Hospital Trueta valorar a l’instant l’estat del pacient a través d’un dispositiu mòbil o tauleta i, per tant, poden orientar els professionals de l’hospital on ha arribat el pacient. L’aplicació també inclou un xat a través del qual els facultatius dels diferents centres poden intercanviar impressions i orientacions clíniques en temps real, un suggeriment de tractament per a cada cas.

En la prova també hi participa activament el SEM, que és l’entitat encarregada de l’activació del Codi Infart a través de la seva Central de Coordinació Sanitària. A part de l’atenció telemàtica, els professionals assistencials del SEM atenen els malalts en el moment de l’activació i fins el trasllat al centre hospitalari de referència, que en el cas de la província de Girona és l’Hospital Trueta.

L’app incorpora una geolocalització que permet saber en tot moment en quin punt del trasllat hospitalari es troba el pacient i dona eines als especialistes en hemodinàmica del Trueta per millorar la gestió i l’ocupació de la sala d’hemodinàmica, on els pacients seran sotmesos a una intervenció que permeti restaurar el flux de l’artèria coronària afectada.

Una vegada el pacient ha estat atès a l’Hospital Trueta se segueix abocant tota la informació clínica a l’aplicació, de manera que els professionals dels hospitals comarcals que han atès els casos en primera instància poden seguir l’evolució dels pacients.

Els investigadors preveuen que en els propers mesos s’incorporaran al projecte de recerca els hospitals de Santa Caterina de Salt, Figueres i Palamós i, seguidament, també els equips d’atenció primària. Els investigadors recolliran les dades durant un any i mig i faran un estudi comparatiu entre els resultats que hi havia abans de l’ús de l’app i els que han recollit durant aquest temps. L’objectiu és valorar si l’app ha contribuït a reduir el temps que transcorre fins al tractament i a millorar la coordinació i la informació entre els professionals.

El Codi infart s’activa 486 vegades de mitjana cada any a la Regió Sanitària de Girona, amb un temps de tractament mitjà de 105 minuts entre l’electrocardiograma amb diagnòstic d’infart i l’obertura de l’artèria closa. Els investigadors confien que l’app aportarà les millores que persegueixen.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu