HRS4R
Vull donar

Observen un potencial efecte prebiòtic del pa tradicional per millorar la simptomatologia de tipus Síndrome de l’Intestí Irritable en pacients amb Colitis Ulcerosa en remissió

19 March 2024
  • Un estudi liderat pel grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) troba un potencial impacte positiu del pa tradicional en pacients amb colitis ulcerosa (CU) en remissió i símptomes de síndrome de l'intestí irritable (SII).
  • La investigació, que forma part d'un projecte en el marc del programa RETOS col·laboració del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (RTC-2017-6467-2), ha estat publicada recentment a la revista científica PLOS ONE.

El grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), vinculat al Servei de Malalties Digestives de l’Hospital Trueta, ha observat un efecte prebiòtic del pa elaborat seguint processos tradicionals en pacients amb colitis ulcerosa (CU) en remissió i símptomes de síndrome de l'intestí irritable (SII).

Actualment no hi ha dubte sobre l’impacte de la microbiota intestinal en les malalties digestives com la CU i la SII. En els últims anys s’estan destinant molts esforços a trobar tractaments basats en la modulació de la microbiota que ajudin a millorar la simptomatologia digestiva. En aquest sentit, els prebiòtics són aliments que estimulen de forma selectiva el creixement de microorganismes presents en l’hoste (és a dir, nosaltres), que tenen un benefici per la salut.

L’estudi, publicat a la revista científica PLOS ONE, va incloure 31 pacients amb CU en remissió que experimentaven símptomes de tipus SII. Aquests pacients van ser assignats aleatòriament a una intervenció dietètica amb 200 grams de pa tradicional o pa control al dia durant un període de 8 setmanes. Els resultats indiquen una reducció de la simptomatologia associada a la SII (per exemple, dolor abdominal) i una alteració potencial de la microbiota intestinal reduint la proporció de bacteris Firmicutes/Bacteroidetes, paràmetre indicador d’alteració microbiana. Aquests resultats han obert noves perspectives en l'ús del pa com a possible agent prebiòtic.

Aquest treball sorgeix d’una col·laboració dins del programa RETOS–Colaboración del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (RTC-2017-6467-2), del qual formen part l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), i l’empresa fornera Elias Boulanger S.L.

Article de referència: Lluansí A, Llirós M, Carreras-Torres R, Bahí A, Capdevila M, Feliu A, Vilà-Quintana L, Elias-Masiques N, Cueva E, Peries L, Torrealba L, Miquel-Cusachs JO, Sàbat M, Busquets D, López C, Delgado-Aros S, Garcia-Gil LJ, Elias I, Aldeguer X. Impact of bread diet on intestinal dysbiosis and irritable bowel syndrome symptoms in quiescent ulcerative colitis: A pilot study. PLoS One. 2024 Feb 16;19(2):e0297836. doi: 10.1371/journal.pone.0297836. PMID: 38363772; PMCID: PMC10871487.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu