HRS4R
Vull donar

L’IDIBGI publica el joc virtual “Mite o Ciència” de divulgació científica

26 April 2024
  • El centre convida a descobrir curiositats de ciència i salut a través d’un escape room virtual, on els participants hauran de distingir entre mites i ciència per accedir als vídeos divulgatius de recerca ocults a dins de pel·lícules conegudes.
  • Aquest projecte divulgatiu s’ha pogut desenvolupar gràcies a una ajuda per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació concedida per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) llança el joc de divulgació científica “Mite o Ciència”, amb l'objectiu d'apropar la ciència a la ciutadania i revelar descobriments i curiositats interessants sobre salut i ciència. A través d'aquesta iniciativa, es pretén fer comprensible i entretinguda la recerca biomèdica que es duu a terme a l'IDIBGI. El joc virtual es troba disponible a l’enllaç: https://idibgi.org/miteociencia

Els participants d'aquest escape room virtual han de distingir entre mites i ciència i superar alguns reptes per accedir als laboratoris de l'IDIBGI, on trobaran vídeos divulgatius sobre ciència i salut. L'ambient del joc s'inspira en una plataforma virtual amb escenaris basats en pel·lícules conegudes, on s’amaguen el personal investigador i la informació per a protegir-los dels "bots", uns intrusos que difonen notícies falses i causen confusió a les xarxes socials.

Cinc escenaris cinematogràfics

El joc “Mite o Ciència” es converteix en un viatge on descobrir, de forma planera i amena, diferents línies de recerca i dades curioses relacionades amb la investigació biomèdica de l’IDIBGI. Es tracta d’una iniciativa de divulgació científica que el centre de recerca ha pogut impulsar gràcies a una ajuda per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació, concedida per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Inicialment el joc està format per cinc escenaris, als quals se n’aniran sumant de nous amb el temps. Cadascun d’ells s’inspira en una obra cinematogràfica que es relaciona d’alguna manera amb un projecte de recerca de la investigadora o investigador. Les primeres proves són protagonitzades pels grups de recerca en Replicació Cromosòmica; Malalties Digestives i Microbiota; Respiratori; Nutrició, Eumetabolisme i Salut; i Patologia Cerebrovascular.

El joc "Mite o Ciència" no només ofereix una experiència entretinguda i educativa per a tothom, sinó que també pot ser una eina valuosa per despertar l'interès dels estudiants de secundària en la recerca biomèdica. Mitjançant la immersió en els escenaris cinematogràfics i els reptes del joc, els estudiants poden aprendre de forma interactiva sobre diversos àmbits de la investigació biomèdica i desenvolupar un pensament crític en distingir entre mites i realitats científiques. Això no només enriqueix la seva comprensió de la ciència i la salut, sinó que també pot inspirar-los a considerar estudiar alguna carrera en aquest camp.

Sobre l’IDIBGI

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 23 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.

L’IDIBGI és una fundació pública integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. És un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) des de l’any 2005.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu