HRS4R
Vull donar

La síntesi endògena de greix: Una nova diana terapèutica contra les metàstasis cerebrals en el càncer de mama

9 June 2022

Les metàstasis cerebrals són una causa molt freqüent de mortalitat en pacients amb càncer de mama. La incidència d'aquest tipus de metàstasi se situa entre el 10 i el 15%, però aquest percentatge arriba a assolir el 50% en els pacients amb el subtipus de càncer de mama HER2+. Un nou estudi liderat des de l'ICO-IDIBGI en col·laboració amb la Clínica Mayo als Estadis Units revisa les evidències clinicomoleculars disponibles per proposar la síntesi endògena de greix com una nova diana terapèutica contra les metàstasis cerebrals al càncer de mama HER2+. L'estudi es publica a l'últim número d'Expert Opinion on Therapeutic Targets, una revista especialitzada a oferir l'opinió d'experts sobre l'abast de noves dianes moleculars en el desenvolupament de medicaments i el seu impacte en la descoberta de nous fàrmacs.

El Dr. Javier A. Menendez, cap del grup de “Metabolisme i Càncer” del Programa ProCURE a l'Institut Català d'Oncologia-IDIBGI, i la Dra. Ruth Lupu, de la Divisió de Patologia Experimental de la Clínica Mayo a Rochester (Minnesota, EUA), destaquen la capacitat de la síntesi endògena d'àcids grassos catalitzada per l'enzim sintasa dels àcids grassos (FASN) per actuar com un “motor metabòlic” que permet a un determinat grup de cèl·lules canceroses al tumor primari adaptar-se, sobreviure i “reproduir-se” al microambient pobre en greixos característic del cervell. La feina dels Drs. Menendez i Lupu ofereix una revisió crítica de les oportunitats i reptes que suposen aquests descobriments.

  1. L'entorn cerebral pobre en lípids selecciona les cèl·lules de càncer de mama que són capaces de sintetitzar àcids grassos de manera autònoma.
  2. L'augment de la biosíntesi de lípids de novo a través de FASN permet a les cèl·lules de càncer de mama formar lesions cerebrals metastàsiques.
  3. La interrupció selectiva del programa lipogènic impediria que les cèl·lules del càncer de mama sobrevisquin al microambient cerebral.
  4. El desenvolupament d'inhibidors de FASN capaços de travessar la barrera hematoencefàlica podria proporcionar una nova oportunitat terapèutica per al tractament i la prevenció secundària de la metàstasi cerebral del càncer de mama.

El grup “Metabolisme i Càncer” de l'ICO-IDIBGI ja treballa en aquests moments en el desenvolupament preclínic de la inhibició de FASN per a la seva propera incorporació a l'armament terapèutic contra les metàstasis cerebrals al càncer de mama HER2+.

Article de referència: https://www.tandfonline.com/eprint/TWR9GR6B7CZYGWIBFRMC/full?target=10.1080/14728222.2022.2077189

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu