HRS4R
Vull donar

La hormona T3 lliure s’associa amb factors de risc cardiometabòlic en infants sans

14 June 2023

Les hormones tiroidals regulen la composició corporal i el metabolisme, i les associacions entre la hormona T3 i les funcions cardiometabòliques s’han estudiat extensivament en persones adultes. En canvi, aquestes associacions han estat poc investigades en l'edat infantil.

Un estudi publicat a la revista Frontiers Endocrinology i liderat pel Dr. Abel López-Bermejo, cap del grup d’Obesitat i Risc Cardiovascular en Pediatria de l’IDIBGI i pediatre a l’Hospital Trueta de Girona, ha examinat si la hormona T3 lliure (T3ll) sèrica s'associa amb paràmetres cardiometabòlics en nens i nenes d'edat escolar de les comarques gironines, aparentment sans i amb una funció tiroidal normal. En concret, es va fer una primera observació a l'inici de l'estudi (~8 anys d'edat) i una segona de seguiment 4 anys més tard (~12 anys d'edat).

Com a resultats, es va observar una associació entre els nivells de T3ll sèrics i diversos paràmetres cardiometabòlics, com ara l'índex de massa corporal, la circumferència de la cintura, la pressió arterial, la funció de la insulina i els nivells de triglicèrids en sang. Aquestes associacions es van observar tant a l’inici de l’estudi, quan els infants tenien 8 anys, com, en el moment dels seguiment quatre anys després, predint els canvis dels mateixos paràmetres que s’havien analitzat. Aquestes associacions eren més pronunciades en aquells nens i nenes que presentaven nivells més alts de TSH, els quals tenien un risc cardiometabòlic més elevat i presentaven nivells més alts de T3ll.

L’equip investigador de l’article, que té com a primera autora la Dra. Gemma Carreras-Badosa, investigadora post-doctoral del mateix grup, conclou que la T3ll sèrica es relaciona i té un valor predictiu sobre diversos paràmetres cardiometabòlics en nens i nenes d'edat escolar aparentment sans i amb  funció tiroidal normal. Aquests resultats es poden explicar com una resposta reguladora de l'organisme a través de la qual l'augment de la T3ll potencia la normalització dels paràmetres de risc cardiometabòlic en l'edat infantil.

Article de referència: Carreras-Badosa G, Puerto-Carranza E, Mas-Parés B, Gómez-Vilarrubla A, Cebrià-Fondevila H, Díaz-Roldán F, Riera-Pérez E, de Zegher F, Ibañez L, Bassols J and López-Bermejo A (2023) Circulating free T3 associates longitudinally with cardio-metabolic risk factors in euthyroid children with higher TSH. Front. Endocrinol. 14:1172720. DOI: 10.3389/fendo.2023.1172720

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu