HRS4R
Vull donar

La Diàlisi Sostinguda de Baixa Eficiència (SLED) pot abaratir el cost del tractament en un tipus de pacients crítics cardíacs

10 March 2022
  • Es tracta d’una tècnica de diàlisi que es comença a introduir en alguns hospitals en substitució de les tècniques convencionals, però fins ara existien poques dades sobre la seva aplicació en el context de pacients crítics cardíacs amb lesió renal associada a una cirurgia cardíaca.
  • L’estudi, liderat per l’investigador de l’IDIBGI Marc Vives durant una estada a l’Hospital General de Toronto, constata que els pronòstics i resultats postoperatoris utilitzant SLED serien els mateixos que amb les tècniques de diàlisi convencionals, mentre que el cost es redueix més d’un 40%.

Un estudi liderat per l’investigador gironí, el Dr. Marc Vives, demostra que un tipus de tècnica de diàlisi redueix el cost del tractament en pacients crítics cardíacs amb lesió renal aguda greu associada a la cirurgia cardíaca. El Dr. Vives, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), ha comparat l’aplicació de tècniques de diàlisi convencionals amb la Diàlisi Sostinguda de Baixa Eficiència (coneguda com a SLED per les seves sigles en angles).

L’estudi constata que tant els pacients tractats amb les tècniques convencionals de diàlisi com els pacients tractats amb SLED van obtenir els mateixos resultats i pronòstic postoperatori, mentre que, en el cas de l’SLED, els costos d’aplicació es van reduir un 42%.

L’estudi s’ha realitzat en col·laboració amb l’Hospital General de Toronto, on el Dr. Vives ha fet una estada. L’Hospital General és part de la Xarxa de Salut Universitària (Canadà) i està afiliat a la Universitat de Toronto. El treball ha estat publicat al Journal of Clinical Anesthesia, la revista de més prestigi en l’especialitat d’anestesiologia i cures intensives.

La SLED s’ha començat a introduir en alguns hospitals com a tractament que substitueix la funció renal. Les diferències principals entre l’SLED i els tractaments convencionals de diàlisi són la intensitat i la durada del tractament, passant de 24 a 10 hores. A més, el cost de l’SLED és menor que el de les tècniques convencionals. Tot i això, fins ara existien poques dades que comparin la SLED amb els mètodes habituals en pacients crítics cardíacs sotmesos a cirurgia cardíaca.

“Aquest estudi demostra que la tècnica de l’SLED tindria un impacte econòmic molt menor amb els mateixos resultats”, afirma el Dr. Marc Vives, investigador de l’IDIBGI, que també és facultatiu especialista en el servei d’anestesiologia i reanimació de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, coordinador de recerca clínica del mateix servei, i professor associat d’Anestesiologia i Reanimació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG).

Aquest és el segon treball que es publica en pacients crítics cardíacs amb aquesta necessitat, i analitza les dades de pacients tractats a l’Hospital General de Toronto des de l’1 de gener de 1999 fins el 31 de desembre de 2011. El 31 de març de l’any 2008 aquest centre hospitalari va canviar el tractament de substitució renal convencional per l’SLED. D’aquesta manera, dels 351 pacients analitzats, 83 van ser tractats amb SLED.

Article de referència: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34954555/

DOI: 10.1016/j.jclinane.2021.110642

Imatge d'arxiu de l'Hospital General de Toronto. Font: University Health Network (Canada).

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu