HRS4R
Vull donar

Eurecat i l’IDIBGI estudien un nou tractament contra l’obesitat i la malaltia del fetge gras amb dones en la menopausa

14 March 2024
  • El centre tecnològic Eurecat estudia l’efectivitat d’una teràpia basada en un multi-ingredient d’aminoàcids per millorar l’impacte de l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic en la salut de dones en l’etapa de la menopausa.
  • L’estudi es desenvoluparà en el marc del projecte anomenat Fathis+, que compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).
  • El 29 per cent de les morts anuals a Espanya es relacionen amb la malaltia cardiovascular, el qual està fortament associat amb l’obesitat, que afecta un 30 per cent de la població, i amb la malaltia del fetge gras, que pateix una de cada quatre persones.
  • L’ingredient nutracèutic es basa en una combinació d’aminoàcids i amb aquest tractament es redueixen els efectes secundaris propis de les teràpies actuals.

El centre tecnològic Eurecat amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) estudien l’efectivitat d’una nova teràpia basada en un multi-ingredient d’aminoàcids per millorar l’impacte de l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic en la salut de dones en l’etapa de la menopausa.

En concret, la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat posarà en marxa una intervenció nutricional de tres mesos amb dones amb menopausa, per estudiar els efectes d’aquest ingredient nutracèutic en la reducció del greix visceral i l’esteatosi hepàtica de les voluntàries.

Actualment, el 29 per cent de les morts anuals a Espanya es relacionen amb la malaltia cardiovascular, el qual està fortament associat amb l’obesitat, que afecta un 30 per cent de la població, i amb la malaltia del fetge gras, que pateix una de cada quatre persones.

Com explica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i coordinador del projecte, Xavier Escoté, “el multi-ingredient d’Eurecat és una combinació d’aminoàcids del metabolisme de la histidina i, per tant, amb el seu tractament es redueixen els efectes secundaris propis de les teràpies actuals, el que suposa un avantatge per a la salut de les persones”.

“La histidina és un aminoàcid essencial i, com a tal, només el podem obtenir de la dieta. Per això, hem vist que en persones amb fetge gras, la microbiota intestinal degrada amb més intensitat la histidina impedint les seves accions beneficioses a nivell de fetge gras o de teixit adipós”, detalla l’investigador.

A més, “en les proves realitzades fins al moment, la teràpia amb aquest nutracèutic presenta una gran efectivitat, ja que genera una reducció de més del 15 per cent de greix visceral i de més del 70 per cent de la malaltia hepàtica”, indica la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Andrea Costa.

Per això, afegeix, “Eurecat posa en marxa una intervenció per estudiar la seva efectivitat també en les dones en l’etapa de la menopausa que presentin aquestes malalties cardiovasculars”.

L’estudi es desenvoluparà en el marc del projecte anomenat Fathis+, que compta amb la col·laboració de l’IDIBGI. “Aquest estudi donarà continuïtat a recerques prèvies impulsades conjuntament entre l'IDIBGI i Eurecat. En aquest cas, col·laborarem aportant la nostra experiència en l'anàlisi de dades per millorar la interpretació dels resultats”, afirma el Dr. Jordi Mayneris-Perxachs, investigador consolidat del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBERObn, que participarà en l’estudi.

El centre tecnològic Eurecat va desenvolupar aquest ingredient nutracèutic i l’estratègia de tractament de l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic amb aquest producte en el marc el projecte Fathis, “amb l’objectiu de millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades per ambdues malalties”, assenyala la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu