HRS4R
Vull donar

El projecte europeu RBDCOV innova en la divulgació científica amb “RBDCOV Talks”, un pòdcast sobre assaigs clínics de vacunes

4 December 2023
  • RBDCOV Talks apropa la investigació clínica sobre vacunes al públic general a través d'un pòdcast amb 10 episodis que compten amb la participació de 10 científics, professionals clínics, especialistes i defensors de la comunitat que formen part del projecte.

Amb gairebé dos anys de trajecte, el projecte RBDCOV, dedicat al desenvolupament de la vacuna BIMERVAX® d’HIPRA contra la COVID-19 i finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horizon Europe, explora nous canals de difusió a través de la producció del seu propi pòdcast: “RBDCOV Talks”. L'objectiu d'aquest format d'àudio, és millorar el coneixement públic sobre diferents àrees d'especialització mèdica i científica, com els assajos clínics de vacunes, entre d'altres.

Aquesta iniciativa, que consisteix en deu episodis que disposen de la participació d'equips de recerca clínica, professionals de la medicina, indústria i altres actors implicats en el projecte, forma part de l'estratègia de comunicació i divulgació liderada per Zabala Innovation, que té com a objectiu facilitar l’accés al coneixement tècnic a col·lectius no especialitzats. Alhora, "RBDCOV Talks" informa la comunitat sobre el progrés actual i els resultats dels assaigs clínics que s'estan duent a terme per provar l'eficàcia, la tolerabilitat i la seguretat de la vacuna recombinant BIMERVAX® d’HIPRA.

Una sèrie de deu episodis per acostar l'assaig clínic de la vacuna al públic general

La producció d'aquest pòdcast ha estat possible gràcies als esforços conjunts dels membres del consorci del projecte, entre ells l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), fet que ha donat lloc a una sèrie de deu episodis d'uns 10 minuts de durada cadascun. Al pòdcast apareixen investigadors, científics, metges i altres professionals de la salut i actors implicats de cinc països europeus diferents, els quals han participat activament en les diferents fases del projecte RBDCOV.

Els episodis abasten una àmplia gamma de temes molt interessants: des dels aspectes més bàsics de la investigació clínica, com ara què és un assaig clínic de vacunes i en què consisteix, fins a temes més complexos, com els criteris d'inclusió i la memòria immunològica. Cada episodi del pòdcast aprofundeix en aspectes rellevants de la investigació clínica de vacunes i proporciona un coneixement exhaustiu però accessible de tots i cadascun.

En el capítol titulat "What will the direct contribution of RBDCOV be if both clinical trials are proven to be effective" (“Quina serà la contribució del projecte si els dos assajos clínics demostren ser efectius?”) hi participa el Dr. Antoni Castro, l’investigador principal de l’RBDCOV a l’IDIBGI. El Dr. Castro és el cap del grup de recerca en Medicina Interna i també cap del servei de Medicina Interna a l’Hospital Josep Trueta.

Els deu episodis de “RBDCOV Talks” estaran disponibles en anglès a les tres principals plataformes de distribució de pòdcasts: Spotify, Ivoox i Apple Podcasts.

L'assaig clínic amb adolescents

El passat 11 d'octubre, el projecte RBDCOV va celebrar una reunió on es van presentar les dades i les conclusions de l'assaig clínic amb adults amb malalties immunodeficients. Els resultats van demostrar l'eficàcia de la vacuna en aquest grup de població davant de les noves variants de la COVID-19. Ara com ara, el projecte RBDCOV està duent a terme els seus assaigs clínics a la població més jove, i recluta adolescents d'entre 12 i 18 anys per participar en l'assaig corresponent a aquesta franja d'edat.

Sobre el projecte RBDCOV

El projecte europeu RBDCOV és coordinat per HIPRA i en el qual participa l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta. RBDCOV és un dels 11 projectes seleccionats que donen suport als assajos clínics de la nova vacuna i que poden arribar més enllà de les fronteres d'Europa en crear vincles amb altres iniciatives europees per abordar la lluita contra la crisi dels coronavirus i reforçar les infraestructures d’investigació existents. La Comissió Europea ha seleccionat 11 projectes en total en què participen 312 equips de recerca de 40 països. Aquests projectes s'emmarquen en el Programa Marc Horitzó Europa (2021-2027), el programa de recerca i innovació més gran d'Europa, i una de les seves prioritats és donar suport a la recerca urgent sobre el coronavirus i les seves variants.

"Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor granting authority can be held responsible for them.”

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu