HRS4R
Vull donar

Dues marques de metilació de l’ADN es relacionen amb l’IMC pregestacional matern i amb paràmetres metabòlics de la descendència

26 March 2024

L'actual pandèmia de l'obesitat implica que bona part de les dones en edat fèrtil pateixin obesitat. A més d'afectar la salut reproductiva de la dona, l'obesitat materna també està relacionada amb un major risc d'obesitat en els fills.

La metilació de l'ADN són unes marques químiques que es troben al material genètic (ADN) i regulen l'activitat dels gens del nostre cos. Es creu que la metilació de l'ADN podria estar involucrada en el desenvolupament de la obesitat de la mare i de la descendència.

El grup de recerca Metabòlica Materno-Fetal de l’IDIBGI ha publicat un estudi a la revista científica Biomedicines que confirma l’existència d’una relació entre aquestes marques de metilació i els paràmetres metabòlics i d’obesitat de la descendència als 6 anys.

El treball té com a autors de correspondència la Dra. Judit Bassols, cap d’aquest grup de recerca, i el Dr. Abel López-Bermejo, cap del grup de recerca en Obesitat i Risc Cardiovascular en Pediatria, i la investigadora Ariadna Gómez n’és la primera autora.

Per a arribar a aquest resultat, l’equip va analitzar la metilació de l'ADN en mostres de placenta i cordó umbilical de 24 mares i va identificar dues marques de metilació associades amb l'obesitat de la mare. Aquestes dues marques també es van estudiar en un grup més gran, de 90 mares i els seus fills i filles. Així, es va observar que aquestes marques de metilació estaven relacionades amb paràmetres metabòlics i d'obesitat dels fills als 6 anys.

Les conclusions indicarien que l’examen d’aquestes dues marques de metilació en placenta i cordó umbilical del recent nascut podria ser útil per a identificar aquells nens i nenes més susceptibles a patir malalties metabòliques i obesitat en la infància.

Article de referència: Gómez-Vilarrubla, A.; Mas-Parés, B.; Carreras-Badosa, G.; Bonmatí-Santané, A.; Martínez-Calcerrada, J.-M.; Niubó-Pallàs, M.; de Zegher, F.; Ibáñez, L.; López-Bermejo, A.; Bassols, J. DNA Methylation Signatures in Paired Placenta and Umbilical Cord Samples: Relationship with Maternal Pregestational Body Mass Index and Offspring Metabolic Outcomes. Biomedicines 202412, 301. https://doi.org/10.3390/biomedicines12020301

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu