HRS4R
Vull donar

CGI-Clinics: un projecte de cinc anys per millorar els tractaments personalitzats del càncer

16 December 2022

Del 21 al 23 de novembre del 2022 es va celebrar la reunió inaugural de CGI-Clinics, un projecte de cinc anys finançat per la Unió Europea i UK Research and Innovation, que va començar l'1 de novembre. 60 participants de les 17 institucions membres del consorci es van reunir a Empúries (Girona, Espanya).

El projecte pretén construir una nova eina anomenada Cancer Genome Interpreter (CGI), una eina bioinformàtica prou potent per aconseguir l'objectiu de sistematitzar la interpretació del genoma tumoral per a la presa de decisions clíniques, permetent així als metges triar els tractaments contra el càncer més eficaços per a cada pacient.

L'eina utilitza l'aprenentatge automàtic i altres mètodes computacionals per extreure sistemàticament informació de les mutacions observades en milers de tumors per millorar la interpretació de les variants observades a cada pacient.

L'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i l'ICO Girona participen en el projecte. Els investigadors principals són el Dr. Ramon Brugada, cap del grup de recerca en Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI i cap de Cardiologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i els doctors Joan Brunet i Joaquim Bosch, investigadors del grup de recerca d’Oncologia de Precisió de l’IDIBGI i alhora oncòlegs de l’ICO Girona.

"El Cancer Genome Interpreter, en què portem treballant més de cinc anys, té un immens potencial i, a través d'aquest projecte, pretenem optimitzar-lo per al seu ús a hospitals i centres sanitaris. Volem que sigui un instrument clau de suport a la presa de decisions dels oncòlegs clínics, perquè cada pacient, independentment de l'hospital on es faci el diagnòstic, rebi el tractament més adequat”, explica la Dra. Nuria López-Bigas (IRB Barcelona), coordinadora del consorci.

El projecte també inclou la creació de "juntes moleculars virtuals de tumors" en què participen experts internacionals amb què els metges poden consultar i discutir l'informe elaborat per l'Intèrpret del Genoma del Càncer. L'objectiu d'aquestes reunions és promoure l'intercanvi de coneixements i oferir així una gestió òptima del tractament a tots els pacients, en particular als que són tractats a centres sanitaris més petits i que sovint no tenen accés a molts oncòlegs especialitzats.

Els participants del Kick-off Meeting van passar tres dies gaudint d'excel·lents presentacions i xerrades científiques, i compartint metodologies i accions per als propers cinc anys. Hi va haver diversos tallers i sessions de treball per iniciar el desenvolupament de la nova eina i intercanviar idees sobre els diferents aspectes del projecte.

Un projecte impulsat per la comunitat

El consorci del projecte està format per 17 organitzacions europees diferents que ofereixen experiència complementària per abordar la implementació de la medicina personalitzada del càncer des de tots els angles.

L’IRB Barcelona, coordinador del projecte, lidera el desenvolupament de l’eina. Nou hospitals i centres de salut de quatre països europeus són socis del projecte i seran els primers a introduir la plataforma als seus sistemes: l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron (Espanya); el Gustave Roussy (França); el Leon Berard Centre de Lutte Contre li Cancer (França); Uniklinik RWTH AACHEN (Alemanya); Universitätsklinikum Köln AöR (Alemanya); el Manchester Cancer Research Centre (Regne Unit); l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta – IDIBGI (Espanya); la Fundació Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i el Servei Andalús de Salut (Espanya), així com l'Institut Català d'Oncologia (Espanya) i la Fundació Progrés i Salut de la Junta d'Andalusia (Espanya).

Un altre centre de recerca, el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (Espanya) posarà en marxa l'estratègia d'intercanvi de dades. L'empresa Alira Health és el soci encarregat de vetllar pels aspectes reguladors i l'Associació Europea per a la Investigació del Càncer gestionarà les accions de comunicació associades al projecte.

Un pilar fonamental d’aquest projecte és la participació de les persones amb càncer. Els socis del projecte, la Coalició Europea de Pacients amb Càncer i l'Associació Espanyola Contra el Càncer, representaran la societat i els pacients.

Participació de pacients

El projecte pretén implicar els pacients amb càncer perquè puguin tenir un paper actiu en el procés de personalització del seu propi tractament oncològic. Per això, l'eina final d'interpretació del genoma creada pel projecte també proporcionarà als pacients un informe que podran comentar amb el metge, informant-los sobre les característiques moleculars del tumor i el que això significa per al tractament.

El projecte també pretén destacar el valor de la informació i conscienciar els pacients que poden ajudar a millorar el sistema acceptant compartir els detalls moleculars dels tumors i la informació clínica. En la versió actual, els algorismes de l'intèrpret del genoma del càncer s'han desenvolupat a partir de l'anàlisi dels genomes dels tumors de 28.000 pacients, que abasten més de 66 tipus de càncer, i que estan a disposició de la comunitat científica a dipòsits públics. A mesura que s'hi afegeixin nous tumors seqüenciats en el transcurs del projecte, els mètodes d'aprenentatge automàtic milloraran les prediccions, millorant així la interpretació de les mutacions tumorals per als nous pacients.

Els avenços del projecte

El Kick-off Meeting va marcar la pauta d'aquest emocionant i ambiciós projecte, i tots els socis estan molt motivats per complir l'objectiu principal de dur a terme una iniciativa basada en la comunitat per fomentar la implantació de la medicina oncològica de precisió als hospitals , en benefici dels pacients amb càncer.

Per estar al dia dels avenços de CGI-Clinics en els propers cinc anys, seguiu el projecte a les xarxes socials: Twitter, Facebook, LinkedIn i Instagram i inscriure-us en la nostra llista de correu.

El projecte CGI-Clinics és finançat per la Unió Europea. Això no obstant, els punts de vista i opinions expressats són exclusivament els de l'autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l'Agència Executiva Digital i de Salut Europea (HADEA). Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció no poden ser considerades responsables d'aquestes.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu