HRS4R
Vull donar

Anàlisi dels aliments i begudes ultraprocessats: Tenen un impacte en el cervell?

25 February 2022
  • Una revisió liderada per la Dra. Oren Contreras, investigadora de l’IDIBGI, indica que el consum d’aliments ultra-processats va en detriment de la salut cerebral i la conducta de la ingesta, segons les evidències preliminars
  • El treball, que s’ha dut a terme en col·laboració amb la Facultat de Medicina de la UAB, s’ha publicat a la revista Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders.

Els aliments i begudes ultra-processats (UPF) són combinacions d'ingredients que resulten de processos industrials. Solen tenir un baix contingut de nutrients però una alta densitat energètica, amb un alt contingut en greixos saturats i trans, i sucres afegits. A més, tenen unes característiques organolèptiques determinades, i solen contenir additius, substàncies químiques (com per exemple, bisfenol) i altres contaminants.

La producció d’ultra-processats ha estat espectacular en les últimes dècades, així com el seu consum, especialment en nens i adolescents. El consum d’UPF s'ha associat amb efectes adversos per la salut com la sobre-ingesta alimentària, la promoció d'estats inflamatoris i d'estrès oxidatiu, disbiosis intestinal, i disfunció metabòlica incloent problemes en la regulació de la glucosa.

Un treball liderat per la Dra. Oren Contreras, investigadora del grup d’Imatge Mèdica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha revisat l'evidència científica sobre l'impacte d'aquestes alteracions en les xarxes cerebrals implicades en la conducta d'ingesta, incloent el potencial impacte sobre la neurotransmissió serotoninèrgica i dopaminèrgica, i la integritat i funció cerebral. Es tracta d’una revisió multidisciplinar feta en col·laboració amb les Dres. Rosa M. Escorihuela i Montserrat Solanas, de les Unitats de Psicologia Mèdica i de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta revisió, que ha estat publicada a la revista Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, suggereix que una alta exposició als UPF pot contribuir al reclutament automàtic de regions cerebrals associades amb la sobre-ingesta alimentària, en detriment d'escorces prefrontals que la inhibeixin. Així, les evidències preliminars indiquen que el consum de UPF va en detriment de la salut cerebral i la conducta de la ingesta, tot i que es requereix d'investigació futura amb humans.

Article de referència: https://link.springer.com/article/10.1007/s11154-022-09711-2

DOI: 10.1007/s11154-022-09711-2

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu