HRS4R
Vull donar

Tesi doctoral: L’àcid úric, el greix perirenal i la mida renal com a nous marcadors de risc cardiovascular en població pediàtrica sana

21 June 2022

El passat dijous dia 16/06/2022 a les 11h el Sr. José Maria Martínez-Calcerrada Collell va fer la lectura de la tesi doctoral titulada: “L’àcid úric, el greix perirenal i la mida renal com a nous marcadors de risc cardiovascular en població pediàtrica sana", dirigida per la Dra. Judit Bassols Casadevall i el Dr. Abel López Bermejo.

Resum de la tesi

Malgrat els notables avenços de les últimes dècades en la promoció de la salut, la malaltia cardiovascular segueix essent la principal causa de mort a tot el món, i l’obesitat  hi contribueix de manera creixent. Els factors de risc cardiovascular (RCV) apareixen en etapes primerenques de la vida i la seva detecció en l’edat pediàtrica és important per tal d’identificar la població de risc i poder desenvolupar estratègies de prevenció.

L’objectiu principal d’aquest treball és identificar nous marcadors de fàcil determinació i aplicació que puguin ajudar a l’avaluació clínica i a la prevenció de malalties cardiovasculars en la població pediàtrica. Concretament s’estudia la relació de l’àcid úric, el greix perirenal i la mida renal amb el gruix íntima-mitjana carotídia (GIMc; marcador d’aterosclerosis subclínica) i amb factors de risc cardiovascular clàssics en una cohort de 702 nens prepuberals sans amb diversos graus d’obesitat.

Els resultats mostren que 1) els nivells d’àcid úric s’associen amb diversos factors de risc cardiovasculars clàssics i son predictors independents del GIMc, especialment en nens amb major índex de massa corporal (IMC) i major greix preperitoneal; 2)  el greix perirenal és el dipòsit de greix abdominal que més s’associa amb el GIMc, especialment en nens amb sobrepès i obesitat; 3) la mida renal (longitud i volum) també s’associa positivament amb diversos factors de risc cardiovascular i mostra associacions independents amb el GIMc i la TAS en nens amb obesitat.

Podem concloure que els nivells d’àcid úric, el greix perirenal i la mida renal s’associen amb diversos factors de risc cardiovascular, especialment en nens amb sobrepès i obesitat, i per tant, poden representar un paràmetre útil per avaluar el risc cardiovascular i l’aparició de malaltia arterioscleròtica en la població pediàtrica sana.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu