HRS4R
Vull donar

Suara cooperativa, la Salle i IDIBGI s’alien per oferir un acompanyament personalitzat a les llars amb sensors de so

25 October 2023
  • Els aparells detecten el soroll en cada una de les habitacions, cosa que permet saber el temps que passa la persona en cada estança i, d’aquesta manera, poder identificar patrons de conducta

La medicina ha estat essencial per allargar l’esperança de vida de les persones. Ara bé, això també ha comportat nous reptes. Cada cop hi ha més gent gran que viu sola a casa i que necessita una assistència personalitzada. Amb aquest objectiu de fons, Suara Cooperativa s’ha aliat amb La Salle-Universitat Ramon Llull i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) per utilitzar les noves tecnologies per conèixer millor les necessitats de les persones que requereixen acompanyament.

En concret, es tracta del projecte SuaraMap, que a través de sensors de so, detecta el moviment que hi ha en cada una de les habitacions i el temps que passa la persona en cada una d’elles. Això permet crear un mapa acústic, en el qual s’identifiquen els patrons de conducta del o la resident de la llar.

“Serien com uns sensors de moviment, però són de so, la qual cosa ens permet mirar que la persona estigui fent una activitat bàsica de la vida diària normal”, explica Ainhoa Montalà, membre de SuaraMap, un projecte finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Al detall, el que es fa és mesurar els senyals dels sensors i, després, aquests es processen mitjançant un algoritme que permet fer un mapa sonor de l’habitatge. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment dels hàbits de la persona. En el cas que aquests canviïn, pot ser un detonant que existeix una situació de risc, una davallada del rendiment funcional o un deteriorament de les capacitats cognitives. “Aquests canvis en els patrons sonors habituals podrien ser indicatius que la persona estigui iniciant un procés patològic que comporti una pèrdua d’independència funcional, com per exemple una alteració neurodegenerativa com la malaltia d’Alzheimer” explica Josep Garre, investigador de l’IDIBGI i de la Universitat de Girona.

Aquesta, però, no és l’únic avantatge d’aquest sistema. “La detecció d’elements acústics no és una tecnologia molt invasiva a la vida de les persones”, explica Rosa Alsina, investigadora de La Salle-Universitat Ramon Llull. Afegeix que el principal repte d’aquesta col·laboració amb Suara Cooperativa era aplicar la tecnologia per millorar l’atenció de la gent gran que viu sola “sense interferir a la vida quotidiana”.

L’any 2021 es va dur a terme una prova en un entorn real per identificar patrons de conducta a la llar i establir una base tecnològica per desenvolupar un producte de monitoratge actiu, una iniciativa que es preveu seguir desenvolupant.

Ara, en col·laboració amb la Universitat de Girona, el projecte ha aconseguit també finançament per dos anys més. En aquest període, s’aplicarà la intel·ligència artificial per poder detectar el deteriorament cognitiu de les persones grans que viuen soles.

Es pot recuperar la prova pilot aquí:

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu