HRS4R
Vull donar

S’entrega el Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona

7 July 2023
  • El treball guanyador ha estat un article original publicat a la prestigiosa revista Critical Care amb Carolina Lorencio com a primera autora, metgessa de la Unitat de Cures Intensives dels Hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt.
  • El premi vol fomentar la recerca en l’àmbit de les malalties infeccioses i de la sèpsia, que es produeix quan una infecció greu causa la fallida d’algun òrgan, i és la causant de més del 50% de morts intrahospitalàries.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha entregat el primer Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de la Regió Sanitària gironina. El treball guanyador ha estat un article publicat a la prestigiosa revista científica Critical Care, i que té com a primera autora Carolina Lorencio, investigadora de l’IDIBGI i alhora metgessa de la Unitat de Cures Intensives dels Hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt.

La sèpsia és un dels problemes de salut més importants al món, ja que és la responsable del 6% dels ingressos hospitalaris i causa més del 50% de les morts intahospitalàries. Aquest treball ha analitzat les dades dels registres d’altes hospitalàries del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) durant 15 anys a Catalunya. En concret, el període analitzat abarca entre els anys 2005 i 2019 i comprèn un total de 296.554 pacients ingressats per sèpsia. D’entre els resultats, destaca que la incidència de la sèpsia ha anat en augment de forma progressiva en aquest període, mentre que, a la vegada, la mortalitat intrahospitalària que hi està associada s’ha anat reduint.

Aquest és el primer estudi epidemiològic sobre la incidència de la sèpsia a Catalunya. Els resultats poden servir a l’hora de definir grups de pacients en funció del seu risc i pronòstic, i són útils a l’hora d’orientar i personalitzar els tractaments que rebran. El treball també obre la porta als investigadors a noves línies d’investigació, com la que està duent a terme actualment Lorencio, que consisteix en analitzar la supervivència de les persones que han estat ingressades a les UCIs dos anys després d’haver rebut l’alta.

Aquesta és la primera edició del premi, promogut pel grup de recerca en Infeccions, sèpsia i disfunció multiorgànica del pacient crític, liderat pel Dr. Josep Maria Sirvent, que té per objectiu fomentar la investigació en aquest àmbit, i que està oberta a qualsevol treball de recerca realitzat a la Regió Sanitària de Girona. Un dels aspectes que s’ha valorat és que els treballs hagin contribuït a l’obtenció de la tesi doctoral.

Aquesta publicació s’ha realitzat en el marc d’un projecte de recerca finançat amb fons de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, en l’edició de Malalties Infeccioses de l’any 2017, i s’ha realitzat des del grup de treball de Sèpsia i Xoc Sèptic de la SOMIC/SOCMUE (format per diferents investigadors de l’Hospital de Mataró, IDIBELL, CatSalut, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Mútua de Terrassa i Hospital Universitari Sant Joan de Déu)

EL projecte guanyador de la Marató vinculat a aquesta línia d’investigació és "Sepsis Training, Analysis and Feedback (STAF) strategy for the implementation of Sepsis Code" (Id Num: 201836_10).

Sobre l’IDIBGI

L’IDIBGI és un institut d’investigació biomèdica que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, dedicat a la recerca translacional, clínica i epidemiològica orientada a millorar la salut i la cura de les persones. L’Institut està format per 22 grups de recerca que investiguen en sis àrees de la salut: cardiovascular i respiratòria, oncohematologia, metabolisme i inflamació, neurociències, salut mental i imatge mèdica. Actualment, a més de comptar amb personal investigador propi, l’IDIBGI gestiona la recerca que porten a terme els professionals sanitaris dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona, i de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).

Article guanyador del premi: Lorencio Cárdenas, C., Yébenes, J.C., Vela, E. et al. Trends in mortality in septic patients according to the different organ failure during 15 years. Crit Care 26, 302 (2022).

DOI: https://doi.org/10.1186/s13054-022-04176-w

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu