HRS4R
Vull donar

Se celebra la II Jornada Gironina de Recerca per Residents i Joves Talents - Fundació Mutual Médica

25 April 2023
  • A la jornada, s’han entregat els premis a les millors Comunicacions Orals i als millors pòsters científics realitzats pels residents, amb el patrocini de la Fundació Mutual Médica.
  • L'acte ha estat organitzat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i les Unitats Docents de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària i Atenció Primària IAS-ICS Girona. Enguany també s’hi han sumat l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, i les Unitats docents de la Fundació Salut Empordà, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Girona, 25 d’abril de 2023. La II Jornada Gironina de Recerca per Residents i Joves Talents – Fundació Mutual Médica ha aplegat més de 200 persones al Palau de Congressos de Girona aquest matí. Aquesta és la segona edició d’un acte que té per objectiu promoure l’activitat investigadora entre professionals sanitaris que estan duent a terme la residència, i que organitza l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) juntament amb les unitats docents dels hospitals de la Regió Sanitària de Girona amb formació especialitzada, i amb l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona (l’Acadèmia).

En concret, s’hi han involucrat les Unitats Docents de l’Hospital Dr. Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària i de l’Atenció Primària de l’IAS-ICS Girona. Enguany, també s’hi han sumat les Unitats Docents dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, de la Fundació Salut Empordà – a través de l’Institut de Recerca Glòria Compte – i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, convocant els seus respectius residents. La Jornada ha estat patrocinada per la Fundació Mutual Médica i per l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona. L’Ajuntament de Girona i l’Auditori – Palau de Congressos de Girona han col·laborat amb la Jornada.

Com fer recerca i per què és important

El programa de la jornada ha volgut donar veu a professionals assistencials joves que, a banda de tenir una activitat clínica, també fan recerca. En el cas dels residents, duen a terme l’activitat investigadora en el marc de la seva formació especialitzada.

Els assistents han pogut conèixer de primera mà la importància de combinar l’activitat assistencial amb la recerca amb la conferència del Dr. Antoni Codina-Cazador, investigador emèrit de l’IDIBGI que ha estat durant 22 anys el cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona.

L’investigador de l’IDIBGI i oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Eduard Teixidor, ha ofert una altra perspectiva, exposant la seva experiència en els primers passos per fer recerca, essent beneficiari d’un ajut Rio Hortega de l’Instituto de Salud Carlos III.

També han exposat els seus projectes d’investigació les guanyadores de l’Ajut al Talent Gironí, promoguda per l’IDIBGI, el DipSalut i el Col·legi de Metges de Girona a què pot optar el personal sanitari un cop acabada la residència. Es tracta d’Helena Pla, oncòloga de l’ICO Girona, i Helena Resta, cardiòloga de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

La jornada ha comptat amb la presència de l’Alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, de la presidenta del DipSalut, Maria Puig, i del president de la Fundació Mutual Médica, el Dr. Alejandro Andreu.

Premis a Comunicacions Orals i pòsters científics

A la Jornada s’han presentat més de 80 treballs que posen de relleu l’activitat recercaire dels residents. Els millors treballs s’han exposat en format de Comunicació Oral dins el programa, i la resta s’han exposat com a pòsters científics en el marc de la jornada.

A la jornada s’ha fet entrega dels premis als millors treballs científics realitzats pels i les residents, que estan patrocinats per la Fundació Mutual Médica. Els treballs guanyadors en la categoria de Comunciació Oral han estat: “Utilitat del rastreig de fenotips electrònics en el cribatge poblacional de malalties infradiagnosticades o minoritàries. Projecte Segona Oportunitat”, exposat per Ana Inés Méndez, resident de Medicina Interna de l’Hospital Sant Jaume de Calella - Corporació de Salut del Maresme i la Selva; “Marcadors NCCT com a predictors de l’expansió d’hematoma”, presentat per Carla Vera, resident del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona; i “Efectivitat d'una intervenció educativa a l'Atenció Primària per a millorar el control metabòlic de la Diabetis melliltus tipus 2 en població musulmana del Baix Empordà”, presentat per Judit Romero, resident d’Infermeria d’Atenció Primària dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Pel que fa als millors pòsters científics, han estat premiats Kawtar El Korchy, resident de Medicina Familiar dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà pel pòster titulat “Anàlisi de l’Associació entre valors elevats d’HDL i mortalitat”; Meritxell Lladó, resident del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona pel pòster titulat “Utilitat del lactat a líquid cefaloraquidi com a biomarcador d'infeccions bacterianes del sistema nerviós central”; i Xabier Larrea, resident del Servei de Farmàcia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona pel pòster titulat “Monitorització de les concentracions plasmàtiques de voriconazol en pacient crític amb aspergil·losi pulmonar associada a COVID-19”.

A més, en aquesta edició s’ha incorporat al programa la categoria de “Joves Talents” de la mà de l’Acadèmia, professionals sanitaris que ja han acabat el període de la residència o que encara l’han de començar, i que hi han pogut realitzar Comunicacions Orals i exposar pòsters. Aquests treballs seran els que optaran als premis de l’Acadèmia, que s’entregaran a la Jornada de Cloenda de l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona (l’Acadèmia) que tindrà lloc el proper 2 de juny de 2023.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu