- El projecte del grup de recerca de Trastorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBGI i l’IAS adapta la teràpia cognitivo-conductual a un entorn de realitat virtual immersiva per reduir els nivells d'ansietat social en aquestes persones.
- La iniciativa ha rebut el segon premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del neurodesenvolupament de la Fundació AMPANS, que es va entregar dimarts a Manresa.
- La segona Beca Granés Fundació ha permès la incorporació d'una investigadora pre-doctoral per a dedicar-s'hi, i també ha dotat a l’IAS amb l’espai de realitat virtual Ervi-Granés Fundació, que s’utilitza en aquesta investigació.
Un projecte del grup de recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), amb la col·laboració de Granés Fundació, ha estat reconegut per la Fundació AMPANS. El projecte, actualment en curs, estudia la combinació de la Realitat Virtual Immersiva i la teràpia cognitivo-conductual per a reduir l'ansietat social en persones de la condició de l'Espectre Autista i del desenvolupament intel·lectual, i rep el suport de Granés Fundació. L’estudi ha estat guardonat amb el segon Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del neurodesenvolupament de la Fundació AMPANS, que es va lliurar dimarts a Manresa.
El projecte va començar fa un any amb una primera etapa pilot, que va permetre establir les bases per a futures investigacions en les quals també s’examinaran els canvis en la connectivitat cerebral. Lidera el projecte la Dra. Susanna Esteba-Castillo, cap del grup de recerca de Trastorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBGI i neuropsicòloga de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, que subratlla: “La tecnologia de la Realitat Virtual Immersiva és especialment útil en contextos que requereixen un enfocament personalitzat.” També formen part de l’estudi la investigadora pre-doctoral Melissa Samaniego i les psiquiatres Aida Palacín i Laura Vergés.
La col·laboració de Granés Fundació ha estat clau pel desenvolupament d’aquesta investigació, tant per la incorporació de la investigadora Melissa Samianego al grup de recerca de l’IDIBGI gràcies a la Segona Beca Granés Fundació, que es fa formalitzar el 2023 amb l’objectiu d’investigar l'eficàcia de la tecnologia ERVI en pacients amb TEA. Com també pel fet d’haver dotat de l’espai de realitat virtual immersiva, ERVI – Granés Fundació, a l’IAS, on s'està duent a terme l'estudi, al Servei de Discapacitat Intel·lectual del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.
“Una de les línies de treball de Granés Fundació és la investigació i recerca amb l’objectiu de generar nou coneixement, en aquest cas donant veu i importància a la investigació per reduir l'ansietat social a persones amb condició de l'espectre Autista”, explica Laura Masferrer, Gerent de Granés Fundació.
Crèdit de la foto: Fundació AMPANS
Sobre l’IDIBGI
L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s'organitza en 23 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.
L’IDIBGI és una fundació pública integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. És un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) des de l'any 2005.