HRS4R
Vull donar

L’Oncotrail finançarà un projecte de recerca per al diagnòstic precoç del càncer de pàncrees

26 January 2024
  • L’anunci s’ha fet avui en la presentació de la 11a edició d’aquesta prova solidària, que se celebrarà el 5 i 6 d’octubre a Palafrugell .
  • A la darrera edició es van recaptar prop de 389.000 euros, dels quals 45.000 es destinaran a l’esmentat projecte d’investigació i 145.000 a millores als hospitals gironins.
  • La resta de fons serviran per sostenir els programes i serveis assistencials que la Fundació Oncolliga Girona ofereix als malalts de càncer i els seus familiars.

La Fundació Oncolliga Girona finançarà amb 90.000 euros un projecte de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) que té com a objectiu validar una signatura metabolòmica per al diagnòstic precoç del càncer de pàncrees. Els fons per finançar aquesta investigació provindran dels donatius recaptats amb la prova solidària Oncotrail, amb dues aportacions de 45.000 euros corresponents a les edicions 2023 i 2024.

Una part destacada dels donatius (45.000 euros) serà la primera aportació al projecte de recerca sobre el càncer de pàncrees que du a terme un equip d’investigadors del grup de Cirurgia General i Digestiva de l’IDIBGI, vinculat al Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Dr. Josep Trueta. El projecte ha estat defensat pel doctor Ernest Castro, adjunt de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica d’aquest servei.

El càncer de pàncrees és un dels més difícils de diagnosticar a causa de la inespecificitat dels símptomes inicials. Això fa que la major part dels diagnòstics es facin en una fase avançada o metastàsica de la malaltia i que, per tant, no es pugui recórrer a la cirurgia radical, l’únic tractament curatiu possible.

La hipòtesi del projecte de recerca presentat pel doctor Castro és que hi ha metabòlits en pacients de càncer pancreàtic que poden mesurar-se i utilitzar-se com a biomarcadors, fet que permetria un diagnòstic precoç de la malaltia entre la població de risc i, fins i tot, fer un cribratge poblacional. Els investigadors esperen que els resultats de la recerca permetin generar una eina diagnòstica eficaç per detectar la malaltia en fases precoces, fet que comportaria un augment de la supervivència.

L’anunci s’ha fet avui durant la presentació de la onzena edició de l’Oncotrail, que se celebrarà els pròxims 5 i 6 d’octubre a Palafrugell. La presentació ha anat a càrrec del director d’Oncotrail, Lluís Comet, i Jordi Alsina, representant de l’Agrupació Excursionista Palafrugell, que han estat acompanyats per la presidenta d’Oncolliga, Paqui Badosa; el regidor d’Esports de Palafrugell, Isidre Tenas, i la diputada d’Educació i Joventut de la Diputació de Girona, Mònica Alcalà.

Bona part de la presentació s’ha dedicat a explicar amb detall com s'han aplicat els 388.845  euros que es van recaptar en l'edició del 2023 gràcies als donatius dels equips participants.

Millores a hospitals

El gruix més important dels fons recollits (145.653,8 euros) s’ha destinat als hospitals gironins i l’ICO Girona per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer. D’aquests, 50.723 euros han anat a  l’Hospital Dr. Josep Trueta per la compra de vint butaques per a les unitats de neurocirurgia i ginecologia i 36.438 euros a l’ICO Girona, per la renovació de llits a l’àrea de transplantaments de la vuitena planta i el lloguer per dotze mesos d’unes ulleres de realitat virtual per a pacients ingressats. També han rebut aportacions l’Hospital de Palamós (36.060 euros); l’Hospital de Figueres (17.391 euros); l’Hospital d’Olot (7.769 euros); l’Hospital de Campdevànol (16.341 euros); Hospital de Blanes (12.347 euros) i la Clínica Salus Infirmorum (3.588 euros).

Suport als serveis assistencials d’Oncolliga

La tercera beneficiada pels donatius d’Oncotrail serà la mateixa Fundació Oncolliga Girona. Una part dels fons (15.000 euros) es destinaran al finançament dels programes d’Assessorament en Nutrició i Càncer i Sexualitat a Clínica Oncològica que es van engegar l’any passat; una altra partida (22.905 euros) a l’adquisició de 25 llits articulats per fer front al creixement de la demanda d’aquest material dins del servei de préstec a domicili que ofereix l’entitat; i la resta (114.443,13 euros)  a donar continuïtat a la resta de serveis assistencials que s’ofereix als pacients oncològics i familiars: suport psicològic, fisioteràpia, estètica oncològica, banc de perruques, etc.

Tret de sortida a l’edició 2024

L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i, gràcies a la col·laboració de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. Des de la primera edició, l’any 2013,  fins ara, s’han recollit 2.360.000 euros.

L’esdeveniment esportiu i solidari ha anat creixent  amb el pas dels anys, fins al punt que la demanda d’equips que hi volen participar supera amb escreix el nombre de places disponibles, que per motius de logística i seguretat s’ha limitat als 300 equips. Per aquest motiu, l’organització ha decidit posar en marxa un nou sistema d’inscripció pel qual totes les places s’atorgaran per sorteig. L’objectiu és evitar col·lapses informàtics i donar a tothom les mateixes oportunitats.

Troba més informació a la web de l’Oncolliga Girona.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu