Salt, 19 d’abril de 2024. L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) participa a l’acció “Visita el teu centre de recerca” que promou la Fundació de La Marató de 3Cat per acostar la recerca a la ciutadania. El pròxim divendres 26 d’abril a les 10h del matí, l’IDIBGI obre les portes dels seus laboratoris per donar a conèixer un projecte conjunt de la Universitat de Girona i l’IDIBGI que té per objectiu millorar el diagnòstic del càncer de pròstata mitjançant mètodes no invasius. Aquesta recerca s’està duent a terme gràcies als donatius solidaris que va recaptar La Marató de l’any 2018, centrada en el càncer.
El Dr. Josep Comet, investigador associat de l'IDIBGI i Cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Dr. Josep Trueta, co-lidera aquesta recerca amb la Dra. Esther Llop, investigadora principal del grup de recerca en Bioquímica del Càncer de la Universitat de Girona (UdG).
Actualment, el càncer de pròstata se sol diagnosticar realitzant una biòpsia. Es tracta d’una prova necessària per al diagnòstic definitiu però que utilitza un mètode invasiu pel pacient. En ocasions, aquesta prova resulta poc eficient i té un cost econòmic alt perquè requereix més d’una biòpsia per arribar al diagnòstic.
El projecte de recerca de la UdG i l’IDIBGI vol avançar en l’ús de metodologies no invasives per al diagnòstic del càncer de pròstata que permetin realitzar el mínim nombre de biòpsies, tant per la millora de la qualitat de vida del pacient com pel seu cost sanitari, amb la màxima eficiència possible.
Aquest projecte de recerca estudia dues metodologies no invasives per millorar el diagnòstic del càncer de pròstata, que permetria que els pacients amb sospita de tumors més agressius poguessin ser tractats de forma més ràpida i efectiva. També permetria reduir el nombre de biòpsies en pacients amb baix risc de tenir un tumor significatiu, evitant així tractaments innecessaris.
Sobre l’IDIBGI
L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 23 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.
L’IDIBGI és una fundació pública integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. És un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) des de l’any 2005.