HRS4R
Vull donar

Les Jornades Gironines del Mediterrani en Esclerosi Múltiple posen l'accent en la recerca translacional

6 May 2024
  • La quinzena edició va reunir experts en Esclerosi Múltiple i Neuroimmunologia els passats 3 i 4 de maig al Caixafòrum de Girona, organitzades pel Servei de Neurologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).
  • És el primer cop que les jornades destaquen el paper de la investigació biomèdica i com els seus resultats poden traslladar-se i aplicar-se a la pràctica clínica.

Les Jornades Gironines del Mediterrani en Esclerosi Múltiple i Neuroimmunologia han tornat a reunir experts nacionals i internacionals per intercanviar coneixements i actualizacions en l’àmbit de la patologia inflamatòria i desmielinitzant del sistema nerviós central. L’esdeveniment, celebrat el passat 3 i 4 de maig al Caixafòrum de Girona, ha estat organitzades per la Unitat d'Esclerosi Múltiple i Neuroimmunologia Territorial Girona (UNIEMTG) dels Hospitals Trueta i Santa Caterina, i el grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).

Aquesta 15a edició de les jornades, que tenen una llarga història, ha evolucionat per enfocar-se per primera vegada en destacar la importància de la recerca translacional, explorant com els avenços en la investigació bàsica poden traslladar-se i aplicar-se a la pràctica clínica. Aquest nou enfocament reflecteix la necessitat d'aprofundir en la comprensió de les malalties neurodegeneratives i trobar noves estratègies de tractament.

Els ponents, destacats experts en el camp de l'esclerosi múltiple i la neuroimmunologia, van oferir una visió integral de les últimes investigacions i descobriments. Entre ells, es destaca la Dra. Ana Quiroga de l’IDIBGI i Ariadna Gifreu, membres de la UNIEMTG, que van abordar la perspectiva tant biològica com clínica de l'ús de biomarcadors en el monitoratge de la cognició en l'esclerosi múltiple.

"La identificació precoç del deteriorament cognitiu mitjançant biomarcadors és crucial per aplicar estratègies més oportunes, como la immunoteràpia. L’objectiu principal de la recerca en biomarcadors predictius de deteriorament cognitiu recau en la identificació precoç de grups de pacients amb esclerosi múltiple en risc de progressió cognitiva”, remarca Gary Álvarez Bravo, Coordinador de les Jornades i de la Unitat d'Esclerosi Múltiple i Neuroimmunologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina.

Altres temes rellevants van incloure el paper del virus Epstein Barr en la patogènia de l'esclerosi múltiple, presentat pel Dr. Pablo Villoslada de l'Hospital del Mar de Barcelona, i l'ús de biomarcadors en el diagnòstic i seguiment de la EM, tractat per experts com la Dra. Susana Sainz de l'Hospital Ramon y Cajal de Madrid y el Dr. Luis Breva del Hospital Arnau Vilanova de Lleida. També destaca la ponència del Dr. Daniele Urso, de la Universitat de Bari Aldo Moro, que va parlar de la interrelació entre la patologia neuroinflamatòria i neurodegenerativa.

Amb una participació activa de neuròlegs especialitzats en neuroimmunologia, les jornades han reforçat el seu prestigi com un fòrum de referència en aquest àmbit.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu