HRS4R
Vull donar

La III Jornada Gironina de Recerca per Residents vol fomentar la recerca entre residents de comarques gironines

17 April 2024
  • Unes 200 persones van participar en aquesta jornada, promoguda per l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) i les unitats docents de l'Hospital Trueta - ICS Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària, Atenció Primària, Fundació Salut Empordà, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, la Corporació de Salut del Maresme i Selva i ara també la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
  • L'acte va ser patrocinat per la Fundació Mutual Mèdica i l'Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona.
  • Al final de la jornada es van atorgar quatre premis a les millors comunicacions orals dels residents, d'un total d'11 presentacions, i també es van premiar els tres millors pòsters, de la vintena que es van defensar.

La III Jornada Girona de Recerca per Residents - Fundació Mutual Mèdica s'ha celebrat amb èxit aquest matí al Palau de Congressos de Girona, amb l'assistència d'unes 200 persones. Es tracta de la tercera edició d'una jornada que manté la missió de promoure la investigació entre els residents de les comarques gironines. L´esdeveniment està organitzat per l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) juntament amb les unitats docents dels principals hospitals i institucions sanitàries de la Regió Sanitària de Girona amb formació especialitzada en l´àmbit de la investigació biomèdica.

El programa de este año se ha centrado especialmente en los jóvenes profesionales de la salud y sus primeros pasos en el mundo de la investigación, recogiendo las propuestas de los propios residentes. Alrededor de un centenar de residentes tuvieron la oportunidad de presentar sus trabajos de investigación, realizados en el marco de su formación especializada. Además, se celebró una mesa redonda en la que jóvenes profesionales de la salud compartieron sus primeras experiencias en investigación. Paralelamente, tuvo lugar una conferencia magistral sobre investigación e Inteligencia Artificial a cargo de Carolina García Vidal, investigadora del IDIBAPS y del Hospital Clínic.

"Fomentar la cultura investigadora entre los profesionales sanitarios en formación es clave para compaginar estas dos actividades en su futuro profesional. Una asistencia sanitaria de calidad sólo es posible si médicos, enfermeras y otros profesionales sanitarios investigan también cómo mejorarla, siempre en beneficio de la sociedad", afirma la Dra. Marga Nadal, Directora del IDIBGI.

Para la organización del evento, el IDIBGI contó con la colaboración de las unidades docentes del Hospital Dr. Josep Trueta, el Institut d'Assistència Sanitària, ICS Girona Atención Primaria, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Fundació Salut Empordà -a través del Institut de Recerca Glòria Compte-, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva y, este año, también la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, convocando a sus respectivos residentes. La jornada contó con el patrocinio de la Fundació Mutual Médica y l'Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona. El Ayuntamiento de Girona y el Auditori - Palau de Congressos de Girona también colaboraron con la conferencia.

Premis als millors treballs

A la conferència es van presentar un total de 95 treballs, que van posar de manifest la destacada activitat investigadora dels residents. Els millors treballs es van presentar en format de comunicació oral dins del programa, mentre que la resta es van presentar com a pòsters científics, que els residents també van poder defensar durant la jornada.

En acabar l'acte, es van lliurar els premis als millors treballs científics de residents, patrocinats per la Fundació Mutual Mèdica. Els treballs guanyadors en la categoria de Comunicació Oral van ser: "Aplicació de POCUS al despistatge de lesió d'òrgan d'òbiana en consultes externes de pacients amb infecció pel VIH", exposat per José Andrés Marchena, resident de Medicina Interna a l'Hospital de Palamós; "Privació socioeconòmica i maneig de la DM2 a l'àmbit de l'Atenció Primària a Catalunya", presentada per Maria Ramon, resident d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) Girona; i "Sedació prolongada inhalada amb isoflurà: Experiència a un hospital de tercer nivell", presentada per Laia Tarré, resident de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. Aquest any també es va concedir un quart premi a la millor comunicació oral, en aquest cas patrocinat pel Col·legi de Metges i de Ciències de la Salut de Girona, que va recaure en Caracterització de la Població Centenària de Girona, presentat per Patricia González i Arantxa Mallou, residents d´Atenció Primària de l´ICS Girona.

Pel que fa als millors pòsters científics, Jehimy Jean Álvarez Santos, resident de Nefrologia de l'Hospital Trueta, va ser premiat amb el pòster titulat “Relació entre marcadors inflamatoris a la malaltia renal crònica”; Paula Serrat, resident de Pediatria de l'Hospital Trueta, pel pòster titulat "Estudi descriptiu de la incidència de la síndrome d'abstinència després de l'ús prolongat de sedoanalgèsia a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques d'un hospital de tercer nivell"; i Carla Subirana i Mireia Bruguera, residents de Farmàcia de l'Hospital Trueta, pel pòster titulat “Vancomicina en pacients pediàtrics: monitorització, ajustament de dosi i seguiment de la funció renal”.

Sobre l'IDIBGI

L'Institut de Recerca Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) duu a terme investigació translacional per millorar la salut i l'assistència de les persones. L'IDIBGI està organitzat en 23 grups de recerca dividits en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que reuneixen més de 400 persones, entre professionals sanitaris i investigadors bàsics, a les comarques de Girona .
L´IDIBGI és una fundació pública integrada per la Generalitat de Catalunya, l´Institut Català Salut (ICS) Girona, l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS), l´Institut Català d´Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. És centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) des del 2005.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu