HRS4R
Vull donar

INVESTIGADORS DE L'IDIBGI CONFIRMEN UNA NOVA ESTRATÈGIA DE TRACTAMENT PER A PACIENTS QUE HAN PATIT UN ICTUS MENTRE DORMIEN

26 June 2018

Prop de dos milions d’europeus pateixen un ictus anualment i una de cada sis persones el patirà al llarg de la seva vida. Es tracta de la primera causa de discapacitat i de la segona causa de mort al món occidental. El temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és molt important, ja que com menys temps passa més possibilitats de recuperació hi ha. En molts casos, s’aplica un tractament trombolític eficaç (rtPA), però només es pot administrar a pacients amb un temps d’aparició dels símptomes inferior a les 4,30 hores.

 

Aquesta situació es complica quan el pacient es desperta amb els símptomes d’haver patit un infart cerebral mentre dormia, ja que fins ara no hi havia manera de conèixer el temps transcorregut i no se li aplicava el tractament. L’estudi WAKE UP, que es va iniciar l’any 2013, ha permès establir un nou protocol d’actuació que amplia el tractament en despertar-se a pacients que han patit un ictus mentre dormien o a aquells que han patit qualsevol tipus d’ictus en el qual el moment en què es va iniciar és incert. A través de la ressonància magnètica (RM), es determina el temps transcorregut i es valora si el pacient és apte per rebre tractament trombolític amb rtPA.

Els resultats d’aquest estudi, que es van presentar a l’European Stroke Organisation Conference, han estat publicats recentment a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine. Per obtenir aquesta informació tan important, han col·laborat activament investigadors del Grup de Recerca en Imatge Mèdica del Departament de Radiologia-IDI (Institut de Diagnòstic per la Imatge), encapçalats per Salvador Pedraza, i investigadors de la Unitat de l’Ictus del Servei de Neurologia, de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, liderats per Joaquín Serena. L’equip d’investigadors són membres de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i lideren a l’Estat espanyol aquest projecte europeu WAKE-UP Stroke.

Segons Pedraza, “fem servir una combinació de dues sèries d’imatges de ressonància magnètica. La primera, anomenada difusió (imatges ponderades per difusió), permet fer el diagnòstic. Amb la segona, coneguda com a FLAIR, es determina si el pacient està dins el marge de les 4,30 h des de l’inici de l’ictus. A les imatges de la difusió apareixen de seguida els canvis produïts en el cervell després d’un accident cerebrovascular, mentre que al FLAIR són evidents després de diverses hores.” Per a Serena, es tracta d’un avenç important, ja que un de cada quatre ictus és d’inici desconegut i, així, els pacients podran beneficiar-se d’aquesta nova tècnica”.

L’estudi ha estat finançat per la Comissió Europea dins el VII Programa Marc de R+D i hi han participat 54 centres de 7 països europeus liderats a l’Estat per l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, amb la participació activa de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

El Trueta, un centre pioner en el tractament de l’ictus

L’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta és el centre de referència pel que fa als tractaments d’infarts cerebrals a Girona i el primer a posar en marxa una unitat d’ictus a l’Estat espanyol el 1997. El 2002 també es va implantar el Codi ictus, un protocol especial que mobilitza els professionals sanitaris davant la comunicació d’un infart cerebral i que ha permès augmentar el nombre de pacients que aconsegueixen tornar a ser independents després de l’episodi.

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, braç i/o cama d’un costat del cos; pèrdua sobtada de visió en un ull; dificultat per parlar o entendre, mal de cap sobtat i intens.

L’IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona. 

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu