HRS4R
Vull donar

Els nivells elevats d’àcids grassos poliinsaturats omega-6/omega-3 en la placenta s’associen amb un major risc a desenvolupar obesitat en infants

21 July 2023

La placenta és l’òrgan que comunica la mare i el fetus en desenvolupament durant l’embaràs. Aquesta compta amb unes proteïnes específiques, anomenades “fatty acid transport proteins” (FATPs), que són necessàries per al transport d’àcids grassos poliinsaturats (PUFA), que procedeixen de la mare.

El Grup de Recerca Metabòlica Materno-fetal de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), liderat per la Dra. Judit Bassols, ha publicat un estudi a la revista International Journal of Molecular Sciences (IJMS), on s’ha investigat sobre aquesta qüestió.

Concretament, es van valorar les associacions dels àcids grassos poliinsaturats (PUFA) i les proporcions n-6/n-3 presents en la placenta amb paràmetres relacionats amb l'obesitat en la descendència quan aquests infants tenien sis anys. També es va avaluar si aquestes associacions podien dependre dels nivells d'expressió gènica de les proteïnes transportadores d’àcids grassos (FATPs).

En l’estudi s’ha demostrat que una major ràtio dels àcids grassos poliinsaturats n-6/n-3 (concretament els anomenats AA/EPA) en placenta, s'associa amb una acumulació excessiva de greix.  Conseqüentment comportaria un major risc a desenvolupar obesitat en la descendència a l’edat de sis anys, sobretot en aquells casos en què les placentes presentaven major expressió de transportadors FATPs.

L’equip investigador de l’estudi, amb la investigadora predoctoral Ariadna Gómez com a primera autora, conclou que aquests resultats destaquen la importància de la dieta materna durant l’embaràs. També es posa de manifest el paper que poden tenir els àcids grassos omega-6 i omega-3 en la programació fetal, i el risc futur d’obesitat en la infància.

L’article s’ha fet en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca de Sant Joan de Déu, el CIBERDEM i la Universitat de Leuven.

Article de referència: Gómez-Villarubla A, Mas-Parés B, Carreras-Badosa G, Jové M, Berdún R, Bonmatí-Santané A, de Zegher F, Ibañez L, López-Bermejo A and Bassols J (2023) Placental AA/EPA Ratio Is Associated with Obesity Risk Parameters in the Offspring at 6 Years of Age. Int J Mol Sci 24(12):10087.

DOI: 10.3390/ijms241210087.

Estudi cofinançat amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) "Una manera de fer Europa".

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu