HRS4R
Vull donar

El projecte ELISAH aborda la prevenció del càncer de mama des d'un enfocament pragmàtic

6 March 2024
  • Centrant-se en els factors de risc modificables, el projecte té com a objectiu reduir l'impacte global del càncer de mama, un important desafiament de salut a tot el món.
  • Un equip expert multidisciplinari durà a terme una anàlisi exhaustiva dels plans nacionals de càncer i dissenyaran intervencions innovadores que s'adaptaran a regions específiques.
  • El projecte ELISAH, amb un pressupost proper al milió d'euros, està coordinat per l'Istituto Nazionale dei Tumori a Itàlia i inclou un consorci de onze institucions europees.

Més d'onze socis europeus de salut i investigació sumen esforços per promoure la prevenció del càncer de mama en el projecte ELISAH (European Linkage of Initiative from Science to Action in Health). El consorci internacional ha rebut finançament de la Comissió Europea per a disminuir l'impacte del càncer de mama abordant els factors de risc modificables de la malaltia.

El càncer de mama continua sent un important desafiament de salut global. El 2020, independentment del gènere, el càncer de mama va ocupar el primer lloc com el càncer més diagnosticat a tot el món, representant el 11,9% dels casos. Durant aquest any, es van informar més de 2,2 milions de casos nous a tot el món, i més de mig milió de casos només a Europa, la qual cosa va resultar en 684.996 morts. Només el 5-10% de tots els casos de càncer de mama són causats per trastorns genètics, mentre que el 90-95% restant està relacionat amb factors ambientals i d'estil de vida.

Per aquesta raó, el projecte europeu ELISAH es centra en estudiar col·lectivament la contaminació ambiental, l'entorn construït, la nutrició poc saludable, la falta d'activitat física i el consum d'alcohol i tabac. El consorci reuneix un grup divers amb expertesa en els àmbits de l'epidemiologia, clínica, estadística, salut pública, psicologia, medicina i enginyeria. A Girona, hi participa el grup de recerca en Epidemiologia Descriptiva, Genètica i Prevenció del Càncer, de l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que lidera el Dr. Rafael Marcos-Gragera. Aquesta col·laboració està dissenyada per abordar la naturalesa multifacètica del càncer de mama, tenint en compte les fortes interrelacions entre els factors de risc.

El projecte, de 2 anys de durada, té com a objectiu oferir polítiques i intervencions mèdiques ben informades, i en línia amb els principis establerts en el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer. Estructurat en dues fases diferents, el projecte ELISAH comença amb una anàlisi exhaustiva dels plans nacionals de càncer, les taxes de càncer de mama i la distribució dels factors de risc. La segona fase consistirà en dissenyar intervencions innovadores i accions per superar les limitacions actuals en la prevenció del càncer de mama. Això inclou la creació d’una plataforma web per a canvis en l'estil de vida, iniciatives dirigides per crear consciència sobre els factors de risc i cribratges en regions específiques.

Un consorci multidisciplinari

El projecte ELISAH està finançat per la Comissió Europea (Convocatòria EU4H-2022-PJ-3) i compta amb un pressupost de prop d’un milió d'euros. Coordinat per l'Istituto Nazionale dei Tumori (Itàlia), el consorci també està format per l'Institut Català d'Oncologia - Institut de Recerca Biomèdica de Girona-IDIBGI (Espanya), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili - IISPV (Espanya), l'Ethniko Kai Kapodistriako Panepistimio Athinon (Grècia), l'Empresa Pública d'Utilitat Sense Finalitats de Lucre Hospital Clínic Central d'Ivano-Frankivsk (Ucraïna), l'Azienda Ospedaliera Universitaria Policlinico Paolo Giaccone Di Palermo (Itàlia), Salute Donna Onlus (Itàlia), Cittadini Per L'Aria Onlus (Itàlia), Carpathian Institute Of Analytics - FrankoLytics (Ucraïna), Università degli Studi di Brescia (Itàlia) i la Università degli Studi di Perugia (Itàlia). Al febrer, representants de totes les institucions van celebrar la primera reunió del consorci a Milà, Itàlia.

"Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or HaDEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu