hrs4r
 I want to donate

L’ONCOLLIGA DONA 50.000 EUROS A L’IDIBGI PER IMPULSAR UN ESTUDI SOBRE LA DIETA I EL CÀNCER

11 July 2018

La Fundació Oncolliga Girona ha fet lliurament d’un donatiu de 50.000 euros a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) que servirà per finançar una beca d’investigació sobre la dieta i el càncer, encapçalada pel doctor Javier A. Menéndez, cap del Grup d’Investigació de Metabolisme i Càncer dins el programa ProCURE (Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer) que l’ICO desenvolupa a les instal·lacions del IDIBGI, i el doctor Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona i director del Servei de Genètica Clínica del Càncer de l’ICO. Els diners provenen de l’Oncotrail, una cursa solidària de 100 km que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malats de càncer i els seus familiars.

A l’acte hi han assistit la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer; el director de l’Oncoltrail, Lluís Comet; el director de l’IDIBGI, el doctor Jordi Barretina; la gerent de l’IDIBGI, Anna Ribas; el responsable del departament de Fundraising de l’IDIBGI, Ferran Pedró, i els doctors Javier A. Menéndez i Joan Brunet.

El donatiu permetrà als investigadors de l’IDIBGI-ICO posar en marxa un estudi que, sota el títol “Restricció calòrica i càncer: bases moleculars i noves estratègies terapèutiques”, té com a objectius principals entendre i caracteritzar els canvis moleculars induïts per la restricció calòrica en les cèl·lules humanes procedents de persones amb predisposició a desenvolupar càncer, així com dissenyar noves estratègies terapèutiques que permetin “copiar” o “mimetitzar” els efectes beneficiosos induïts per aquesta restricció.

Segons el doctor Menéndez i el doctor Brunet, promotors de l’estudi, la restricció calòrica, és a dir la disminució de les calories ingerides habitualment en la dieta, pot alterar el metabolisme de les cèl·lules de tal manera que és capaç d’impedir la posada en marxa del procés de “malignització” iniciat per les alteracions en el nostre material genètic, que poden desenvolupar un tumor. Un excés en la ingesta de calories i un estil de vida sedentari activarien un metabolisme semblant al de les cèl·lules tumorals actuant així com un accelerador del càncer. Al contrari, la restricció calòric a engegaria un tipus de metabolisme incompatible amb la malignització i actuaria com a fre en l’aparició i desenvolupament de tumors.

Sumar-se al repte

L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que va néixer l’any 2013 i, per tant, el proper mes d’octubre se’n celebrarà la sisena edició. La prova es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat  de vida dels malalts de càncer i els seus familiars en els centres hospitalaris on són atesos i també a través dels serveis que ofereix la mateixa Oncoliiga. Des del 2015, un percentatge de la quantitat recaptada es destina a la investigació de la malaltia.

La Fundació Oncolliga Girona és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2014 amb la intenció de donar un nou impuls a la tasca que la Lliga Catalana d’Ajuda al Malalt de Càncer venia fent des del 1996. El seu objectiu és donar resposta a les necessitats que les institucions públiques no cobreixen i facilitar recursos humans i materials que contribueixen a fer més còmode la vida de les persones que pateixen aquesta malaltia: atenció psicològica, fisioteràpia a domicili, drenatge limfàtic, préstec de material tècnic i ortopèdic, banc de perruques, estètica oncològica, grups de gimnàstica i marxa nòrdica, llar-residència per a familiars de malalts ingressats, etc.

 

Historical

Back to blog

About IDIBGI!

menu