hrs4r
Quiero donar

UN ESTUDI DE RECERCA DE L’IDIBGI PERMET IDENTIFICAR PATOLOGIES CARDÍAQUES DE MANERA PRECOÇ A SET JOVES DEL PLA DE L’ESTANY

12 junio 2017

Un estudi de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha permès detectar de manera precoç algun tipus de patologia cardíaca a 7 adolescents  del Pla de l’Estany, els quals estan sota control mèdic des de la seva detecció. La investigació, liderada pel cap de Cardiologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, el doctor Ramon Brugada, i el cap d’arítmies de l’hospital Sant Joan de Deu, el doctor Josep Brugada, va començar l’any 2010 i des d’aleshores s’han realitzat electrocardiogrames (ECG) a 1.626 alumnes de 2n d’ESO dels quatre centres educatius de Banyoles.

El projecte d’estudi de l’ECG a Banyoles va néixer al 2010 amb el propòsit d’identificar precoçment la presència de símptomes i alteracions electrocardiogràfiques en una població de joves d’entre 13 i 15 anys. Aquests símptomes i alteracions de l’ECG poden ser causades per malalties cardíaques que potencialment poden provocar arítmies cardíaques, pèrdues sobtades de coneixement i/o fins i tot mort sobtada. L’estudi pretén evidenciar que la identificació precoç d’aquestes, permetria tractar-les adequadament i prevenir possibles conseqüències.

Durant aquests set anys s’han recollit les dades clíniques i antecedents familiars a partir d’una enquesta realitzada als alumnes, als quals se’ls realitza també un electrocardiograma a tots aquells que hi volen participar. Fins ara, s’han recollit les dades de 1.626 participants dels 2.068 alumnes matriculats en el curs de 2n d’ESO als centres d’educació secundària de la comarca del Pla de l’Estany durant els anys 2010-2016. Per tant, la participació durant aquests set anys ha estat del 78.62%.

Justament aquest mes de juny s’ha iniciat la nova fase del projecte, amb la realització de les proves als alumnes de segon matriculats aquest any als instituts Pere Alsius, Pla de l’Estany, Josep Brugulat i el centre educatiu Casa Nostra. Per fer possible l’estudi de recerca s’ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles, el departament d’Ensenyament i els professionals sanitaris del Centre d’Atenció Primària de Banyoles, que han estat els encarregats de realitzar l’enquesta i fer els ecocardiogrames a l’alumnat participant. La realització d’aquestes proves es van començar a fer el dia 5 de juny i s’acabaran el dia 15 de juny.

Tant l’enquesta com l’electrocardiograma són interpretats posteriorment pels cardiòlegs i, en el cas de detectar alguna anomalia, el pacient se li repeteix l’electrocardiograma al CAP de Banyoles o és derivat a un cardiòleg pediàtric per aprofundir en la seva avaluació. En el transcurs d’aquests anys, s’han detectat fins a 39 casos amb anormalitats sospitoses de patologia estructural cardíaca o alteracions del ritme. En aquests casos, es van realitzar altres proves complementàries, com ara ecocardiografies, Holter-ECG 24 hores i proves d’esforç. Finalment en 7 dels casos se’ls ha acabat diagnosticant una patologia cardiovascular, que suposa un 0,43% de la població estudiada i un 17,94% dels pacients amb un electrocardiograma anormal. Aquests 7 casos segueixen controls mèdics al gabinet de cardiologia pediátrica de l’Hospital Josep Trueta. 

Els investigadors pretenen continuar recollint i analitzant dades per tal de poder continuar l’estadístic i extreure’n conclusions. Aquest projecte ha estat presentat al darrer congrés de la Societat Catalana de Cardiologia, celebrat els passats 25 i 26 de maig i es presentarà al congrés Europeu de Cardiologia que es farà a Barcelona del 26 al 30 d'agost del 2017.

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu