hrs4r
Quiero donar

UN ESTUDI AVALA UNA TÈCNICA D'IMATGE PER PREVEURE EL RISC D'HEMORRÀGIA DESPRÉS D'UN ICTUS

9 marzo 2018

Un estudi liderat per investigadors de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha validat una tècnica per preveure el risc d’hemorràgies després d’un ictus.

El treball, que té com a autors principals a Josep Puig i Gerard Blasco, doctors de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta,  s’ha publicat en la revista digital especialitzada en ciència i medicina PLOS ONE.

Una de les complicacions més temudes en els casos d’ictus és la transformació hemorràgica,  que es produeix en un 6-8 % dels casos després de practicar als pacients una fibrinòlisi intravenosa amb l’administració d’un activador tissular del plasminogen (tPA), una proteïna que ajuda a dissoldre la sang.

Els investigadors proposaven la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica —la capa de cèl·lules que actua de filtre entre el sistema sanguini i el nerviós— com a predictora de la transformació hemorràgica posterior a l’administració del tPA en les primeres hores després de l'inici dels símptomes. Amb aquest fi, van analitzar la mida de la regió d’elevada permeabilitat mitjançant estudis de perfusió a través de la tomografia computada (PTC).

L’estudi amb la mostra més gran

Es varen analitzar prospectivament 156 pacients amb oclusió de l’artèria cerebral mitjana, tractats amb tPA dins les primeres 4,5 hores de l'aparició dels símptomes. Es tracta de l’estudi d’aquest tipus amb la mostra més gran que s’ha fet fins ara.

La transformació hemorràgica es va avaluar mitjançant una TC al cap de 24 hores i a través de mètodes estadístics es varen seleccionar els valors d’àrea òptima de trastorn de permeabilitat, de manera que es varen identificar els predictors de transformació hemorràgica.

Els resultats de l’estudi, que s’alineen amb aportacions d’estudis previs, conclouen que la mida de la regió d’alta permeabilitat mesurada per PTC pot ajudar a predir la transformació hemorràgica després de la fibrinòlisi intravenosa, especialment identificant aquells pacients amb baix risc de desenvolupar-la.

A l’article, titulat "La mida de la regió d'elevada permeabilitat en l’estudi de perfusió mitjançant TC prediu la transformació hemorràgica després de la trombòlisi intravenosa en pacients amb ictus", es mostren els resultats de l’estudi realitzat en col·laboració amb la xarxa d’investigadors internacionals que conformen el projecte, atès que juntament amb Josep Puig(1) i Gerard Blasco(1) hi han participat Pepus Daunis i Estadella(3), Cecile Van Eendendburg(2), María Carrillo-García(5), Carlos Aboud(6), María Hernández-Pérez(4), Joaquín Serena, Carles Biarnés(1), Kambiz Nael(10), David S. Liebeskind(11), Götz Thomalla(7), Bijoy K. Menon(8), Andrew Demchuk(8), Max Wintermark(9), Salvador Pedraza(1) i Mar Castellanos(1).

Aquesta tècnica podria refermar la seguretat dels clínics en el moment de realitzar la fibrinòlisi intravenosa. No obstant això, és necessari incrementar l’evidència científica per tal d’estendre amb seguretat la finestra terapèutica més enllà del marge actual establert a través de la TC multimodal, incloent-hi estudis de PTC.

Podeu accedir a l’article complet:  http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0188238

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu