hrs4r
Quiero donar

ES PUBLICA UN ESTUDI PIONER SOBRE LA LEUCÈMIA LIMFÀTICA CRÒNICA AMB LES DADES D'INCIDÈNCIA A LES COMARQUES GIRONINES

26 febrero 2018

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona; el Registre del Càncer de Girona; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI); el Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (GRECS) de la Universitat de Girona, i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) han presentat un estudi pioner a tot l’Estat espanyol amb dades d’incidència de la leucèmia limfàtica crònica (LLC) a les comarques gironines durant els darrers 16 anys. Un cop analitzats els resultats s’han presentat dos problemes principals a l’hora de valorar-los: l’infraregistre i els canvis en els criteris diagnòstics dels darrers anys —ja que es tracta d’una malaltia indolent amb un gran nombre de pacients ambulatoris, fet que en dificulta el registre pels canals tradicionals. Aquest és un problema habitual en la majoria de registres mundials.

Les dades que s’han analitzat per poder realitzar aquest estudi provenen del Registre del Càncer de Girona entre els anys 1998-2013, a través d’una important col·laboració amb el Servei d’Hematologia de l’Institut Català d’Oncologia de Girona. D’aquesta manera, els investigadors han recuperat casos de LLC que no constaven al Registre de Càncer de Girona, cosa que ha permès detectar un infraregistre del 18 % per a aquesta malaltia. En tots els casos, la incidència després dels canvis de diagnòstic, de 2009 a 2013 a la demarcació de Girona, és de 5,5 casos anuals cada 100.000 habitants.

El registre del càncer, peça clau per recollir dades

Els registres del càncer proporcionen anualment les dades d’incidència dels tumors. Els procediments habituals, però, no permeten detectar amb exhaustivitat aquells càncers que es poden diagnosticar a través de tècniques no invasives o que no reben tractament hospitalari. Un clar exemple n’és la LLC, que es pot detectar a través d’una anàlisi de sang perifèrica i que, en molts casos, sol aparèixer de forma indolent sense requerir tractament durant anys. Paral·lelament, el 2008 hi va haver canvi en el criteri diagnòstic d’aquesta malaltia, cosa que va fer que casos que abans es consideraven com a LLC passessin a classificar-se com a limfocitosi B monoclonal (LBM).

Cal remarcar que els registres del càncer són una eina molt útil per a l’estudi de la càrrega d’una malaltia i la seva evolució al llarg del temps. Disposar de dades acurades sobre la incidència d’una malaltia és vital per a la planificació i l’avaluació d’accions de control o per a la distribució de recursos sanitaris. Aquest estudi aporta, per primer cop, dades acurades de LLC en una zona de l’Estat espanyol i proposa eines per optimitzar-ne l’enregistrament a la resta de registres del càncer.

 

Referencia bibliogràfica: Solans M, Osca-Gelis G, Comas R, Roncero JM, Gallardo D, Marcos-Gragera R, Saez M. Challenges in assessing the real incidence of chronic lymphocytic leukemia: 16 years of epidemiological data from the province of Girona, Spain. Cancer Causes Control 2018 Jan 30 DOI: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10552-018-1004-5

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu