La Fundació La Marató de TV3 impulsa un gran reguitzell d'investigacions gràcies a la solidaritat de la ciutadania. La fundació i els centres de recerca donaran a conèixer aquests projectes en la nova edició de l'acció "Visita la recerca de La Marató". El cicle torna a posar-se en marxa després de l'aturada que va provocar l'esclat de la pandèmia l'any 2020. Dos dels projectes finançats per La Marató seran presentats per investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en dues visites a les instal·lacions de l’IDIBGI, obertes a la ciutadania.
Apunta't aquí: https://visitesrecercamarato.tv3.cat/ca/93-web-individual/1673-institut-dinvestigacio-biomedica-de-girona-dr-josep-trueta/info
Metodologies no invasives per millorar el diagnòstic del càncer de pròstata (Vista del 4 de maig a les 9 del matí)
La biòpsia és una prova necessària per al diagnòstic definitiu del càncer de pròstata, però utilitza un mètode invasiu pel pacient que a vegades resulta poc eficient i té un cost econòmic alt pel fet de requerir més d'una biòpsia per arribar al diagnòstic. Per això és important avançar en l'ús de metodologies no invasives per al diagnòstic del càncer de pròstata que permetin realitzar el mínim nombre de biòpsies, tant per la qualitat de vida del pacient com pel seu cost sanitari, amb la màxima eficiència possible.
Aquest projecte de recerca estudia dues metodologies no invasives per millorar el diagnòstic del càncer de pròstata, que permetria que els pacients amb sospita de tumors més agressius poguessin ser tractats de forma més ràpida i efectiva. També permetria reduir el nombre de biòpsies en pacients amb baix risc de tenir un tumor significatiu, evitant així tractaments innecessaris.
El Dr. Josep Comet, investigador de l'IDIBGI i Cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Dr. Josep Trueta, participa en aquesta recerca, que colidera amb Esther Llop, investigadora de la Universitat de Girona.
Avenços en detectar les complicacions més greus de la COVID-19 (visita del 9 de maig a les 10 del matí)
Quins factors causen les complicacions més greus en pacients de COVID-19 i les seqüeles posteriors? El projecte GINA-COVID té com a objectiu investigar quins són els determinants genètics d'inflamació i de trombosi que agreugen la malaltia i influeixen en l'aparició de seqüeles a 1 any. Per fer-ho, es compararan les característiques genètiques d'aquests factors en pacients que han passat una forma greu de COVID-19 amb pacients que hagin passat una forma lleu de la malaltia.
Els resultats poden obrir la porta a desenvolupar fàrmacs per inhibir i tractar aquestes complicacions, i també identificar quines persones estan més predisposades a patir una forma greu de COVID-19.
El grup de recerca en Genètica Cardiovascular de l'IDIBGI, encapçalat pel Dr. Ramon Brugada, que també és el cap del servei de Cardiologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina, forma part d'aquest projecte, que lidera l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i en el qual també participen la Universitat de Vic i l'IDIAP Jordi Gol.
Iniciativa de retorn a la ciutadania
El projecte “Visita la recerca de La Marató” va néixer el 2015 amb l’objectiu d’acostar la recerca a la societat que la fa possible, convertint-se en un projecte de retorn social i de transparència per a la Fundació La Marató de TV3.
No ho dubtis, i apunta’t a les visites!
Crèdit de la imatge: La Marató de TV3