Investigadors de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i el CIBEROBN han identificat la rellevància d’una nova molècula d’ARN no codificant anomenada linc-GALNTL6-4 en el desenvolupament i la funció de les cèl·lules que constitueix la major part del greix corporal, les anomenades cèl·lules adiposes (adipòcits). El nou estudi, publicat a la revista Molecular Metabolism, revela que aquest ARN està directament relacionat amb el bon funcionament dels adipòcits, i que les persones amb sobrepès o obesitat poden presentar deficiències en la seva producció.
Els ARN no codificants de cadena llarga (lncRNAs) són molècules que compleixen funcions crucials en les cèl·lules del cos. Tot i ser menys coneguts que altres tipus d’ARN no codificant com els microRNAs (el descobriment dels quals va merèixer recentment el Premi Nobel de Medicina als científics Victor Ambros i Gary Ruvkun), els lncRNAs tenen un paper fonamental en la regulació de processos cel·lulars, determinant-ne el creixement, la supervivència i l’activitat.
En aquest estudi, l’equip de l’IDIBGI ha observat que l’expressió del linc-GALNTL6-4 disminueix en persones amb obesitat a causa de la inflamació local que genera aquesta condició als dipòsits de greix. Això afecta el funcionament normal dels adipòcits, que són les cèl·lules responsables de l’emmagatzematge d’energia al cos.
“Quan els nivells d’aquest ARN es restableixen mitjançant, per exemple, la pèrdua de pes, es recupera la funció normal d’aquestes cèl·lules paradigmàtiques. Els resultats evidencien que aquestes molècules tenen un paper crucial en la regulació del metabolisme del greix humà i la inflamació associada al sobrepès i l’obesitat”, afirma el Dr. Francisco José Ortega, investigador consolidat del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBEROBN i autor de correspondència de l’estudi. L’article té com a primera autora la Dra. Aina Lluch, investigadora del mateix grup de recerca.
L’estudi subratlla la importància de la recerca bàsica en la cerca de solucions innovadores per als problemes de salut relacionats amb el sobrepès i l’obesitat, que passen per comprendre la biologia de les cèl·lules que composen el greix i el seu comportament en la salut i la malaltia.
Aquest treball, liderat pel grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut que té com a cap de grup el Dr. José Manuel Fernández-Real, ha comptat amb la col·laboració de centres d’investigació nacionals i internacionals, amb col·laboradors de l’Institut de Recerca Sanitària Biocruces Bizkaia, el Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER), l’Institut Minerva de Hèlsinki a Finlàndia, i l’Hospital Universitari de Regensburg a Alemanya, entre d’altres.
Article de referència: Lluch A, Latorre J, Oliveras-Cañellas N, Fernández-Sánchez A, Moreno-Navarrete JM, Castells-Nobau A, Comas F, Buxò M, Rodríguez-Hermosa JI, Ballester M, Espadas I, Martín-Montalvo A, Zhang B, Zhou Y, Burkhardt R, Höring M, Liebisch G, Castellanos-Rubio A, Santin I, Kar A, Laakso M, Pajukanta P, Olkkonen VM, Fernández-Real JM, Ortega FJ. A novel long non-coding RNA connects obesity to impaired adipocyte function. Mol Metab. 2024 Oct 1;90:102040. doi: 10.1016/j.molmet.2024.102040. Epub ahead of print. PMID: 39362599.
Sobre l’IDIBGI
L’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 24 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines. L’IDIBGI és una fundació de dret privat del sector públic de la Generalitat de Catalunya, i el seu patronat està integrat pels Departaments de Salut i Recerca, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. L’IDIBGI és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).