El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer degut a de la seva alta incidència i baixa supervivència però, tot i això, aquesta dada podria començar a revertir-se de cara al futur. Un recent estudi publicat a la revista científica ‘Lung Cancer Journal’, realitzat de forma poblacional amb els pacients de la demarcació gironina, ha revelat importants millores en les taxes de supervivència del càncer de pulmó al llarg d’aquests últims 26 anys. L’estudi ha estat fruit d’una col·laboració de tres grups de recerca, tots de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Girona i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI): el grup d’Oncologia de Precisió (format pels membres d’Oncologia Mèdica), el de Metabolisme i Càncer i el de Epidemiologia descriptiva, genètica i prevenció del càncer.
Trenta anys d’evolució del càncer de pulmó a la demarcació gironina.
L’estudi ha analitzat 9.113 casos de càncer de pulmó diagnosticats entre el 1994 i el 2019, i en seguiment fins el mes de desembre del 2022, i mostra que la supervivència dels i les pacients ha augmentat significativament reflectint els avenços en el diagnòstic i els tractaments.
Així doncs, durant el període analitzat, s’ha pogut observar una millora lenta però constant de la supervivència. Per altra banda la supervivència global a tres anys va augmentar del 13,4% entre el 1994 i el 2002 fins a un 21,7% en el període entre el 2012 i el 2019, fet que representa un augment anual d’un 0.33%. Aquestes millores en supervivència són especialment notables entre els i les pacients amb carcinoma de cèl·lules escamoses, que han experimentat el major increment en les seves taxes de supervivència seguit del tipus adenocarcinoma.
Factors pronòstics que poden influenciar en la supervivència.
Els investigadors que han participat en aquest estudi han analitzat l’efecte amb que els factors poblacionals influeixen en la supervivència dels pacients. Destaca l’estadi del tumor al diagnòstic, que serveix per saber l’extensió que té el càncer o si està disseminat en altres òrgans, i que és clau a l’hora de preveure la supervivència del pacient. Però n’hi d’altres com poden ser l’edat, el moment del diagnòstic, el tipus histològic o el sexe del pacient. En aquest punt és rellevant el factor del sexe, ja que s’ha observat que els homes tenen un 30% més de risc de mort que les dones davant de la malaltia.
Per l’oncòleg mèdic especialitzat en pulmó de l’ICO Girona i primer autor de l’estudi, Eduard Teixidor, “aquest estudi representa el primer esforç a les comarques gironines per analitzar com està evolucionant la supervivència del càncer de pulmó i els esforços dedicats a millorar els resultats del tumor més mortal a nivell global” i afegeix “gratament mostra una millora lenta però constant, el que obre esperances per al futur de l’oncologia”. Els resultats són optimistes i podrien contribuir a futures estratègies en la salut pública per tal de poder afrontar millor la malaltia.
Podeu consultar l’estudi en el següent enllaç: ‘Lung cancer survival trends and prognostic factors: a 26 year-population-based study in Girona province, Spain’.
Article de referència: Teixidor-Vilà E, Trallero J, Puigdemont M, Vidal-Vila A, Hernandez-Martínez A, Sais E, Sabaté-Ortega J, Verdura S, Menendez JA, Bosch-Barrera J, Sanvisens A, Marcos-Gragera R. Lung cancer survival trends and prognostic factors: A 26-year population-based study in Girona Province, Spain. Lung Cancer. 2024 Oct 20;197:107995. DOI: 10.1016/j.lungcan.2024.107995. Epub ahead of print. PMID: 39447337.