HRS4R
Vull donar

Un estudi identifica la relació entre antidepressius i increment de pes

26 February 2025
  • Les persones que prenen antidepressius mostren un increment de pes més elevat que les que no en prenen. En concret, l’increment va ser d’un 1,8% de pes en 3.127 persones adultes, les quals van prendre aquest tipus de tractament en algun moment durant l’estudi, i a qui es va fer seguiment durant 6 anys.
  • L’estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar amb participació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que ha analitzat dades de participants en l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) durant més de sis anys.

Un recent estudi liderat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i publicat per Frontiers in Psychiatry demostra la relació entre antidepressius i increment de pes. De fet, amb dades de seguiment de persones participants a l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) han pogut xifrar en un 1,8% la pujada mitjana de pes corporal a les persones que prenen aquest tipus de tractament. En el treball han participat investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), de la Universitat Ramon Llull, de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, de l’University College de Londres, al Regne Unit, i de l’IDIAP Jordi Gol. Es tracta del primer estudi d’aquest tipus fet a l’Estat.

El treball ha seguit durant sis anys a 3.127 persones adultes, 1.700 de les quals, dones, amb una mitjana d’edat de 55 anys. El 16,4% dels participants van reportar prendre antidepressius, uns de manera sostinguda durant tot el seguiment (5,1%), mentre que altres van començar a prendre’n durant l’estudi (6,2%) o en prenien a l’inici i van deixar de fer-ho en aquest període (5,1%). Tots els participants van pujar de pes en els sis anys de seguiment (mig quilogram d’increment de mitjana), però aquesta pujada era major en aquells que van seguir aquest tractament. “Totes les persones que consumien antidepressius tenien més probabilitats de pujar de pes i de desenvolupar obesitat. Un risc que s’incrementa entre les persones que fan un ús continuat d’aquest tipus de medicament”, explica la Dra. Camille Lassale, investigadora de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació "la Caixa".

Increment del 2%

El treball ha tingut en compte la ja coneguda relació bidireccional entre depressió i obesitat, així com altres factors associats, com pot ser la baixa adherència a dietes saludables o la falta d’exercici físic. Malgrat això, la relació entre el consum d’antidepressius i l’increment de pes es mantenia, de forma independent a l’edat, el sexe, el nivell socioeconòmic, l’estil de vida i la presència, o no, de símptomes de depressió. Així, les persones que prenien antidepressius a l’inici i ho van deixar van incrementar el seu pes un 1,8% addicional comparat a les que mai en prenien. Les persones que van començar a prendre antidepressius durant el seguiment i les que en prenien i ho van continuar fent durant l’estudi, un 2%. A més, en aquest últim cas, el risc de desenvolupar obesitat es multiplica per dos. Els participants que feien un ús continuat d’antidepressius eren, de forma més freqüent, dones, més grans, i tenien un estil de vida (dieta, activitat física) menys sa.

El Dr. Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar, recorda que “els antidepressius són fàrmacs molt eficaços per al tractament d’algunes de les malalties mentals més prevalents. El seu efecte sobre el pes no és generalitzat, però algun d’aquests fàrmacs, com la mirtazapina o la paroxetina, poden provocar un augment de pes important”. I afegeix que "davant el risc de pèrdua d’adherència dels pacients a causa de l’increment de pes, hem de tenir en compte alternatives terapèutiques que complementin el tractament farmacològic".

La depressió afecta 280 milions de persones al món i és el trastorn mental més prevalent, amb més afectació, el doble, en dones que en homes. El guany de pes és un dels principals motius pel qual es deixa el tractament. A la vegada, al món hi ha 650 milions de persones amb obesitat, amb una forta relació bidireccional entre les dues patologies. Espanya, amb Suècia i Portugal, és el país europeu amb més consum d’antidepressius.

Article de referència: Lassale C, Lugon G, Hernáez Á, Frank P, Marrugat J, Ramos R, Garre-Olmo J, Elosua R. Trajectories of antidepressant use and 6-year change in body weight: a prospective population-based cohort study. Front Psychiatry. 2024 Dec 24;15:1464898. doi: 10.3389/fpsyt.2024.1464898. PMID: 39777198; PMCID: PMC11703859.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu