HRS4R
Vull donar

Un estudi descriu el diagnòstic genètic complex d’una pacient amb paraparèsia espàstica

7 October 2024
  • Els resultats obtinguts podrien ajudar a diagnosticar millor la paraparèsia espàstica 11, un trastorn neurològic hereditari que afecta la mobilitat i el sistema nerviós.

El grup de recerca de Trastorns del Neurodesenvolupament de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha publicat un nou estudi a la revista Molecular Genetics & Genomic Medicine. L'estudi descriu el complex diagnòstic genètic d'una pacient de 36 anys amb paraparèsia espàstica tipus 11 (SPG11), una malaltia rara que afecta la mobilitat i el sistema nerviós.

La paraparèsia espàstica tipus 11 és un trastorn hereditari que provoca dificultats per caminar i alteracions cognitives. Aquest trastorn està relacionat amb mutacions bial·lèliques en el gen SPG11. En aquest estudi, l'equip ha identificat una nova variant genètica que causa "exon skipping" o pèrdua d'un segment clau del gen SPG11. Aquesta variant, juntament amb una altra variant patogènica a l’altre al·lel del gen, impedeix el bon funcionament de la proteïna spatacsina en la pacient i provoca les manifestacions clíniques de la malaltia.

L’equip investigador, encapçalat per la Dra. María Obón i amb la Dra. Irene Mademont com a primera autora, també ha observat una altra troballa rellevant: una deleció en una regió propera al gen, que podria afectar les seves regions reguladores i, per tant, estar implicat en l’expressió de la malaltia. Aquesta combinació de variants genètiques ha permès entendre millor el cas de la pacient i plantejar possibles noves vies per al diagnòstic d'altres pacients amb aquesta condició.

L'estudi representa un pas més en la comprensió d’aquest trastorn i posa de manifest la complexitat del seu diagnòstic genètic. A través de tècniques de microarray, seqüenciació massiva i transcriptòmica, els investigadors han pogut detectar variants que abans no es podien identificar. Aquesta nova informació obre la porta a esbrinar, en futures investigacions, com aquestes variants poden afectar el desenvolupament de la malaltia.

En aquest article, liderat pel grup de recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament de l'IDIBGI – IAS, encapçalat per la Dra. Susanna Esteba Castillo, també hi han participat investigadors dels grups de recerca de Genètica Cardiovascular i de Neurodegeneració i Neuroinflamació de l’IDIBGI, així com membres del Laboratori Clínic Territorial de Girona.

Article de referència: Mademont-Soler I, Esteba-Castillo S, Jiménez-Xifra A, Alemany B, Ribas-Vidal N, Cutillas M, Coll M, Pinsach ML, Pagans S, Alcalde M, Viñas-Jornet M, Montero-Vale M, de Castro-Miró M, Rodríguez J, Armengol L, Queralt X, Obón M. Unexpected complexity in the molecular diagnosis of spastic paraplegia 11. Mol Genet Genomic Med. 2024 Jun;12(6):e2475. doi: 10.1002/mgg3.2475. PMID: 38938072; PMCID: PMC11211614.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu