L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) acaba d’aprovar l’assaig clínic SilCOVID19 amb aquesta substància en pacients oncohematològics amb coronavirus
La silibinina, una substància natural que es troba a la planta Silybum marianum (card marià) amb una reconeguda activitat antitumoral, podria ser eficaç també en la lluita contra la COVID-19. Així ho conclou un estudi de l’ICO Girona-IDIBGI, publicat recentment al Journal of Clinical Medicine, en el qual es presenten les raons que justificarien avaluar el seu ús com a possible tractament del coronavirus SARS-CoV-2 2019, que està provocant una pandèmia global amb centenars de milers d’infeccions i morts a tot el món.
L’estudi està encapçalat pels doctors Joaquim Bosch, oncòleg del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona, i Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer i membre del programa ProCURE (Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer) de l’ICO-IDIBGI. Ambdós investigadors ja han publicat diversos estudis previs que mostren la capacitat antitumoral de la silibinina en pacients amb càncer.
Triple funció de la silibinina contra el COVID-19
Segons aquest estudi, les evidències clínico-moleculars de la silibinina com a possible tractament de la COVID-19 es presenten en tres parts:
Aquesta naturalesa dual de la silibinina, capaç d'actuar tant en l’àmbit sistèmic via STAT3 -controlant la resposta exacerbada i descontrolada de el sistema immunitari contra les cèl·lules de l'epiteli pulmonar danyades per la infecció- com en l’àmbit viral en bloquejar directament la RNA polimerasa de la SARS-CoV-2, ofereix una bona raó per al desenvolupament d’estudis clínics.
En aquest estudi, la silibinina, procedent de l'extracte de card marià, s'administrarà a pacients de l'estudi a través del fàrmac Legalon®, que es processa a Euromed SA de Mollet del Vallès, una companyia amb una llarga experiència en la producció d'extractes vegetals i principis actius naturals.
Amb aquest treball, els investigadors posen en coneixement de la societat i de la comunitat científica el potencial d’aquesta molècula natural, i proposen un assaig clínic aleatoritzat amb grup de control, multicèntric, de fase II. El resultat d’aquest estudi permetrà conèixer si la silibinina pot ser d’ajut per combatre la COVID-19, una emergència de salut pública global.