HRS4R
Vull donar

Un article de l’IDIBGI i la UPF, millor publicació biomèdica de l’any als premis Constantes y Vitales

10 November 2022
  • L’estudi, publicat a la revista científica Cell Host & Microbe el mes de febrer, associa un tipus de virus present a la microbiota intestinal amb una millor capacitat cognitiva en humans, ratolins i mosques.
  • Aquest matí s’han entregat els reconeixements als autors del treball, liderat pels investigadors José Manuel Fernández-Real, Jordi Mayneris-Perxachs i Anna Castells, de l’IDIBGI, en col·laboració amb Rafael Maldonado, de la UPF.

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat reconegut com la millor publicació biomèdica de l’any realitzada a Espanya als premis Constantes y Vitales, que impulsen La Sexta i la Fundació Axa. Aquest matí s’han entregat els guardons en la vuitena edició dels premis en un acte celebrat al Palacio Neptuno de Madrid.

L’article es va publicar a la revista científica Cell Host & Microbe el mes de febrer i associa la presència de virus Caudovirales en la microbiota intestinal amb millors funcions cognitives i de memòria en humans, ratolins i mosques. Els resultats demostren que alguns virus que estan presents en la microbiota intestinal influeixen en la relació entre el microbioma i el cervell.

La recerca ha estat liderada per investigadors del grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI, encapçalats per José Manuel Fernández-Real, cap del mateix grup i alhora Cap de la Secció d'Endocrinologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, Catedràtic de Medicina i director del departament de Ciències Mèdiques de la Universitat de Girona (UdG), i investigador ICREA Acadèmia; i Jordi Mayneris-Perxachs, investigador Miguel Servet del mateix grup i primer autor juntament amb Anna Castells, també investigadora del grup. Tots ells pertanyen també al CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).

L’article s’ha realitzat en col·laboració amb el grup de recerca del Laboratori en Neurofarmacologia, liderat per Rafael Maldonado, del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) a la Universitat Pompeu Fabra. També hi han participat la Fundació FISABIO, l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) de la Universitat de València i el CSIC, i CIBERESP; i la Universitat d’Alacant (UA).

Sobre els premis Constantes y Vitales

Els premis Constantes y Vitales són una iniciativa de La Sexta i la Fundació Axa que posen en valor la tasca investigadora i de prevenció en salut de la comunitat científica espanyola. Els guardons distingeixen projectes d’investigació biomèdica d’excel·lència en quatre categories.

La categoria a la millor publicació biomèdica de l’any, amb la col·laboració de la FECYT, reconeix la millor publicació original en alguna de les revistes científiques que recull el Science Citation Index (SCI) entre juliol de 2021 i juny de 2022. El jurat està format per professionals de reconegut prestigi en el camp de la recerca científica i mèdica, i, en aquesta categoria, valora especialment que la investigació pugui suposar un avenç important en l’àmbit biomèdic, tenint en compte els seus resultats, repercussió, incidència social i impacte.

Més informació sobre la publicació: https://idibgi.org/virus-microbiota-intestinal-millor-capacitat-cognitiva-humans-ratolins-mosques

Article de referència: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00049-X

DOI: https://doi.org/10.1016/j.chom.2022.01.013

Crèdit de la foto principal: Premis Constantes y Vitales

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu