HRS4R
Vull donar

Tesi doctoral: “Study of endothelial dysfunction in Chronic Thromboembolic Pulmonary Hypertension and in COVID-19. Biomarkers and new targeted therapeutic strategies”

9 July 2024

Aquest dilluns 8 de juliol a les 10:00h la Sra. Paula Poyatos Dorado ha fet la lectura de la tesi doctoral titulada: “Study of endothelial dysfunction in Chronic Thromboembolic Pulmonary Hypertension and in COVID-19. Biomarkers and new targeted therapeutic strategies” dirigida per Drs. Oscar Campuzano Larrea, Olga Tura Ceide, i Montserrat Vendrell Relat.

Resum de la tesi

L'endoteli, el revestiment dels nostres vasos sanguinis, té un paper crucial en el control de funcions com el flux sanguini, la coagulació i la inflamació. Quan no funciona correctament, anomenada disfunció endotelial, pot provocar greus problemes cardiovasculars. Aquesta investigació se centra en dues condicions en les quals la disfunció endotelial és crítica: els efectes de la COVID-19 sobre els nostres vasos sanguinis i una afecció pulmonar anomenada hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica (HTEPH). La COVID-19 pot afectar els nostres vasos sanguinis, cosa que podria provocar problemes a llarg termini que encara no entenem del tot. Aquest estudi proposa que les persones que van tenir COVID-19 poden tenir més probabilitats de tenir problemes cardíacs i pulmonars més tard a la vida a causa dels canvis en els seus vasos sanguinis. Aquesta part de la tesi estudia específicament cèl·lules especials dels nostres vasos sanguinis anomenades cèl·lules progenitores endotelials, crucials per a la reparació dels vasos, que podrien servir com a biomarcadors per avaluar el risc cardiovascular i els efectes a llarg termini de la COVID-19. La CTEPH, una forma greu d'hipertensió pulmonar, es defineix per la formació de coàguls de sang a les artèries pulmonars. Aquesta investigació suggereix que la disfunció endotelial té un paper important en la progressió de la CTEPH. L'ús de fàrmacs per protegir l'endoteli podria ser un nou mètode de tractament de la HPTEC. En general, aquesta investigació intenta entendre com els problemes amb l'endoteli dels nostres vasos sanguinis causen aquestes malalties. A més, aquesta investigació està intentant trobar nous tractaments o maneres de predir qui està en risc. Això podria millorar la vida dels pacients i beneficiar el conjunt de la societat.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu