HRS4R
Vull donar

Tesi doctoral: "L'elastografia ecogràfica per avaluar l'elasticitat muscular en els infants amb paràlisi cerebral"

29 November 2024

Aquest dimecres dia 27/11/2024 a les 10:30h la Dra. Dolors Casellas Vidal ha fet la lectura de la seva tesi doctoral titulada: "L'elastografia ecogràfica per avaluar l'elasticitat muscular en els infants amb paràlisi cerebral" dirigida per la Dra. Anna Prats, el Dr. Quim Casellas i el Dr. Abel López- Bermejo.

Resum de la tesi:

Els infants amb paràlisi cerebral experimenten canvis als seus músculs que poden provocar espasticitat o augment del to muscular. Aquesta condició es pot mesurar amb escales clíniques o amb tècniques avançades com l'elastografia d'ones de cisalla, que avalua l'elasticitat muscular de manera no invasiva. Tot i això, encara se sap poc sobre com els resultats d'aquesta tècnica es correlacionen amb les escales clíniques i quins factors influeixen en aquests resultats. A més, els infants amb paràlisi cerebral tenen un risc més alt de patir infeccions respiratòries que afecten la seva funció respiratòria. Mesurar aquesta funció pot ser difícil en nens amb problemes motors i cognitius greus, però l'ecografia ofereix una solució viable i no invasiva per avaluar-la.

L'estudi va consistir a mesurar l'elasticitat muscular de diferents músculs de les extremitats superiors i inferiors mitjançant la tècnica d'elastografia d'ones de cisalla i comparar els valors d'elasticitat obtinguts en els infants amb paràlisi cerebral amb els valors obtinguts en els infants amb desenvolupament típic, els factors que poden afectar-la i la seva relació amb les escales clíniques d'avaluació de l'espasticitat. Addicionalment, es va estudiar la funcionalitat del diafragma mitjançant ecografia i la seva relació amb l'elasticitat muscular, l'espirometria i la freqüència d'infeccions respiratòries en infants amb paràlisi cerebral.

Els resultats obtinguts van mostrar diferències significatives en l'elasticitat muscular dels infants amb paràlisi cerebral en comparació amb els infants amb desenvolupament típic però la correlació amb les escales clíniques d'espasticitat es va observar només en alguns músculs. Els hàbits saludables, com la dieta mediterrània i el son, van afectar l'elasticitat muscular i els infants amb paràlisi cerebral van presentar menor funcionalitat diafragmàtica en comparació amb els infants amb desenvolupament típic, especialment en l'excursió i la velocitat de contracció del diafragma.

En conclusió, l'elastografia d'ones de cisalla mostra diferències clares en l'elasticitat muscular entre els infants amb paràlisi cerebral i els infants amb desenvolupament típic. Aquesta tècnica podria ser més precisa que les escales clíniques per avaluar individualment l'elasticitat muscular. L'ecografia diafragmàtica és útil per mesurar la funció respiratòria en infants amb paràlisi cerebral i els hàbits de vida saludable poden millorar l'elasticitat muscular. Aquesta investigació valida l'elastografia com a eina fiable per avaluar les propietats musculars i l'ecografia per a la funcionalitat diafragmàtica en nens amb paràlisi cerebral.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu