HRS4R
Vull donar

Onze projectes d’innovació en salut, seleccionats pel programa GIR-Innova

9 January 2025
  • El programa, que té per objectiu afavorir la transferència d’idees innovadores en l’àmbit de la salut, ha rebut 29 propostes de les nou institucions de comarques gironines que conformen la Unitat ITEMAS-Girona, coordinada per l’IDIBGI.
  • Els projectes seleccionats aborden reptes molt diversos, com l’obesitat, el càncer de mama, la disfàgia o la rehabilitació amb realitat virtual.

El programa GIR-Innova, una iniciativa de la Unitat ITEMAS-Girona per impulsar projectes d’innovació en salut a les comarques gironines, ha reconegut onze projectes en la seva primera fase (“Sondeja”). GIR-Innova busca promoure idees i projectes innovadors amb potencial transformador en l’àmbit sanitari, per tal de facilitar-ne la seva transferència. Amb 29 propostes presentades, l’èxit de GIR-Innova reflecteix la vitalitat de la innovació en salut a les comarques gironines.

La Unitat de suport a la innovació de la demarcació de Girona, anomenada ITEMAS-Girona i coordinada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), té com a objectiu afavorir la innovació i la transferència en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut. Aquesta unitat va sorgir de la Xarxa d’Innovació en Salut de Comarques Gironines, una iniciativa de 13 entitats de Girona unides per promoure la innovació en salut. La Unitat d’ITEMAS-Girona està integrada per nou institucions: l’IDIBGI, l’Hospital Dr. Josep Trueta – Institut Català de la Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona (IAS), la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG), la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), la Fundació Salut Empordà (FSE), Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Albera Salut i l’Hospital de Campdevànol.

En els pròxims nou mesos, amb el suport de l’IDIBGI, deu d’aquests projectes seleccionats podran accedir a recursos i serveis per fer continuar avançant els seus projectes. Una vegada finalitzada aquesta primera fase, s’obrirà un nou termini per seleccionar els dos projectes amb major potencial transformador, i que puguin rebre un segon impuls per continuar afavorint la seva transferència i el seu impacte.

Projectes seleccionats per institucions

Els projectes seleccionats aborden diversos reptes a través d’enfocaments innovadors en salut i tecnologia. En l'àmbit de l'obesitat, el projecte IPA (IDIBGI) desenvolupa un compost per tractar l’addicció al menjar i prevenir l'obesitat, una condició que afecta el 30% de la població mundial. Un altre projecte, WAGPED (IDIBGI-IAS), proposa una solució gamificada per a millorar l’adherència de les dones als tractaments per trastorns emocionals.

En oncologia, el projecte NGS-MAMA (IDIBGI-Institut Català d’Oncologia) promou la seqüenciació de nova generació pel diagnòstic i seguiment de pacients amb càncer de mama. En neurociències, INSULA (IDIBGI-ICS) treballa en la creació d’un atles del cervell fetal basat en ecografies per diagnosticar millor els trastorns del neurodesenvolupament.

Pel que fa a la rehabilitació i la tecnologia mèdica, REVICTUS (IDIBGI-ICS) aplica la realitat virtual immersiva per gamificar la rehabilitació de pacients d’ictus que han patit pèrdua de visió, i el projecte CERVICARE (Hospital Trueta) ha ideat un collar cervical innovador que redueix les lesions causades pel seu ús.

Altres innovacions inclouen el projecte BE WATER (SSIBE), que està validant un producte espessant per millorar la ingesta hídrica de pacients amb disfàgia, i ALIMENT-AIH (SSIBE), un sistema que millora els processos alimentaris hospitalaris a través de l’avaluació i monitorització personalitzada de la ingesta alimentària a hospitals.

En cardiologia, el projecte PAI-HF (CSMS) presenta una plataforma digital d’atenció integral per a pacients amb hipercolesterolèmia familiar per millorar el diagnòstic i el tractament personalitzat. En el camp de la cirurgia, el projecte APUNTADOR (FSE) vol validar un dispositiu per a artroscòpies que facilita la localització precisa del punt ideal per introduir instruments quirúrgics, optimitzant el camp de visió i reduint la dependència de l’experiència del cirurgià.

Finalment, el projecte EM-LINE (IDIBGI-ICS-IAS) és un programa de rehabilitació cognitiva per tal de millorar les habilitats de llenguatge, lectura, atenció i memòria de pacients amb qualsevol lesió neurològica.

ITEMAS: una plataforma estatal per fomentar la innovació en salut

La Plataforma ITEMAS (Plataforma de dinamización e innovación de las capacidades industriales del Sistema Nacional de Salud), finançada per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i cofinançada per la Unió Europea, promou la transferència tecnològica en ciències de la vida. La unitat gironina és una de les 26 unitats de la Plataforma ITEMAS a tot l’Estat, amb l’expedient PT23/00084.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu