L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) va celebrar divendres 14 de febrer la segona edició de la Jornada de Portes Obertes. Gairebé 130 persones van conèixer de primera mà l’activitat investigadora de l’IDIBGI, des dels laboratoris del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.
Quaranta persones voluntàries de l'IDIBGI, la majoria investigadores del centre, van apropar diversos projectes i línies d’investigació que es duen a terme actualment. En concret, el grup de recerca de Salut Mental i Addiccions (IDIBGI-IAS) va parlar del projecte europeu OPADE, que té com a objectiu identificar biomarcadors clars en persones amb depressió major que ajudin a prendre decisions clíniques personalitzades. D’altra banda, les persones assistents van fer una petita pràctica amb instruments musicals sobre el projecte europeu FALCO, que investiga el tractament de trastorns per ús de substàncies a través de la musicoteràpia.
Investigadores del grup de recerca de Nutrició, Eumetabolisme i Salut i del grup de Medicina i Biologia Integrativa de Sistemes va exposar el projecte col·laboratiu ADGUT, que busca entendre l’eix microbiota-intestí-cervell i les alteracions cognitives de la malaltia d’Alzehimer a través de la investigació amb mosques de la fruita. En una altra parada de la visita, el grup de Medicina i Biologia Integrativa de Sistemes també va mostrar, a través d’un joc de cartes, la importància de la microbiota intestinal en l’envelliment, el rendiment cognitiu i la salut metabòlica i mental. També, el grup de recerca en Metabolisme i Càncer (IDIBGI-ICO), va explicar la seva cerca en la comprensió del paper del metabolisme en el procés tumorogènic, els mecanismes metabòlics de resistència als fàrmacs contra el càncer, entre altres línies d’investigació.
Pel que fa a projectes finançats gràcies a La Marató de TV3, les visites van poder conèixer, per un costat, el treball d’investigació sobre la patogènesi de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP) del grup de Recerca Metabòlica Materno-Fetal i el d’Endocrinologia pediàtrica i, per altra banda, l’estudi sobre el vincle entre l’Apnea Obstructiva del Son i les malalties cardiovasculars desenvolupat pel grup de Recerca Translacional en Malalties Cardiovasculars Respiratòries, en col·laboració amb el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Algunes plataformes científiques de l’IDIBGI també van participar en les Portes Obertes, com la Unitat de Recerca Clínica, que va explicar com funcionen els assajos clínics que es porten a terme en institucions sanitàries com l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta – Institut Català de la Salut (ICS) i Hospital Santa Caterina – Institut Assistencial Sanitaria (IAS).
La ciutadania també va poder descobrir el Biobanc, que gestiona les mostres biològiques humanes i les dades associades destinades a la investigació.
El departament d’Innovació, coordinador de la Unitat de Suport a la Innovació a la regió de Girona dins la plataforma ITEMAS, va explicar quin és el seu paper per fomentar la transferència del coneixement de la recerca biomèdica als pacients, a través d’una dinàmica participativa, aprofundint en conceptes com patent o transferència.
En finalitzar, hi havia l’oportunitat d’adquirir el llibre infantil “I em parles d’unes coses on m’ha caigut l’oblit” (editorial Llibres del Segle), de Pilarín Bayés i Josep M. Fonalleras, impulsats gràcies a l'Ajut Joan Oró de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) 2024.
Compromís amb la igualtat de gènere en la recerca
La jornada es va emmarcar dins de les activitats programades per la Setmana de les Dones i les Nenes en la Ciència, impulsada per l’Ajuntament de Girona, i que serveix per visibilitzar referents científics femenins i trencar estereotips de gènere en la recerca. En aquest sentit, l’IDIBGI continua evolucionant cap a la igualtat de gènere dins la institució: actualment, 6 dels 25 caps de grup de recerca són dones, mentre que l’any 2021 només n’hi havia una. Tot i així, la majoria de persones a l’IDIBGI són dones, en concret, representen un 66%.
Per això l’IDIBGI treballa activament per fomentar una recerca paritària i revertir la desigualtat de gènere en ciència. Això es reflecteix en el seu Pla d’Igualtat, que inclou més de 20 accions per impulsar la presència de dones en posicions de lideratge i promoure entorns de treball més equitatius. També compta amb un Pla de Diversitat per garantir la inclusió i l’equitat en tots els àmbits de l’institut.
Aquesta activitat de divulgació de l’IDIBGI forma part de la nostra responsabilitat d’apropar la ciència a la població com a Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (Red UCC+I), de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT).