HRS4R
Vull donar

L’IDIBGI publica un segon conte de divulgació amb Pilarin Bayés i Josep Maria Fonalleras per apropar la neurodegeneració al públic infantil

25 October 2024
  • L’obra es titula “I em parles d’unes coses on m’ha caigut oblit” (Llibres del Segle), i mostra el punt de vista de dos amics que viuen el procés de degeneració cognitiva dels seus avis.
  • La iniciativa s’ha pogut dur a terme gràcies a l’Ajut Joan Oró 2024 de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI).

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha tornat a apostar per un projecte de creació d’un conte sobre salut i recerca per a nens i nenes. De la mà de l’estimada dibuixant Pilarin Bayés i del reconegut escriptor Josep Maria Fonalleras, l’IDIBGI publica el conte “I em parles d’unes coses on m’ha caigut oblit (Llibres del Segle), centrat en la neurodegeneració, i que s’ha pogut dur a terme gràcies a l’Ajut Joan Oró 2024 de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI).

El conte es presentarà dimecres 30 d’octubre a les 17:30 h, a la Fira de Mostres de Girona, en un acte que comptarà amb la presència dels autors i els investigadors de l’IDIBGI que els han assessorat. L’obra, que aquest novembre arriba a les llibreries, s’adreça a nenes i nens d’entre 6 i 12 anys, tot i que la seva profunditat pot emocionar petits i grans.

La història explica com dos nens, la Clàudia i en Pol, es fan amics en un poble costaner. Tots dos observen el dia a dia dels seus avis i com els afecta la degeneració cognitiva que pateixen. Un relat ple de tendresa on els versos del poema “La poma escollida” i d’altres fragments del llibre “Els fruits saborosos” de Josep Carner connecten el passat i el present d’una manera destra i original, acompanyat dels dibuixos entranyables de la Pilarin.

La trama es complementa en el món digital amb tres vídeos accessibles al final del conte, que expliquen els mecanismes bàsics de la neurologia. Els protagonistes són els investigadors de l’IDIBGI que han assessorat als autors per a l’elaboració de la història. Són el Dr. Lluís Ramió-Torrentà, cap del grup de recerca en Neurodegeneració i Neuroinflamació i director mèdic de l’Hospital d’Olot, i el Dr. Jordi Gich, investigador consolidat del mateix grup i neuròleg dels Hospitals Trueta i Santa Caterina. Un dels vídeos també introdueix una eina digital de rehabilitació cognitiva nascuda d’aquest grup de recerca, anomenada EM-Line!, que ja està beneficiant més de 3.000 pacients.

Aquest és el segon conte que l’IDIBGI ha pogut publicar gràcies a l’Ajut Joan Oró de la FCRI. El primer conte, “Les Aventures de la Bio i la Medi” (Estrella Polar, 2023), explora el sistema respiratori i està escrit pel destacat escriptor Martí Gironell i, de nou, il·lustrat per la ninotaire Pilarin Bayés. L’objectiu transversal de les dues obres és que nens i nenes descobreixin el cos, la malaltia, i la ciència que hi ha al darrere, tot despertant-los interès per la salut i la ciència i fomentant, alhora, futures vocacions científiques. Tot, des de la visió única de cadascun dels autors, units pel traç característic de la Pilarin, i sota el paraigües del compromís de l’IDIBGI amb la divulgació científica.

Sobre l’IDIBGI

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 24 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.

L’IDIBGI és una fundació de dret privat del sector públic de la Generalitat de Catalunya, i el seu patronat està integrat pels Departaments de Salut i Recerca, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. L'IDIBGI és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu