HRS4R
Vull donar

L’IDIBGI participa en una investigació europea per optimitzar l'ús d'antidepressius en persones amb depressió major

14 March 2023
  • El projecte europeu OPADE té com a objectiu identificar biomarcadors clau en aquest trastorn de salut mental que ajudin a prendre decisions clíniques més personalitzades.
  • El grup de recerca en Salut Mental i Addiccions i el de Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI lideraran una de les anàlisis genètiques que es realitzaran a persones amb aquest diagnòstic per estudiar la relació entre els gens i l’eficàcia de la medicació prescrita.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) participa en una investigació europea per optimitzar l’ús de medicaments antidepressius en persones diagnosticades amb depressió major. El projecte s’anomena OPADE (Optimitzar i predir l’eficàcia d’antidepressius per a pacients amb depressió severa) i està finançat per la Unió Europea. Hi participen 14 socis internacionals, que treballaran en el projecte durant quatre anys i mig.

La prescripció de fàrmacs a persones amb trastorn depressiu es basa en models estadístics que pressuposen que aquests individus són iguals, i és un cop s’inicia el tractament quan es comprova l’eficàcia o l’aparició de possibles efectes secundaris. L’experiència clínica mostra que medicaments que funcionen bé en alguns pacients són ineficaços o causen reaccions adverses en altres. L’abandonament del tractament o la mala adherència a aquest ronda un 60%, i pot determinar un curs desfavorable de la malaltia a nivell clínic, però també comportar un elevat cost per a la qualitat de vida de la persona amb aquesta malaltia.

Hi ha diversos factors que influeixen en la bona o mala resposta individual a un fàrmac, i un d’ells és la base genètica de l’individu. L’objectiu del projecte OPADE és analitzar tots aquests factors per identificar biomarcadors clau en persones amb depressió severa que permetin prendre decisions clíniques personalitzades per cada cas. L’estudi també tindrà en compte l’eix microbiota-cervell, ja que la interrelació entre la microbiota intestinal i l’activitat cerebral està estretament relacionada amb la salut mental i, en concret, amb el trastorn depressiu major.

La relació de la genètica en l’eficàcia farmacològica

Els grups de recerca en Salut Mental i Addiccions i en Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI s’ocuparan de l’anàlisi genètica i la seva relació amb l’eficàcia dels antidepressius en 350 pacients de cinc països (Espanya, Colòmbia, Holanda, Turquia i Itàlia). Els responsables són la Dra. Eva Frigola, investigadora consolidada del grup de Salut Mental i Addiccions de l’IDIBGI i psicòloga clínica a l’Institut d’Assistència Sanitària; i el Dr. Ramon Brugada, cap del grup de Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI i cap del Servei de Cardiologia als Hospitals Josep Trueta i Santa Caterina.

Els altres membres del projecte OPADE s’ocuparan de l’estudi d’altres factors, realitzant anàlisis immunològiques, metabolòmiques, neuroinflamatòries, d’indicadors del microbioma i de marcadors moleculars i no moleculars. Es valorarà l’impacte de totes aquestes vessants en l’efectivitat terapèutica. Per a l’estudi, també s’utilitzaran eines de predicció basades en Intel·ligència Artificial.

Consorci internacional amb 14 membres

La primera reunió del consorci es va dur a terme els dies 23 i 24 de gener a la seu de la Fundació EBRIS (Institut Europeu d'Investigació Biomèdica de Salerno), a Salerno (Itàlia).

La Fundació EBRIS és la coordinadora científica del consorci internacional, que integra centres de recerca, hospitals i empreses de deu països diferents. Completen el consorci l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació Eurecat (Espanya), el Ceinge Biotecnologie Avanzate Scarl (Itàlia), Perseus Biomics (Bèlgica), Artificial Intelligence Expert SRL (Romania), Mama Health Technologies GMBH (Alemanya), Protobos OU (Estònia), Cephalgo (França), Biokeralty Research Institute AIE (Espanya), Fundación Universitaria Sanitas (Colòmbia), Universita Degli Studi Di Siena (Itàlia), Stichting Universitaire En Algemene Kinder - A Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland (Països Baixos) i Istanbul Medipol Universitesi (Turquia).

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu