El passat 5 d’abril, l’IDIBGI va participar en la Fira Ciència en Equip, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Gironès (CRP Gironès). Durant aquesta jornada, els grups de recerca Metabòlica Materno-Fetal, d’Endocrinologia Pediàtrica i en Trastorns del Neurodesenvolupament, juntament amb l’equip de Comunicació de l’IDIBGI, van tenir l’oportunitat de compartir la recerca del centre amb el públic assistent, apropant la ciència a la ciutadania de manera amena i participativa.
El Grup de Recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament (IDIBGI – IAS), liderat per la Dra. Susanna Esteba, va organitzar diversos tallers centrats en el cervell i el seu funcionament. Entre altres coses, els participants van poder experimentar un joc de control mental i participar en una activitat immersiva per entendre com es viu amb un Trastorn de l’Espectre Autista.
Paral·lelament, els grups de Recerca Metabòlica Materno-Fetal i d’Endocrinologia Pediàtrica van desenvolupar dos tallers. En el primer, les persones assistents van poder extreure ADN d’una maduixa i, en el segon, es va explicar el concepte de metilació utilitzant una metàfora: una partitura i les notes musicals. També, van explicar la recerca sobre la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (IDIBGI- Hospital Trueta), que va rebre el suport de La Marató de 3Cat de 2023.
En el marc de la fira es va donar a conèixer el joc Mite o Ciència, una iniciativa de divulgació científica creada per l’IDIBGI amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Aquest joc en línia, que relaciona pel·lícules conegudes amb investigacions que es desenvolupen als laboratoris de l’IDIBGI, convida els usuaris a descobrir si els conceptes presentats són basats en dades científiques o en mites. Una manera divertida i innovadora de despertar l’interès per la ciència!
La jornada va comptar amb la participació de centenars de persones, especialment famílies i estudiants de secundària, que van gaudir d’un ampli ventall d’activitats divulgatives i interactives.
Aquesta edició de Ciència en Equip ha estat una oportunitat per connectar la recerca biomèdica amb la societat i fomentar l’interès científic entre petits i grans. Des de l’IDIBGI, agraïm al CRP Gironès i a totes les persones implicades en l’organització per fer possible aquest espai d’encontre entre la ciència i la comunitat.
El joc "Mite o Ciència" ha estat desenvolupat amb la col·laboració de: