• El projecte, liderat per l’IDIBGI i amb col·laboració del Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del CSIC, estudia com l’Apnea Obstructiva del Son (AOS) pot danyar el teixit dels vasos sanguinis, amb l’objectiu de desenvolupar models 3D amb cèl·lules de pacients que permetin provar nous tractaments.
• L’edició de 2022 de la Marató de 3Cat finança aquest projecte de recerca, que té una durada de tres anys.
• L’activitat s’emmarca en l’acció “Visita el teu centre de recerca”, que anualment organitza La Marató de 3Cat per acostar la investigació que es desenvolupa gràcies a les donacions recaptades pel programa solidari.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) va obrir les portes a la ciutadania el passat divendres 23 de maig en el marc de l’acció “Visita el teu centre de recerca”, una iniciativa impulsada per la Fundació La Marató de 3Cat amb l’objectiu d’apropar la recerca biomèdica a la societat.
Durant la visita, el públic assistent va poder conèixer de prop un dels projectes finançats per La Marató de 3Cat en l’edició de 2022, centrat en l’estudi de l’Apnea Obstructiva del Son (AOS) i la seva relació amb les malalties cardiovasculars. El projecte, amb una durada de tres anys, està liderat pel grup de Recerca Translacional en Malalties Cardiovasculars Respiratòries de l’IDIBGI en col·laboració amb el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del CSIC.
La Dra. Olga Tura, cap d’aquest grup, i el Dr. Eduardo Oliver, líder de l’equip investigador del Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del CSIC, van explicar als visitants en què consisteix l’AOS, com afecta el teixit dels vasos sanguinis i quines línies d’investigació s’estan duent a terme per entendre millor aquesta afectació. El projecte també desenvoluparà models tridimensionals amb cèl·lules de pacients que permetin provar nous enfocaments terapèutics.
Els participants van poder visitar els laboratoris de l’IDIBGI i descobrir de primera mà com és el dia a dia del personal investigador, així com algunes de les tècniques utilitzades en aquest estudi.
L’Apnea Obstructiva del Son és un trastorn que afecta prop de sis milions de persones a Espanya, tot i que només el 10% estan diagnosticades i tractades. Aquest trastorn provoca interrupcions repetides de la respiració durant el son, la qual cosa redueix els nivells d’oxigen a la sang i pot provocar un despertar sobtat. A llarg termini, aquestes apnees poden causar danys cel·lulars i inflamació crònica, i augmenten fins a un 50% el risc de patir una malaltia cardiovascular.
Amb iniciatives com aquesta, l’IDIBGI referma el seu compromís amb la recerca biomèdica d’excel·lència i la seva voluntat d’apropar-la a la ciutadania.