L’IDIBGI CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

6 març 2020

El personal de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) commemora un any més el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Cal recordar que la majoria de la plantilla de l’entitat són dones, amb un 74% del total aproximadament.

El compromís de l’IDIBGI amb el respecte i la igualtat entre homes i dones ha estat constant: l’any 2013 es va redactar un protocol de prevenció a l’assetjament psicològic, sexual i d’altres, mentre que el 2014 es va crear una comissió interna per desenvolupar el Pla d’Igualtat d’Oportunitats, que es va enllestir a principis de 2015 i s’ha renovat el 2018. Precisament, l’estudi d’aquest Pla ha permès revelar que l’IDIBGI no s’observen diferències salarials entre homes i dones.

A més, per tal d’impulsar la millora en la direcció dels grups de recerca i òrgans de govern s’han previst actuacions a desenvolupar al llarg del 2020 per fomentar i donar a conèixer el lideratge de les dones en el conjunt de la societat i especialment en l’àmbit de la biomedicina. En aquesta línia, també es promourà la formació del personal en metodologia investigadora amb perspectiva de gènere i evitar així els biaixos més freqüents en totes les fases del procés investigador.

Carta per a la igualtat de gènere en els centres de recerca

Càrrecs directius dels centres i instituts de recerca en salut de Catalunya, entre els quals hi havia el doctor Jordi Barretina, director de l’IDIBGI, es van reunir el mes d’octubre amb reconegudes expertes internacionals en lideratge femení en l’àmbit de la ciència per proposar i debatre accions per avançar en la millora de la igualtat de gènere. En el marc d’aquesta primera Cimera de Gènere en Ciències de la Salut, impulsada pel Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, es va presentar una carta de compromís que inclou 12 principis per a la igualtat de gènere en el sistema de recerca a Catalunya.

A la Carta es va acordar fer front a la desigualtat salarial a nivell vertical i horitzontal, eliminar els obstacles que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera científica, i impulsar canvis en la cultura organitzativa i en l'estructura professional per eliminar barreres sistèmiques, estereotips i desigualtats.

Exposició Científiques Catalanes 2.0

Aquest mes de febrer l’IDIBGI ha acollit l’exposició Científiques Catalanes 2.0, organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i que encara es pot visitar al Museu de l’Aigua de Salt fins el 9 de març. Amb aquesta iniciativa, de caràcter itinerant, es pretén donar visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori que es preocupen per comunicar la ciència amb l’objectiu de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins en els àmbits de les ciències i les enginyeries.

L’IDIBGI també disposa d’un correu electrònic (rrhh@idibgi.org) a disposició del personal laboral i investigador per a qualsevol comunicació relacionada amb temes d'igualtat, tan per fer suggeriments per millorar les condicions d'igualtat o bé per a la identificació de situacions de desigualtat.

 

Històric

menu